Меню Закрити

ТДМУ висловлює співчуття з приводу смерті Геннадія Книшова

Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського висловлює щирі співчуття колективу Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова, рідним і близьким Геннадія Васильовича Книшова з приводу його смерті.

Всесвітньовідомий вчений, Герой України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академiк НАНУ, академік НАМН України, академік РАМН, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова, завідувач кафедри серцево-судинної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика, доктор медичних наук, професор Геннадій Книшов відійшов у вічність 1 листопада 2015 року на 82-му році життя.

Колектив Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського глибоко сумує з приводу непоправної втрати, адже з Геннадієм Васильовичем були пов’язані довгі роки тісної співпраці. Відомий вчений був почесним професором ТДМУ.

Сьогодні важко сповна оцінити внесок Геннадія Книшова у розвиток медицини і медичної науки, але завдяки йому було широко запроваджено в Україні метод аортокоронарного шунтування при ішемічній хворобі серця, вперше застосовано хірургічну корекцію та оптимальне лікування складних і злоякісних порушень ритму серця, винайдено апарат для видалення тромбів із лівого передсердя на серці для усунення найскладніших порушень кровообігу мозку, впроваджено керовану загальну гіпертермію при гострому інфекційному ендокардиті. Він виконав понад 5000 операцій на серці. Геннадій Васильович є автором сотень статей, опублікованих в українських і закордонних журналах, газетах, вісниках, семи монографій, трьох підручників, написаних самостійно та у співавторстві. Під його керівництвом захищено понад сорок докторських і кандидатських дисертацій. Геннадій Васильович брав участь в організації десятків регіональних кардіохірургічних центрів.

Протягом майже 25 років відомий вчений очолював Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.Амосова НАМН України. За роки його керівництва Інститутом створена кардіохірургічна школа, яка охоплює всі напрямки серцево-судинної патології.

Заслуги академіка Геннадія Книшова у розвитку вітчизняної медичної науки визнані в Україні та за кордоном, а його наукова та громадська діяльність відзначена високими державними нагородами: Герой України із врученням ордена Держави, орден «Знак Пошани», орден Князя Ярослава Мудрого V і IV ступеня.

Його життєвий шлях був зразком служіння Батьківщині та самовідданої наполегливої праці хірурга і вченого.

Ми щиро поділяємо горе з приводу втрати видатної людини і передаємо слова співчуття і підтримки.

Колектив Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.