Меню Закрити

Професор ТДМУ взяла участь у засіданні робочої групи з питань удосконалення системи надання первинної медичної допомоги

Завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Лілія Бабінець взяла участь у заходах, які 24-25 вересня відбулися в Дніпропетровську і були присвячені питанням розвитку та функціонування ланки первинної медичної допомоги. Участь у цьому взяв заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський.

24 вересня відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення системи надання первинної медичної допомоги, яка переглянула комплекс діючих нормативних документів, що регламентують функціонування первинної медико-санітарної допомоги. Також члени робочої групи відвідали центри ПМСД у Дніпропетровську та ознайомились з організацією їх роботи.

12046598_919919744744864_80374526480448682_n

Найактивнішу участь в обговореннях взяли члени правління Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація сімейної медицини» (на фото – члени робочої групи після наради у колі однодумців).

25 вересня була проведена робоча нарада за участю заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського та заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олега Кужмана. Також в нараді взяв участь депутат Верховної Ради України Андрій Шипко. Для обговорення важливих питань сімейної медицини було запрошено заступників голів обласних та Київської міської державних адміністрацій, Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, керівників структурних підрозділів МОЗ України, керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, Донецької і Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, головних обласних позаштатних спеціалістів зі спеціальності «Загальна практика – сімейна медицина», завідувачів кафедр сімейної медицини та організації і управління охороною здоров’я вищих навчальних закладів України.

Розвиток первинної медичної допомоги є пріоритетним напрямком реформування галузі охорони здоров’я країни. Упродовж 2011 – 2015 років в Україні створено 567 центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких функціонує 4845 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини (далі – ЗП-СМ). В цих закладах затверджено штатних посад лікарів загальної практики – сімейних лікарів – 16254, на яких працює 11873 сімейних лікаря. Забезпеченість на 10 тисяч населення України сімейними лікарями становить 2,89.

Під час наради обговорювалися питання структурно-функціональної моделі та фінансування первинної медичної допомоги, взаємодії закладів первинного та вторинного рівня медичної допомоги, підготовки та фахового вдосконалення сімейних лікарів та медичних сестер.

Головною думкою всіх виступів було те, що альтернативи розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини в Україні немає. За визначенням ВООЗ, первинна медико-санітарна допомога складає важливу частину медичного забезпечення, є невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я, здійснює її головну функцію та є центральною ланкою медицини.

Дніпропетровська область є лідером у створенні та розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. В області проведено розмежування первинного та вторинного рівня медичної допомоги. Сьогодні в області функціонує 53 центри ПМСД, у складі яких 405 амбулаторій ЗП-СМ, зокрема в містах – 168, в сільських районах – 237, що фінансувалися з бюджетів міст та районів області. Сімейними лікарями обслуговується 78% населення області (в Україні – 69,2 %). Практикують 1 215 сімейних лікарів та 2 099 медичних сестер ЗП-СМ. Забезпеченість на 10 тис. населення області сімейними лікарями – 3,8.

12036957_919920154744823_4691178585562021370_n

Після робочої наради під керівництвом заступника Міністра МОЗ В. Шафранського учасники-однодумці ділились враженнями. Основне – альтернативи сімейній медицині у проведенні реформи первинної ланки системи охорони здоров’я в Україні немає. Нарада пройшла у діловій конструктивній робочій атмосфері, відбулось єднання позицій після демократичних дискусій та обміну думками.

Інформацію подала Лілія Бабінець.