Меню Закрити

Студент ТДМУ навчав жителів Лисичанська азам домедичної допомоги

Студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського намагаються під час навчання здобути чимало практичних навичок. Нещодавно з Лисичанська повернувся вихованець ТДМУ Тарас Яцунський, який від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги у цьому прифронтовому місті проводив навчання з домедичної допомоги. Упродовж чотирьох днів він разом з іншими інструкторами цієї організації ділився своїми знаннями і навичками з цивільним населенням.

яцунський лисичанськ

«Ми навчали здебільшого працівників нафтопереробного заводу, оскільки в них найбільше передумов для виникнення небезпеки здоров’ю і життю працівників. Хочу сказати, що Всеукраїнська рада реанімації і екстреної медичної допомоги сьогодні активно розвиває напрямок домедичної допомоги в Україні, зокрема навчає вмінню її надавати якомога більшу кількість людей. Чим більша частина суспільства володіє цими навичками, тим меншою є кількість смертей під час нещасних випадків», – розповів Тарас Яцунський.

Участь у цьому циклі тренінгів взяли інструктори Києва і Тернополя. Студенту ТДМУ пощастило потрапити до цього проекту завдяки тому, що в університеті активно розвивається напрям домедичної допомоги. Ним опікується завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

«Свого часу Арсен Арсенович запросив голову Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги до нашого університету, показав студентам, наскільки важливим є цей напрям. В результаті уже 16 студентів є сертифікованими інструкторами. Відповідно нам надійшла пропозиція поїхати до Лисичанська. Я вирішив спробувати себе в цьому, адже вважав свої обов’язком принести якусь користь тим, хто живе на лінії вогню. Це мій обов’язок», – додав Тарас Яцунський.

zX58o67CR2A

Упродовж двох днів інструктори повинні були навчити певну кількість людей. Загалом було заплановано, щоб навички освоїло 24 особи.

«Попит на тренінги був більшим, ніж ми очікували. Було дуже багато зацікавлених, оскільки до нашого приїзду подібні курси вже проводили, тому люди з нетерпінням чекали наступних навчань. Було таке, що в групі одночасно займалося 54 особи. Це велике навантаження на тренерів, бо кожному потрібно приділити увагу і дати можливість практично відпрацювати навички. Та ми справилися і учасникам сподобалося.

Чесно кажучи з приводу поїздки спершу були певні хвилювання, але я усвідомлював, що це Україна і там живуть такі ж українці, як і тут. Звичайно, суспільство неоднорідне. З проукраїнськими жителями Лисичанська ми говорили на різні теми, вели повноцінний діалог. З людьми, які були агресивно налаштовані, уникали розмов і конфліктів. Ми не хотіли провокувати їх, аби не нашкодити загальній справі, яку робимо. Нам вдалося познайомитися з цікавими людьми, зокрема з вихідцем з Тернополя, який на Лисичанському нафтопереробному заводі організовує культурно-масові заходи. Він розповідав, що на внутрішньому радіо і під час заходів включає українські пісні», – продовжив хлопець.

Тарасу пощастило працювати пліч-о-пліч з професійними інструкторами з Києва, в яких було чого повчитися. Також він познайомився з місцевими лікарями.

«Ми показували, як користуватися дефібриляторами. Справа в тому, що лікарні отримали нову апаратуру і ще не зовсім опанували її. Зі мною в команді був фельдшер з Золочева, то він був найпопулярнішою особою. Цей чоловік постійно показував щось, розповідав, ділився досвідом. Насправді в лікарнях працює хороший персонал. Потрібно робити поправку на війну, адже всі жителі Лисичанська пережили бойові дії і це відчувається.

Головне бачити все на власні очі. Інформація в мас-медіа і картинка з телебачення дуже відрізняються від того, що є насправді. Жодне ЗМІ не може передати емоції людей. Якби ми їздили туди частіше до всіх цих подій, то і ситуація була би іншою. Ми майже в усьому однакові, маємо лише різні погляди. Та за умови повноцінного діалогу, обговорення думок і ідей завжди можна знайти спільну мову», – підсумував Тарас Яцунський.

vlvDNCOdqAM

Ми бажаємо нашому студенту успішно закінчити шостий рік свого навчання, відмінно скласти всі іспити і стати висококваліфікованим лікарем із щирим серцем і вірою в свою батьківщину.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.