Меню Закрити

Навчання студентів ТДМУ у Вроцлавському медичному університеті

Впродовж 2014-2015 н.р. двоє студентів медичного факультету ТДМУ Тетяна Івасенко та Анна Вітяк навчалися у Вроцлавському медичному університеті. Таке навчання стало доступним для студентів ТДМУ завдяки започаткованій програмі міжнародних студентських академічних обмінів з Вроцлавським медичним університетом.

Вроцлавський Медичний Університет був заснований у 1950 році. На даний момент у ньому працює 1093 викладачі, а кількість студентів сягає 6000. Університет має 39 діючих угод про міжнародну співпрацю та посідає 3 місце за популярністю серед міжнародних студентів, зокрема зі Швеції, Німеччини та США.

Один з головних навчальних корпусів Вроцлавського Медичного Університету
Один з головних навчальних корпусів Вроцлавського Медичного Університету

Відразу після приїзду до Вроцлава для всіх іноземних студентів програми Erasmus була організована екскурсія містом, прогулянка на кораблі по річці Одра та вітальний обід.

IMG_4407

Вроцлав відразу вразив усіх своєю красою та величністю. Це одне з найбільших (4 за чисельністю) та найстаріших міст Польщі. У 2016 місто буде культурною столицею Європи і недаремно, оскільки Вроцлав – неймовірний і влітку, і взимку.

Навчальний процес розпочався 1 жовтня. У Вроцлаві студенти вивчали внутрішні хвороби, педіатрію, у т.ч. дитячу онкологію і гематологію, хірургію у дорослих (кардіохірургію, нейрохірургію, загальну хірургію) та дітей, медицину невідкладних станів, акушерство та гінекологію, неврологію. Заняття з кожного предмету тривали 3 години і були поділені на 2 частини: презентацію теми викладачем з семінарським обговоренням і практичну роботу. Заняття завжди проходили дуже цікаво та інформативно.

Вроцлавський медичний університет є найбільшим центром для спеціалізованого лікування хворих Нижньої Сілезії, а університетські лікарні оснащені сучасним обладнанням та діагностичними інструментами.

Івасенко Тетяна працює у відділення кардіології та інтенсивної терапії у військовому шпиталі.
Івасенко Тетяна працює у відділення кардіології та інтенсивної терапії у військовому шпиталі.
Анна Вітяк працює у відділенні інтенсивної терапії новонароджених.
Анна Вітяк працює у відділенні інтенсивної терапії новонароджених.

Заняття з невідкладної медичної допомоги завжди були одними з найцікавіших.

Вчимося інтубувати діток...
Вчимося інтубувати діток…
… та дорослих.
… та дорослих.

Оскільки програма обміну тривала цілий рік, у студентів була змога навчатись двома мовами: у першому семестрі англійською, а у другому – польською. Це дозволило покращити мовні навики, познайомитись з новими людьми, отримати новий досвід.

Анна Вітяк готується до операції.
Анна Вітяк готується до операції.

х¦рург¦я

Навчаючись у Вроцлаві ми брали участь у наукових гуртках.

Робота в гуртку з гастроентерології була приємною, цікавою і продуктивною, а презентація наукової роботи іноземною мовою – новим хвилюючим, але безцінним досвідом. Окрема подяка керівнику гуртка Katarzyni Neubauer, яка заохочувала і допомагала в роботі.

IMG_5220
Тетяна Івасенко презентує наукову роботу на тему «Coffee consumption and GI cancer» на студентській конференції «Studencka Jesien Gastrologiczna».

Заняття з УЗД  були частиною роботи в студентському гуртку
Заняття з УЗД були частиною роботи в студентському гуртку.

.

А от студентка Вітяк Анна відвідувала після занять гуртки з дитячої хірургії та дитячої кардіології. На заняттях з дитячої хірургії студентів-гуртківців навчали основ лапароскопічних операцій та технік накладання післяопераційних швів. В подальшому свої сили можна було випробувати на манекені. На гуртку із дитячої кардіології студенти обстежували дітей із вродженими вадами серця та проводили ехокардіографію. Для кожного це був свій маленький досвід.

Звичайно, у перерві між навчанням, ми не забували відпочивати…

Граємося з дітками після занять.
Граємося з дітками після занять.
А це різдвяна вечеря та обмін подарунками. На фото студенти медицини з Іспанії, Італії, Франції, Португалії, Румунії, Німеччини, Греції та України.
А це різдвяна вечеря та обмін подарунками. На фото студенти медицини з Іспанії, Італії, Франції, Португалії, Румунії, Німеччини, Греції та України.

photo1

Студентське свято Juwenalia – окрема традиція у Польщі. Саме протягом цих трьох днів студенти організовують костюмовані паради, похід прапорів студентів-іноземців, концерти і фестивалі. Таким чином студенти заряджаються позитивною енергією перед здачею іспитів.

Представники програми Міжнародного Обміну Erasmus проявили справжню гостинність і організували для іноземних студентів безкоштовні поїздки до Кракова та Гданська, після яких в усіх залишились тільки найприємніші спогади.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації університету та координаторам проекту – Лісничук Н.Є та Ковальчук Т.А. за можливість взяти участь у програмі обміну студентами, збагатитись знаннями, досвідом та незабутніми враженнями.

Тетяна Івасенко та Анна Вітяк, студентки Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського.