Меню Закрити

ТДМУ відвідав ректор польського університету Йозеф Бергєр

Упродовж двох днів, 8-9 вересня, в Тернопільському державному медичному університету імені І.Горбачевського на запрошення адміністрації вишу перебував ректор Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці (Польща), професор Йозеф Бергєр. Спершу високоповажний гість зустрівся із очільником ТДМУ, професором Михайлом Кордою, аби обговорити подальшу співпрацю, намітити напрямки наукового співробітництва.

IMG_6212

«Ми раді вітати Вас в нашому університеті. Упродовж двох днів матимемо насичений графік роботи. В нашому університеті чимало науковців виявило бажання брати участь у спільних україно-польських проектах. Одним з таких спільних проектів буде дослідження епідеміології, патогенезу, клініки і профілактики бореліозу. З нашого боку уже чимало зроблено для того, аби наукова співпраця була плідною і ефективною. Зокрема ми вже провели перемовини з керівництвом лісового господарства області і маємо на сьогодні їх повне сприяння як в плані організації оглядів лісників і мисливців, так і фінансової підтримки. Саме ця категорія людей перебуває в найбільшій зоні ризику», – наголосив Михайло Корда.

IMG_6210

Ректор Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці, професор Йозеф Бергєр зазначив, що в Республіці Польща таким працівникам безкоштовно роблять щеплення від хвороби Лайма. За його словами, наукові дослідження в цьому напрямку є надзвичайно актуальними, і польський вищий навчальний заклад та ТДМУ активно співпрацюватимуть. Пан Йозеф також зауважив, що через тиждень він матиме підсумкову інформацію про науково-дослідницькі проекти Європейського Союзу і хоче бачити партнером у цих проектах Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського. «Приємним є той факт, що Україна як повноцінний учасник міжнародних наукових проектів має право брати участь на рівних правах з країнами-членами Євросоюзу. Тому ми з радістю запрошуємо ваш університет до партнерства. Незважаючи на дуже стислий термін мого перебування в Тернополі, сподіваюся добре попрацювати спільно із вашими науковцями. Впевнений, що незабаром ми зможемо спільно показати гідні наукові результати», – додав Йозеф Бергєр.

DSC_3777

DSC_3779

Цього ж дня відбулася зустріч ректора Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці з групами науковців ТДМУ, які будуть займатися різними спільними науковими проектами – завідувачем кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, членом-кореспондентом НАМН України, професором Михайлом Андрейчином, доцентом кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марією Шкільною, завідувачем курсу фтизіатрії кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, професором Леонідом Грищуком, завідувачем кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини і фізичного виховання, доцентом Дарією Козак, асистентом кафедри внутрішньої медицини Людмилою Цибульською, доцентом кафедри медичної інформатики Дмитром Вакуленком, доцентом кафедри загальної гігієни Ольгою Сопель.

Йозеф Бергєр люб’язно запросив науковців ТДМУ в будь-який час використовувати потенціал сучасної лабораторії Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ.

DSC_3895

DSC_3899 DSC_3904 DSC_3905 DSC_3908 DSC_3914

Наступного дня, 9 вересня, викладачі і студенти ТДМУ прийшли послухати лекцію Йозефа Бергєра на тему «Фізична активність і харчування молоді у різних країнах».

IMG_6237

Після лекції ректор Державної Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ провів майстер-клас з приводу того, як правильно збирати дані для дослідження з напрямку «Залежність фізичної активності від типу харчування».

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.