Меню Закрити

Студенти ТДМУ вивчили досвід вітчизняних виробників лікарських препаратів

22 жовтня 2015 року завідувач кафедри управління та економіки фармації Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, проф. Грошовий Т.А. організував екскурсію на підприємства, які виготовляють медичні препарати. Під керівництвом викладачів, зокрема доц. Денис А.І., доц. Калушки О.Б., доц. Белей Н.М. і доц. Васенди М.М. студенти 4-го курсу фармацевтичного факультету, дипломники та магістри кафедри відвідали виробничі потужності ПАТ «Київмедпрепарат» корпорації «Артеріум» і ПАТ «Фармак» – лідерів серед вітчизняних виробників лікарських препаратів.

BXdDe9JenOs

Викладачі та студенти у приміщенні ПАТ «Фармак»

На підприємствах викладачі та студенти мали можливість наочно ознайомитися з новітнім промисловим обладнанням, побували у цехах з виробництва ін’єкційних і твердих лікарських форм, фасування, маркування та пакування виготовленої продукції. Екскурсія починалася з відвідування дільниці підготовки води для ін‘єкцій, що включає чотириступеневу очистку води із використанням зворотного осмосу та іонного обміну. Побували у класифікованих згідно із вимогами Належної виробничої практики приміщеннях для виробництва стерильних порошків – антибіотиків. Особливої уваги приділяється умовам праці і кваліфікації персоналу, від якого залежить якість лікарських препаратів. Була можливість прослідкувати кожну стадію виробництва назальних крапель за технологією «видування наповнення – герметизація».

Xc6y_60XeKU

Викладачі та студенти біля будівлі ПАТ «Київмедпрепарати» корпорації «Артеріум»

Окрім того, учасники екскурсії дізнались багато цікавої інформації щодо організації фармацевтичної системи якості продуктів на всіх етапах виробництва згідно з чинними регуляторними вимогами та відповідно до світових стандартів.

Також, в рамках організованої поїздки, студенти з кураторами відвідали VI Міжнародну виставку обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості PHARMATechExpo, яка відбулася у ВЦ «КиївЕкспоПлаза». У ній взяли участь провідні європейські компанії і вітчизняні виробники товарів і послуг для фармацевтичної промисловості.

Підготували  доц. Денис А.І., доц. Белей Н.М.