Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у ІІ Міжнародній конференції «Вітамін Д – Мінімум, Максимум, Оптимум» у Польщі

16-17 жовтня 2015 року у Варшаві під патронатом асоціації EVIDAS (European Vitamin D Association) відбулася ІІ Міжнародна конференція «Вітамін Д – Мінімум, Максимум, Оптимум». У ній взяли участь майже тисяча науковців з Європи, США, Канади, серед них були представники України,  зокрема науковці Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського: доцент Марія Кінаш, доцент Інга Кубей, доцент Наталія Галіяш та студент 4 курсу Любомир Дзюбан.

20151017_155422

На конференції розглядали питання впливу вітаміну Д на організм людини на всіх етапах його життя та його значення у профілактиці хвороб цивілізації, пов’язаних із високим рівнем недостатності вітаміну Д у населення по всьому світі.

У людини більша частина циркулюючого вітаміну Д синтезується з холестерину під впливом ультрафіолету В сонячного світла. Надходження вітаміну Д із їжею визначає лише 10-20 % вмісту 25(ОН)D, але стає вагомим при зниженій інсоляції. Дія вітаміну Д значним чином залежить від його взаємозв’язку з геномом людини. Зокрема, він взаємодіє з ядерним рецептором, який визначає експресію більше 900 генів. На даний час ведеться активна дискусія щодо ролі вітаміну Д у розвитку некісткових проявів, таких як серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, ракові захворювання, ендокринна та хронічна ниркова патологія тощо. Є дані, що підтверджують високу ефективність застосування харчових добавок, що містять цей вітамін і дозволяють нормалізувати його вміст у крові пацієнтів, у лікуванні та профілактиці вищезгаданих захворювань. Але провідні світові вчені сходяться на думці про необхідність проведення подальших досліджень на високому методологічному рівні із застосування якісних методів лабораторних досліджень.

Окреме секційне засідання на Конференції було присвячене питанню необхідності стандартизації лабораторних методик, що використовуються для визначення вмісту вітаміну Д в крові людини. Професор Крістофер Семпос, координатор програми стандартизації досліджень вітаміну Д із США, прочитав лекцію, в якій наголосив на необхідності дотримання всіх технологічних вимог лабораторних досліджень. Також наголошувалось, що наукові дослідження можуть здійснюватись лише у спеціально сертифікованих лабораторіях (NIST Standard Reference Materials http://www.nist.gov./ ). Рішенням конференції було звернутися із вимогою до провідних наукових видань вимагати від авторів при подачі статей інформацію про середнє відхилення (Mean Bias) та коефіцієнт варіації (CV), та відмовляти у розгляді статей, при  CV > 10%, Mean Bias > 5%.

Тернопільські науковці представили постерну доповідь про обмін вітаміну Д у дітей з розладами гепатобіліарної системи.

20151017_134834
Під час презентації постерних доповідей.
Учасники конференції: Л.Дзюбан, доц. М.Кінаш, проф. В.Поворознюк, доц. Н.Галіяш, д.мед.наук Н.Балацька
Учасники конференції: Л.Дзюбан, доц. М.Кінаш, проф. В.Поворознюк, доц. Н.Галіяш, д.мед.наук Н.Балацька
Українська делегація з організаторами та почесними гостями конференції.
Українська делегація з організаторами та почесними гостями конференції.

Висловлюємо вдячність голові організаційного комітету, професору Павлу Плудовському та співорганізаторам з української сторони – професору В.В. Поворознюку та доктору медичних наук Н.І. Балацькій за сприяння нашій участі в конференції.

Інформацію подала Наталія Галіяш.