Меню Закрити

У ТДМУ вшанували пам’ять Леоніда Ковальчука

Рік тому перестало битися серце відомого вченого, блискучого менеджера, талановитого хірурга, мудрого наставника – професора Леоніда Ковальчука, який упродовж 17 років очолював Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського. У річницю його смерті колектив ТДМУ у спільній молитві під час Святої Літургії, яка відбулася 1 жовтня в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, згадав колишнього очільника університету добрим словом і ще раз подякував за все, що він зробив для вузу.

DSC_8660

DSC_8665

Цього ж дня відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Леоніду Ковальчуку, яка розташована на адміністративному корпусі ТДМУ.

DSC_8770

DSC_8838

DSC_8823

«Сьогодні ми відкриваємо цей пам’ятний знак видатній людині, багатогранній особистості, а саме ректору Леоніду Якимовичу Ковальчуку. Ми всі добре пам’ятаємо, яким прекрасним і вимогливим керівником він був. Завдяки його інноваційним підходам до навчального процесу наш університет відвідували з метою перейняття досвіду представники багатьох інших вищих навчальних закладів України і з-за кордону. Під керівництвом Леоніда Якимовича були створені нові факультети і кафедри, відкриті нові спеціальності, почав діяти Незалежний центр тестування. Він був прекрасним господарником. Завдяки йому зроблені ремонти в усіх корпусах, навчальні аудиторії обладнані найновішою технікою, відкрито видавництво «Укрмедкнига», діагностичний центр, навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина», – зазначив під час відкриття ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_8701

Він звернув увагу присутніх і на те, що Леонід Ковальчук також був лікарем від Бога. Саме його хірургічна майстерність врятувала життя і здоров’я тисячам пацієнтів.

«У 1986 році Леонід Ковальчук почав працювати завідувачем кафедри шпитальної хірургії, яка базувалася в обласній лікарні. Ми, молоді субординатори-хірурги, ловили кожне його слово і кожен рух під час операції. Леонід Якимович любив молодь і любив передавати свої знання та досвід майбутнім медикам. Він був глибоким науковцем. З-під його пера вийшло десятки монографій, підручників. Леонід Ковальчук створив авторську наукову школу. Під його керівництвом захистили дисертації понад 40 кандидатів і докторів медичних наук. Він також був чуйною і доброю людиною. Найкращою пам’яттю про нього будуть наші справи і продовження того, що він започаткував в університеті», – наголосив ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_8760

Меморіальну дошку, присвячену Леоніду Ковальчуку, відкрили керівник Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Михайло Корда і перший проректор Олександр Ковальчук. Після цього священики різних конфесій відправили поминальний молебен і освятили цей пам’ятний знак.

DSC_8793

«Ми зібралися тут, аби разом помолитися і ще раз вклонитися виданій людині – Леоніду Ковальчуку. Цей знак потрібний не тим, хто знав Леоніда Якимовича, а наступним поколінням. Він нагадуватиме про те, що в цьому університеті працювали такі видатні люди, що вони вклали працю і здоров’я для того, аби зміцнити і розвинути вищий навчальний заклад», – звернув увагу Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор.

DSC_8843

Від імені родини подяку за пошанування висловив син Леоніда Якимовича – перший проректор ТДМУ, професор Олександр Ковальчук.

«Він любив всіх нас, університет, Україну. Ми знаємо, що Бог є любов’ю, тож батько все життя жив з Богом в серці. Його найбільшим талантом було те, що він в своєму запалі вмів об’єднати небайдужих людей. Він цінував кожну людину і кожного працівника, тому найкращою пам’яттю про Леоніда Якимовича буде підтримка курсу розвитку університету, яку він започаткував під час свого ректорства. Щиро вдячний всім, хто сьогодні вшанував пам’ять батька», – звернувся до присутніх Олександр Ковальчук.

DSC_8912

DSC_8876

Зазначимо, що погруддя Леоніду Ковальчуку 1 жовтня відкрили і в Тернопільській університетській лікарні. Тут Леонід Якимович здійснив не одну операцію. Завдяки йому цей лікувальний заклад набув статусу «університетської лікарні». Такий проект співпраці вищого навчального закладу і медичної установи був вперше впроваджений в Україні.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.