Меню Закрити

Нові підходи в панкреатології розглянули на міжнародній конференції в ТДМУ

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 1-2 жовтня цього року відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Новини світової панкреатології. Проблеми діагностики, лікування, дієтичного харчування при захворюваннях підшлункової залози і коморбідних хворобах». Цей захід проведено в рамках роботи громадської організації «Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області» у співпраці з Українським клубом панкреатологів на чолі з його президентом, професором Наталією Губергріц. Захід організовано за сприяння адміністрації нашого університету, зокрема ректора ТДМУ, професора Михайла Корди, проректора з наукової роботи, професора Івана Кліща та проректора з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професора Степана Запорожана. Форум мав потужний потенціал, оскільки участьу  ньому взяло 500 лікарів різних напрямків сімейних, дільничних терапевтів і педіатрів, гастроентерологів, хірургів. Було представлено понад 30 доповідей професорами і науковцями з різних регіонів України, а також з Індії. Відбулися інтерактивні включення учасників з Запоріжжя і Києва, під час яких лікарі також могли долучитись до представницького заходу і взяти участь у науковій дискусії.

DSC_0048

Перший день роботи конференції припав на річницю смерті колишнього ректора ТДМУ, члена-кореспондента НАМН України, професора Леоніда Ковальчука. Зал хвилиною мовчання вшанував пам’ять відомого вченого, організатора охорони здоров’я, справжнього вчителя, який дав путівку у професійне життя багатьом присутнім цього заходу.

DSC_0062

З вітальним словом від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди виступив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан.

«В останні роки спостерігається помітна тенденція до збільшення кількості хворих на гострий панкреатит та його ускладнення, що зумовлено не тільки зростанням захворюваності, але й покращенням діагностики. Якщо в середині 1950-х років гострий панкреатит відзначено як спорадичне захворювання, то з 1990-х років він впевнено посідає третє місце серед гострих захворювань органів черевної порожнини, поступаючись лише гострому апендициту й гострому холециститу. У центральній Європі кількість випадків гострого панкреатиту коливається в межах 10-40 на 100000 населення. Біліарний панкреатит (40-65%) і панкреатит, зумовлений зловживанням алкоголю (30-40%) є найбільш частими формами. Рідше зустрічаються панкреатити, викликані різними медикаментами, пенетруючими виразками дванадцятипалої кишки, хронічною нирковою недостатністю, хворобою Крона, гіперпаратироїдизмом, гіпертригліцеридемією. Має значення пряма травма залози, у тому числі й операційна.

І сьогодні це захворювання залишається однією з найважчих проблем для лікаря, зокрема, хірурга і потенційною загрозою життю хворого. Якщо при набряковій формі гострого панкреатиту летальність не перевищує 0-2%, то деструктивна форма спричинює летальність 15-30% (при стерильних некрозах) і 30-50% (при інфікованих некрозах), та сягає 100% при «блискавичному» перебігу. Незаперечна велика соціальна значущість проблеми гострого панкреатиту, оскільки близько 70% хворих – це люди активного працездатного віку; найбільший рівень захворювання припадає на вік 30-50 років; жінки хворіють вдвічі частіше, ніж чоловіки.

Все це зумовлює необхідність вивчення етіології, патогенезу, діагностики та адекватного консервативного лікування гострого панкреатиту, показів та термінів виконання оперативного втручання. Учасникам конференції бажаю плідної роботи і пошуку нових оптимальних методів профілактики та лікування цього захворювання», – зазначив Степан Йосипович.

Від департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА учасників конференції привітав Володимир Богайчук, який наголосив на актуальності розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, що декларується останніми заходами МОЗ України.

DSC_0080

З програмною доповіддю «Новини європейської панкреатології (за матеріалами зустрічі Європейського клубу панкератологів, Іспанія, червень 2015)» виступила президент Українського клубу панкреатологів (УКП), професор Наталія Губергріц (Донецьк-Одеса).

DSC_0231

Актуальні питання науково-практичних розробок у галузі амбулаторної панкреатології у доповіді «Місце українського брендового  L-аргініну та метаболіків у комплексній терапії хронічного панкреатиту і коморбідних станів» представила віце-президент УКП та асоціації сімейних лікарів Тернопільської області, професор Лілія Бабінець (ТДМУ).

DSC_0061

Змістовною була доповідь гранда української гастроентерології, завідувача кафедри внутрішньої та сімейної медицини Вінницького національного медичного університету, професора В’ячеслава Чернобрового на тему «Зовнішньо-секреторна панкреатична недостатність: актуальні питання діагностики та лікування».

DSC_0135

Про роль гастроцитопротекторів в лікуванні кислотозалежних станів розповів  професор Є.Я. Скляров (Львів).

DSC_0152

Професор В.О.Тєрьошин (Луганськ-Харків) виступив з доповіддю «Клінічне та реабілітаційне значення ентеросорбції: переконливі приводи для оптимізму».

Цікавою і змістовною була хірургічна частина конференції з міжнародною участю. У режимі відеоконференції (Телеміст Тернопіль – Київ – Запоріжжя) прозвучала доповідь «Важкий гострий панкреатит: досвід Індії за допомогою нової терапії», яку представив доктор Філіп Абрахам (Індія).

DSC_0167

Основні напрямки лікування хворих з некротичним панкреатитом представив професор Я.М.Сусак (Київ).

DSC_0174

Актуальною була також доповідь «Профілактика ранніх післяопераційних ускладнень резекційних оперативних втручань на підшлунковій залозі» професора І.В.Хом’яка (Київ).

DSC_0180

 Поділився своїм досвідом представник тернопільської хірургічної школи під керівництвом професора Ігоря Дзюбановського, директор навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТДМУ, доцент Роман Свистун. Свої напрацювання він представив у доповіді «Некротичний панкреатит. Особливості сучасної лікувальної тактики».

На тему «Екстракорпоральні методи детоксикації у лікуванні гострого панкреатиту» доповіла Н.І.Гриньків (Тернопіль) від клініки під керівництвом професора Ігоря Дейкала.

З доповіддю наукового характеру «Пептиди підшлункової залози: що ми знаємо про їхню роль в організмі?» виступила  професор Т.М.Христич (Чернівці).

DSC_0141

Професор Л.М.Пасієшвілі з Харкова розкрила механізми реалізації ураження кісткової тканини у хворих панкреатогенним цукровим діабетом.

DSC_0202

Цінною для практичних лікарів була доповідь «Надлишкова маса тіла та ожиріння: комплексний підхід до корекції та лікування», з якою виступив головний дієтолог МОЗ України доцент О.В.Швець (Київ).

DSC_0244

Доцент К.А.Просоленко (Харків) виступив із доповіддю «Сучасні питання лікування неалкогольної жирової хвороби печінки».

Поділилась досвідом ведення вегетативних дисфункцій у клініці хронічного панкреатиту тернопільський гастроентеролог, доцент С.Є.Шостак.

DSC_0259

Надзвичайно представницькою була географія доповідачів і гостей науково-практичної конференції: Тернопіль, Київ, Львів, Ужгород, Вінниця, Чернівці, Кіровоград, Черкаси, Донецьк, Краматорськ, Слов’янськ, Луганськ, Харків, Дніпропетровськ, Чернівці, Запоріжжя, Індія.

Гості форуму тепло відгукувались про наш ТДМУ і високий рівень технічного забезпечення університету, теплий прийом і належну організацію науково-практичної конференції. У програмі заходу відбулись екскурсія до Збаразького замку та відвідування Почаївської Лаври.

Інформацію подала професор Лілія Бабінець.