Меню Закрити

Науковець ТДМУ проходила стажування у Франції за програмою академічної мобільності Erasmus Mundus MEDEA

З 1 жовтня 2014 року по 30 листопада 2015 року асистент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, кандидат фармацевтичних наук Соломія Козачок здійснювала стажування на базі університету Поля Сабатьє (м. Тулуза, Франція) у рамках post PhD-програми проекту академічної мобільності Erasmus Mundus MEDEA.

Кошти на стажування виділила Європейська виконавча агенція з питань освіти, аудіовізуальної продукції та культури (EACEA) на здійснення проекту Erasmus Mundus MEDEA.

Виконання наукових досліджень на посаді  post- PhD науковця проходило в лабораторії PHARMA-DEV (Pharmacochimie et Pharmacologie pour le Developpement) інституту IRD (Institut de Recherche pour le Développement – IRD)  у науковій групі PEPS (Pharmacognosie, ethnopharmacologie et pathologies du Sud) при університеті Поль Сабатьє, м. Тулуза, Франція. Дослідження здійснювалися за консультативної допомоги  професора, директора лабораторії, завідувачого кафедри фармакогнозії Ніколя Фабра та старшого наукового співробітника лабораторії, к.фарм.н. Мохамеда Хаддада.

Хроматографічна кімната лабораторії PHARMA-DEV

Хроматографічна кімната лабораторії PHARMA-DEV

аспіранти

Зліва направо: Asih Triastuti (аспірант з Індонезії), Inés Yolanda Castro Dionicio (магістр з Перу), Маnon Trinel (аспірант з Франції), Mohamane Haidara (аспірант з Малі)

Науковий напрямок групи PEPS – це пошук нових речовин природного походження з протипаразитарною (антилейшманійна, протималярійна), противиразковою активностями, як альтернативне джерело створення нових лікарських препаратів на їх основі. Для виділення даних речовин, використовуються рослини Амазонки (Перу), Африки (Малі, Туніс), В’єтнаму та виділенні асоційовані ендофіти з їх внутрішньої поверхні. Наукова група  PEPS тісно співпрацює із міжуніверситецькими лабораторіями для встановлення біологічної активності та структури виділених речовин – паразитологічна лабораторія BIOCID, лабораторія еволюції та біологічної диверсії EDB (філогенетичний аналіз ендофітів), аналітичні платформи UHPLC-TOF-MS та RMN. Одержанні результати аналізуються за допомогою специфічних комп’ютерних програм та ліцензійних баз даних.

Також для залучення додаткових коштів у бюджет лабораторії наукова група PEPS активно співпрацює із фармацевтичними підприємствами – Pier  Fabre Pharma, залучені у міжнародні проекти із Universidad privada cayetano heredia (м. Ліма, Перу) та Instituto de investigaciones de la amazonia peruana  щодо дослідження диверсії ендофітів та вторинних метаболітів рослин Амазонки та селекції найкращих сортів какао відповідно до метаболічного профілю з подальшим їх впровадженням у промислове виробництво. Проекти фінансуються урядом Перу.

При лабораторії систематично 1-2 рази на місяць проводяться міжлабораторні та університетські  наукові семінари за участі науковців, аспірантів, пост-докторантів лабораторій та викладачів кафедри фармакогнозії. Впродовж року кожен член наукової установи презентує свої наукові досягнення за попередній рік та перспективні напрямки розвитку даних досліджень. Після 20 хвилинної доповіді кожен учасник має можливість задати питання, висловити свою думку щодо корекції та доопрацювання матеріалів та  запропонувати спільні проекти.

учасники наук_семінару

Учасники наукового семінару

На одному з семінарів у листопаді 2015 року, були представлені результати досліджень за програмою МEDEA на посаді post-doc на тему: «Виділення вторинних метаболітів з рослин роду Herniaria та дослідження їх грибково-ендофітної диверсії». Як підсумок учасники семінару були зацікавлені у продовжені цієї наукової теми, тому, що даних щодо морфології, диверсії та метаболічного профілю ендофітів рослин української флори немає у міжнародних наукових базах даних.

Представлення результатів_1

Представлення результатів_2

Представлення результатів дослідження на науковому семінарі

Під час стажування були здійсненні дослідження у 3-ох напрямках фітохімічний, мікробіологічний та генетичний. Результати були представлені стендовою доповіддю на 2-му міжнародному симпозіумі AFERP-STOLON, м. Ліон (Франція).

Також при лабораторії організовуються регулярні практичні семінари (workshops), на яких науковці діляться своїм досвідом здобутих у інших лабораторіях (Франції, Швейцарії, Канади, Перу, В’єтнаму) та допомагають освоювати нові комп’ютерні програми щодо обробки даних. Зокрема, я приймала участь у семінарі, присвяченому обробці даних масс-спектрометричного аналізу за допомогою платформ MZ mines та Mass Lynx під керівництвом доц. кафедри фармакогнозії, к.фарм.н. Гіома Марті.

Хочу висловити щиру подяку адміністрації університету, координаторам проекту – доц. Н.Є. Лісничук та проф. О.М. Олещук та головному менеджеру проекту Елоді Балонас за надану можливість брати участь у програмі академічної мобільності ERASMUS MUNDUS MEDEA. Також щиру подяку висловлюю науковому керівнику завідувачу кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою, проф. С.М. Марчишин.

Також хочу побажати усім науковцям, викладачам та студентам університету впевненості для подачі заявок та перемоги у третьому відбірковому турі щодо участі у проекті ERASMUS MUNDUS MEDEA.

Інформацію подала асистент кафедри фармакогнозії з медичною ботанікою Соломія Козачок.