Меню Закрити

Ювілейні літні школи в ТДМУ гуртують однодумців

Цього року навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського вдесяте прийме на своїй території Міжнародні студентські літні школи. Проект був започаткований у 2006 році. Його головним завданням є об’єднання молоді різних країн за допомогою спілкування між майбутніми медиками різних вищих навчальних закладів. Окрім того, літні школи формують молоду українську еліту та укріплюють стосунки між регіонами. У попередні дев’ять років цей проект реалізовувався за підтримки попереднього ректора, професора Леоніда Ковальчука. З цього року школи носитимуть його ім’я.

image002

«Леонід Якимович називав літні школи найбільш успішним і стабільним проектом університету упродовж останніх 15 років. І для цього є всі підстави. Щороку до нас приїжджає багато гостей з усіх континентів. “Червона калина” радо приймала студентів з Америки, Індонезії, Казахстану, Таджикистану. У нас була представлена вся Європа – Чехія, Словаччина, Польща, Австрія та інші країни. До речі, наш університет тісно співпрацює з чотирма вищими навчальними закладами Польщі. Цього року представники одного з наших нових партнерів, а саме Вищої школи безпеки у Познані, вперше візьмуть участь у літніх школах. Ця програма викликала чималий інтерес в керівництва вищого навчального закладу, оскільки одним із напрямків підготовки у них є формування фахівців з внутрішньої і національної безпеки. Це є актуальним і в нашій ситуації, тому в майбутньому плануємо реалізовувати із польськими колегами спільні проекти у вищезгаданих напрямках. Від Вищої школи безпеки в Познані приїде на літні школи і декан двох найбільших факультетів, доктор Хелена Марек», – розповіла керівник відділу міжнародних зв’язків і координатор літніх шкіл Наталія Лісничук.

gxpW_n0LzA8

Вона також зазначила, що упродовж двох років спостерігається звуження географії учасників. Це, насамперед, пов’язано із ситуацією Україні.

«Бажання брати участь є, але кожна країна турбується про безпеку своїх студентів. Та, незважаючи на це, цього року вперше приїдуть до нас представники з Болгарії, зокрема з медичного університету в Софії. Ми підписали угоду про співпрацю, першими кроками реалізації якої є участь болгарських студентів в літніх школах і проходження практики наших студентів у клініці університету Софії.

image004

IMGP1651

Ми пишаємося наявністю надійних партнерів, які підтримують у важкій ситуації, що склалася в країні. Вони вже багато років поспіль, незважаючи ні на що, приїжджають до нас на літні школи. Це студенти Тбіліського державного медичного університету. Вони пережили подібні події, тому розуміють нас як ніхто інший, за що ми дуже вдячні. Ми раді ще одним надійним партнерам – Вроцлавському медичному університету, з яким упродовж тривалого часу склалася тісна співпраця. Цього року на літні школи завітають студенти національних медичних університетів Одеси, Харкова, фармацевтичного університету Харкова і медичного університету Запоріжжя. І це дуже добре, оскільки програма спрямована не лише на зміцнення і розширення міжнародних контактів, а й на об’єднання нашої країни. Україна – єдина! І діяльність нашого університету цьому доказ. Свого часу в наших літніх школах взяли участь студенти Луганського і Донецького університетів. Цього року уже в серпні на «Червоній калині» діятиме окрема програма для студентів цих вишів, які змушені були виїхати з окупованих територій», – додала Наталія Євгенівна.

image003

Упродовж десяти років літні школи відбуваються за базовою програмою, в яку час від часу оргкомітет вносить певні зміни. Наприклад, два роки поспіль професійні тренери програми «Сходи в майбутнє» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України проводять цілоденні тренінги з розвитку особистості. Цього року робочими мовами тренінгу для зручності учасників будуть англійська, українська і російська. Учасники літньої школи вироблятимуть лідерські риси, вчитимуться планувати і прогнозувати майбутнє, випрацьовуватимуть вміння досягати поставленої мети і формувати цілі, створювати алгоритм вирішення тієї чи іншої проблеми, яка виникатиме під час професійної діяльності.

image014

«Ми маємо хороший зворотний зв’язок від тренерів, які є професійними психологами, щодо особистісних характеристик кожного студента. Ця інформація є конфіденційною, але кожен учасник тренінгу може її отримати, аби в подальшому більш ефективно працювати над власним розвитком. Ми готові і до інших експериментів, які сприятимуть особистісному розвитку молоді.

Приємно, що троє учасників літніх шкіл, які тепер є лікарями-інтернами, спеціально приїдуть цього року, щоб допомогти в організації. Вони будуть членами оргкомітету. За їхніми відгуками, досвід шкіл в «Червоній калині» – це незабутні і корисні миті, спогади про які вони пронесуть крізь усе життя. Спостерігаючи за студентами, які брали участь в цьому проекті, можу сказати, що вони змінилися. Дехто став активним громадським діячем, хтось покращив результати в навчанні, у декого змінився світогляд. Та всі учасники усвідомили свої можливості і завдання в житті”, – поділилася враженнями Наталія Лісничук.

Удесяте в рамках літніх шкіл відбудеться потужний тренінг з медицини невідкладних станів. У теперішніх умовах військових дій надзвичайно важливо володіти навичками надання домедичної допомоги. Під час цього тренінгу учасники не тільки відпрацьовують практичні навички, а й вміння працювати в команді, краще засвоять етичні засади в роботі лікаря. У проведенні тренінгу допомагають випускники ТДМУ, які спеціально приїдуть з Рівного, Ужгорода, Хмельницького. Вони стояли біля витоків цього проекту ще будучи студентами медичного університету, а тепер стануть уважними і строгими суддями.

«Після тренінгу відбудеться семінар, під час якого буде детально проаналізована кожна ситуація та помилка. Молодь матиме прекрасну можливість отримати цінний практичний досвід.

image017

IMGP1945

Ми також матимемо екскурсію Тернополем і ознайомлення із діяльністю нашого університету. Представники кожної країни представлять свої презентації, а також підготують тематичні танц-класи, що урізноманітнить дозвілля. Вп’яте відбудеться сплав по річці Дністер. Перед відкриттям літніх шкіл, яке заплановане на 19 липня, у нас традиційно пройде вечір знайомств. Школи минуть швидко, але враження залишиться на все життя. Проект є складним у фінансуванні та організації. Та університет взяв на себе основні витрати. В особі нового очільника вишу – професора Михайла Корди – маємо цілковите розуміння і підтримку. Цей внесок вартує тих емоцій, які будуть під час шкіл, а особливо в хвилини прощання, дружби, яка буде тривалою і довгою, успіхів кожного учасника. Всі прагнутимуть повернутися на “Червону калину” в ролі доповідача Міжнародного конгресу молодих науковців, який організовує наш університет. Хочу зазначити, що кожного кількість учасників цього заходу зростає – і в цьому є велика заслуга літніх шкіл. То ж до зустрічі в «Червоній калині», – підсумувала Наталія Лісничук.

News 1

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.