Меню Закрити

Студенти Луганського і Донецького медичних університетів висловили подяку адміністрації ТДМУ

Успішно завершився проект «Схід і Захід разом», який започаткований Тернопільським державним медичним університетом імені І.Горбачевського цього року. Як показав досвід, подібні програми сприяють налагодженню дружних стосунків між різними регіонами нашої батьківщини і встановлення довіри один до одного. «Схід і Захід разом» в майбутньому може стати ще однією доброю традицією ТДМУ. Студентам Луганського і Донецького медичних університетів сподобалася Західна Україна, Тернопіль і наш медичний університет зокрема. Ці два тижні, проведені в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина», молодь Сходу пам’ятатиме завжди. Від’їжджаючи додому, вони висловили подяку ректору, викладачам і студентам Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського.

«Для нас, студентів Луганського та Донецького медичних університетів, проект розпочався ще вдома, коли ми з хвилюванням готувалися до подорожі. Кожен з нас мав свої переживання з цього приводу, але жоден не сумнівався, що ці два тижні, проведені на Тернопіллі, надовго залишаться у памʼяті.

Наше знайомство зі студентами та викладачами розпочалося на залізничному вокзалі міста Тернопіль. Всіх учасників проекту радо зустріли та відвезли до навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина», де були організовані всі умови для комфортного та цікавого відпочинку.

DSC_8891

З першого дня знайомства відчувалася теплота та турбота, з якою до нас ставилися всі організатори проекту, а наступні дні перебування у «Червоній калині» показали, яка велика робота була проведена, аби проект «Схід і Захід разом» був втілений у життя.

IMG_1963

DSC_8915 DSC_8928

Ми змогли зустрітися з ректором Михайлом Михайловичем Кордою, який розпитав нас про враження від Тернополя та про наші сподівання щодо відпочинку. Потім відбулася екскурсія університетом, яка всіх вразила. Дуже цікавим стало відвідання одного з найбільших анатомічних музеїв України, яку провів завідуючий кафедрою анатомії людини, професор Ілля Євгенович Герасимюк. З великою цікавістю студенти відвідали музей кафедри патологічної анатомії з секційним курсом та судовою медициною під керівнцтвом доцента Анни Захарівни Миколенко, в якому ми мали можливість побачити не лише органи та тканини уражені хворобою, але іншими травмуючими факторами. Після офіційної частини всі з цікавістю оглянули історичні та культурні памʼятки міста Тернопіль. Пройшлися центром та набережною міста, а також мали можливість покататися на пароплаві. Після цього ми відвідали дім-музей всесвітньо відомої оперної співачки Соломії Крушельницької у Білій, де дізналися історію її життя.

герасимята fB-rfxr2XQs ePOltLSEDWM dx07CsnKRNo

Кожен ранок у «Червоній калині» розпочинався з руханки, після якої починалася підготовка до різних конкурсів та тренінгів. Також були проведені фотоквест, гра – шоу «Хто зверху?» та інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?», в яких всі приймали активну участь.

Упродовж усього часу з нами працювала психолог Ірина Кучерук, яка допомогла розібратися у своєму внутрішньому світі, та навчила правильно ставити перед собою цілі», – йдеться у подяці учасників проекту.

 Y3GhpyC8HiY

У своєму листі студенти згадали і про дводенний курс з ПМД, завдяки якому вони навчилися надавати допомогу в екстремальних ситуаціях та в умовах близьких до бойових. Також мали можливість на практиці відпрацювати техніку проведення серцево-легеневої реанімації, транспортування поранених, проведення тампонади, накладання джгута та повʼязок.

O2sViy9KMyc tKNtKk1MlKw revXL1dYQLE SbnFcGO_d30

«Ми побували в духовному центрі у Зарваниці, який вразив своєю історією, спокоєм і теплим прийомом. Кожен отримав можливість заглибитися в себе, поро змірковувати над життям і попросити у Всевишнього миру.

Відвідання іншого духовного центру, а саме Почаївської лаври, очікували з нетерпінням. Для більшості ця поїздка мала не тільки пізнавальну, але й велику духовну цінність. У нас було достатньо часу для того, щоб пройтися територією Почаївської лаври та доторкнутися до релігійних памʼяток цього місця. Цього ж дня на нас чекала поїздка до скиту Святої Праведної Анни Свято-Миколаївського Городоцького жіночого монастиря.

mlwZNExFB9Q

Нас також вразив своєю красою і архітетурними пам’ятками сторовинний Камʼянець-Подільський.

За час відпочинку ми згуртувалися, ближче дізналися один про одного, отримали нових друзів. Маємо надію, що проект «Схід і Захід разом» буде мати продовження, щоб студенти з усіх куточків України мали можливість обмінюватися поглядами, думками та ідеями, які сприятимуть миру, стабільності та поліпшенню життя в нашій країні.

Окремо хочеться висловити слова подяки ректору Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Михайлу Корді за організацію проекту «Схід і Захід разом». Також висловлюємо глибоку подяку доценту Іванні Керничній, доценту Галині Павлишин, доценту Тетяні Горпініч, старшому лаборанту Ірині Кучерук, асистенту Ярославу Кіцаку, провідному спеціалісту навчально-наукового інституту післядипломної освіти Михайлу Найді, а також керівнику Центру виховної роботи і культурного розвитку Ользі Яремчук за постійну підтримку та опіку. Окрема подяка від нас профспілковому комітету ТДМУ за чудові подарунки. У Тернополі завдяки всім вам ми отримали другу родину», – наголосили учасники проекту.