Меню Закрити

У ТДМУ відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання бойових ушкоджень»

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 3-4 грудня відбулася науково-практична конференція «Актуальні питання бойових ушкоджень, яку відкрив ректор ТДМУ, професор Михайло Корда. Очільник вишу наголосив на актуальності тематики заходу у зв’язку з подіями, які відбуваються в Україні.

????????????????????????????????????

DSC_0573 DSC_0574

Михайло Михайлович зазначив, що ситуація ускладнена ще й тим, що упродовж тривалого часу через певну державну політику неналежним чином у вищих навчальних закладах викладалася військова і військово-польова хірургії, домедична допомога, тактична медицина. На жаль, вже в часи незалежності України були ліквідовані майже всі військові кафедри в університетах. ТДМУ – один з чотирьох медичних вишів, який зберіг таку кафедру і сьогодні готує офіцерів запасу медичної служби.

????????????????????????????????????

DSC_0579 DSC_0623

«Ми дбаємо про те, аби наші студенти здобували знання з основ тактичної медицини. Силами кафедри медицини катастроф та військової медицини проведено низку навчань військовослужбовців батальйону «Тернопіль», добровольців, вишколів студентів і лікарів, видано посібник «Домедична допомога в умовах бойових дій», який розійшовся великим тиражем в Україні. Також на базі навчально-наукового інституту медсестринства понад 2500 жителів міста і області пройшли навчання з домедичної допомоги. Серед студентів ТДМУ є 16 сертифікованих інструкторів від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної допомоги, які проводять тренінги для жителів нашого краю та інших областей.

Окрім того, на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» ТДМУ буде створено центр вишколу, в якому всі бажаючі отримуватимуть знання і навички з домедичної допомоги», – зазначив ректор ТДМУ, професор Михайло Корда.

DSC_0471

Михайло Михайлович також привітав завідувача кафедри хірургії навчально-наукового інституту післядипломної освіти, професора Ігоря Дзюбановського з обранням його головою Асоціації хірургів Тернопілля, засідання якої відбулося перед початком конференції.

DSC_0489 DSC_0519

Усім присутнім директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук передав вітання від голови ОДА Степана Барни, а начальник відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук – від міського голови Сергія Надала.

DSC_0516

Актуальні питання множинних та бойових ушкоджень окреслив завідувач кафедри травматології, анестезіології та військової хірургії Харківської академії післядипломної освіти, куратор відділення політравми Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги імені О.Мещанінова, професор Віктор Ринденко.

DSC_0659

Полковник медичної служби  Ярослав Заруцький проаналізував помилки надання медичної допомоги під час Революції Гідності і в умовах гібридної війни.

DSC_0699

Доповідь на тему «Вогнепальні ушкодження кінцівок. Класифікація, лікування» представив заслужений лікар України, начальник клініки ушкодження, провідний травматолог, полковник медичної служби Міністерства оборони України Олександр Бородай.

DSC_0630 DSC_0631

Про особливості анестезіологічного забезпечення поранених в зоні АТО розповів полковник медичної служби Міністерства оборони України Володимир Мельник.

На тему «Особливості перебігу сучасної абдомінальної бойової травми та хірургічна тактика на етапі спеціалізованого лікування» доповів головний хірург Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, полковник медичної служби Іван Богдан.

DSC_0582

Лауреат державної премії України, професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Володимир Бігуняк поділився своїми напрацюваннями щодо використання керато-ксеноімплантантів при травматичному ушкодженні рогівки.

DSC_0803

Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима детально ознайомив всіх учасників з досвідом підготовки особового складу з домедичної допомоги у зоні АТО.

????????????????????????????

DSC_0759 DSC_0772 DSC_0786

Разом з представниками громадської організації «Білі берети» Юрієм Свідерським, Олександрою Баштою і Віктором Шацьким було проведено майстер-клас «Домедична допомога під вогнем, на етапі евакуації, на безпечній зоні».

DSC_0463

Також відбулася зустріч ректора Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професора Михайла Корди з доповідачами конференції і провідними фахівцями з військової медицини, під час якої було обговорено напрямки співпраці.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.