Меню Закрити

У ТДМУ розпочала роботу Всеукраїнська мандрівна виставка «Кожен має право знати свої права»

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського з 14 листопада на запрошення ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини» розпочала роботу мандрівна методична виставка «Кожен має право знати свої права», що створена ГО «МАРТ» в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини». Експозиція діятиме до 18 листопада.

DSC05265 DSC05272 DSC05340 DSC05353

Організаторами проведення експозиції є ГО «Інформаційно-правовий центр «Права людини» (голова – Олександра Гриньків), кафедра медичного права ТДМУ (завідувач кафедри – Наталя Калинюк), Тернопільське міське управління юстиції (начальник – Василь Марцинкевич).

Захід спрямований на реалізацію мікро-проекту «Студентська ініціатива Тернополя «Наші права», який реалізовується в рамках проекту «Громадські центри юридичної та інформаційної допомоги в Україні». Проект ініційований і підтриманий Українською Гельсинською Спілкою з прав людини (УГСПЛ) за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED).

1тренінг студентів-гідів на каф.мед.права_14.11.15 2тренінг студентів-гідів на каф.мед.права_15.11.15 DSC05446

Початку виставки передувала сумлінна підготовка майбутніх гідів зі студентської ініціативи Тернополя, а також студентів І курсу медичного факультету ТДМУ шляхом проведення семінару-тренінгу, на якому тренер в галузі громадянської освіти Андрій Кінаш (м. Полтава) проводив майстер-клас щодо роботи з матеріалами виставки.

Під час огляду експозиції усім відвідувачам розповідали про основні цінності суспільства – про наші права. Екскурсії тривали 45-60 хвилин та включали в себе як безпосередньо інформаційно-навчальний блок від гідів, так і обговорення найактуальніших для відвідувачів питань щодо прав людини, можливостей їх обстоювання.

Мандрівну виставку з задоволенням відвідали представники вищих навчальних закладів, при цьому не лише  Тернополя, а й Тернопільської області, працівники Тернопільського міського управління юстиції, міської прокуратури, Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області та ін.

DSC05440 DSC05448 Фото 3_студенти-гіди і тренер перед початком виставки

Ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою під час відвідування заходу було відмічено, що організація проведення цієї виставки саме на базі медичного університету зумовлена тим, що майбутній медичний працівник – це, насамперед, громадянин нашої держави, і в наш непростий час молоді люди просто зобов’язані володіти високим рівнем правової свідомості та правової культури незалежно від їх професійного спрямування.

Фото 1_ректор під час відвідування виставки Фото 5_керівництво ТДМУ під час відвідування виставки

Завідувач кафедри медичного права Наталя Калинюк зазначила, що ідеологічною основою формування сучасного громадянського суспільства є державне визнання та реалізація прав людини, в тому числі у галузі охорони здоров’я. Становлення особистості нового працівника охорони здоров’я включає в себе і засвоєння ними азів медичного права. Адже пріоритетними, відповідно до міжнародних стандартів при виникненні медичних правовідносин, залишаються права людини. Тож при побудові нового суспільства обов’язком кожного громадянина є володіння знаннями щодо правового статусу усіх учасників правовідносин.

Інформацію подала кафедра медичного права.