Меню Закрити

Візит делегації ТДМУ до Вищої школи імені Папи Іоанна Павла II в Білій Підлясці

Упродовж двох днів, 19-20 жовтня, делегація Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського у складі завідувача кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини і фізичного виховання, доцента Дарії Козак, завідувача курсу фтизіатрії кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, професора Леоніда Грищука, доцента кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марії Шкільної перебувала з робочим візитом у Вищій школі імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці (Польща).

1 2

Метою візиту стало розширення напрямків міжнародної співпраці в рамках науково-дослідницьких проектів Європейського Союзу та участі науковців ТДМУ у таких спільних україно-польських проектах «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя студентів медичного університету в м. Тернополі», «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя молоді в віці 15-17 років шкіл м. Тернополя», «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки і профілактики бореліозу», «Вивчення латентної форми туберкульозу у осіб старшого віку та осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі».

19 жовтня члени делегації ТДМУ мали зустріч з ректором Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці (Польща), професором Йозефом Бергєрем.

3

Цього ж дня відбулася зустріч членів нашої делегації з науковцями Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці, які безпосередньо будуть займатися спільними україно-польськими науковими проектами: директором школи Ренатою Кравацькою, професорами Марією Козьол-Монтевкою, Малгожатою Токрскою-Родак, асистентом Малгожатою Василевскою та інші.

4

Після зустрічі відбулося обговорення виконання проектів «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя студентів медичного університету в м. Тернополі», «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя молоді в віці 15-17 років шкіл м. Тернополя», участь в якому взяли професор Йозеф Бергєрем та доцент Дарія Козак. Перший етап реалізації цього проекту уже був здійснений в ТДМУ, в результаті чого зустріч проходила в рамках подальших обговорень і планів. Участь в обстеженні полягла в заповненні міжнародної анкети фізичної активності (IPAQ) персонально студентами в системі он-лайн. Після отриманих результатів відбулася обробка результатів і оцінювалися види активності. Відповідальні за реалізацію проекту намітили подальші плани. Доцент Дарія Козак мала змогу відвідати практичне заняття студентів, яке проводив професор Йозеф Бергєр. На занятті відбулося анкетування в системі он-лайн серед студентів Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ, під час якого молодь з великою зацікавленістю відповідала на поставлені питання в анкеті (IPAQ).

17

Під час робочого візиту делегація ТДМУ в супроводі професора, керівника регіонального центру досліджень Марціна Вєнера відвідала медичну лабораторію Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці.

5

Матеріально-технічна база даної лабораторії привернула особливу увагу членів делегації. В її підрозділах на високому матеріально-технічному і науковому рівнях здійснюються науково-дослідні роботи щодо досліджень продуктів харчування, води та ґрунту на вміст хімічних елементів, солей важких металів, нітритів та вивчається вплив різноманітних чинників на репродуктивну систему тварин.

10 11 12

Завідувач «Центру досліджень інноваційних технологій» даної лабораторії Дорота Плевік, ознайомила присутніх з різними відділеннями підрозділу та детально розповіла про низку мікробіологічних досліджень, які виконуються працівниками центру.

6 7

Наступного дня, 20 жовтня, завідувач курсу фтизіатрії кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії, професор Леонід Грищук та доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марія Шкільна працювали в «Центрі досліджень над інноваціями» медичної лабораторії Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ, де детально ознайомилися з методиками проведення серологіних досліджень збудника хвороби Лайма та латентної форми туберкульозу.

8 9

Цього ж дня, члени делегації ТДМУ відвідали сучасну нову медичну бібліотеку в Білій Підлясці і залишили свій запис в книзі відвідувачів. Делегати нашого ВНЗ були першими офіційними відвідувачами новозбудованої медичної бібліотеки.

23

Окрім того, представники Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського ознайомилися з роботою кафедри фізіотерапії. Українську делегацію вразили умови організації та матеріально-технічна база кафедри. Тут створено всі умови, щоб студенти мали змогу в реальних умовах відпрацьовувати практичні навички і оволодівати навчальним матеріалом.

13 a 13 14 15 16

Наступний візит делегації ТДМУ відбувся на кафедру рекреації та фітнесу. На цій кафедрі студенти мають можливість освоювати практичні навики і вміння, а також  одночасно оздоровлюватись. Члени делегації ознайомились з навчальними приміщеннями кафедри, які розташовані в спортивному центрі.

18 20 21

У цьому центрі створено всі умови, щоб студенти з користю для здоров’я відвідували заняття з волейболу, футболу, тенісу, аеробіки, альпінізму, силових та інших видів спорту, а у вільний від занять час займалися у різних секціях.

19 22

У результаті візиту щодо проектів «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя студентів медичного університету в м. Тернополі», «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя молоді в віці 15-17 років шкіл м. Тернополя» була обговорена можливість реалізації намічених планів щодо даних проектів. Учасники проекту планують обстежити фізичну активність з урахуванням харчування та стилю життя студентів ТДМУ і школярів міста, дати оцінку і рекомендації щодо організації режиму навчання, харчування, проведення вільного часу, занять спортом з метою гармонійного розвитку школярів та дотримання здорового способу життя молоддю. В рамках проектів заплановане обстеження школярів та студентів Тернополя і Білої Підляски.

Щодо проекту «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки і профілактики бореліозу», то була досягнута домовленість про проведення серологічних досліджень на наявність бореліозу у лісників і мисливців Тернопільської області, та подальше  порівняння отриманих результатів, із проведеними дослідженнями цієї групи населення Білої Підляски (Польща). Відмічено доцільність використання аналогічних тест-ситем для досліджень на наявність збудника бореліозу у лісників і мисливців Тернопільської області (Україна) та Білої Підляски (Польща). Зазначено необхідність застосування додаткових лабораторних тестів для діагностики бореліозу, які не використовуються при первинному скринінгу даної інфекції, але мають надзвичайно важливе значення в аналізі імунної відповіді організму людини на збудник хвороби Лайма. Отримано згоду працівників відділення молекулярної біології медичної лабораторії Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці щодо дослідження іксодових кліщів, відібраних у хворих нашого краю, не лише на наявність борелій, але й на присутність збудників інших інфекційних захворювань.

В рамках проекту «Вивчення латентної форми туберкульозу у осіб старшого віку та осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі» разом з професорами Марією Козьол-Монтевкою та ліуарями Анетою Філіпек-Дерска та Едітою Кавка розглядались питання, які стосувались виявлення латентного туберкульозу.  В лабораторії ознайомились із методикою проведення квантиферонового тесту. Були розглянуті можливості виконання спільних досліджень на Україні та Польщі. Зокрема за даним проектом планується обстежити людей похилого віку та осіб, які знаходяться в місцях позбавлення волі.

Інформацію подала доцент Дарія Козак.