Меню Закрити

Студенти ТДМУ відвідали Київський центр серця

Минулого тижня студенти-сироти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відвідали Київський міський центр серця, де ознайомилися з новітніми технологіями щодо лікування серцевих захворювань. Генеральний директор, професор Борис Тодуров гостинно прийняв майбутніх медиків. Вони навіть побували на двох його операціях. Зазначимо, що Борис Михайлович люб’язно відгукнувся на прохання ректора  ТДМУ, професора Михайла Корди щодо надання можливості студентам Тернопільського медуніверситету ознайомитися з роботою центру серця.

A14_e-jiYEo

7_XzN9aRPiQ 38dt-83mBJs DSC08137

Групу студентів супроводжувала доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Оксана Сидоренко і доцент кафедри фармакогнозії Іванна Кернична. Оксана Леонідівна розповіла, що спершу молодь зустрілася з Борисом Михайловичем, але через щільний графік оперативних втручань на серці він був зайнятий і передоручив опікуватися гостями своєму заступнику з хірургії, кардіохірургу Віталію Дем’янчуку, який ознайомив студентів ТДМУ з роботою відділень Київського міського центру серця.

DSC08134 DSC08139 DSC08143 DSC08144

«Ми побували в відділеннях радіонуклідної діагностики, рентгенівської та комп’ютерної діагностики. Цікаво було побачити, як роблять сцинтиграфію серця за допомогою радіонуклідних ізотопів для визначення життєздатного міокарду. Окрім того, в центрі роблять сцинтиграфію кісток, нирок, щитовидної залози та інших органів. Студенти відвідали і відділення ендоваскулярної хірургії та ангіографії, де вони вперше побачили, як виконується коронарографія. Молоді люди спостерігали за веденням операції на спеціальному моніторі в реальному режимі. Також ознайомилися з роботою відділення порушень ритму серця, завідувач якого детально розповів про встановлення електрокардіостимуляторів, пояснив методику їхньої роботи і контролю», – зазначила Оксана Сидоренко.

DSC08150 DSC08151 DSC08158 DSC08167 DSC08179

У відділеннях інтенсивної терапії для дорослих і дітей студенти ТДМУ ознайомилися з найсучаснішою апаратурою, а в відділенні штучного кровообігу та екстракорпоральних методів лікування їм пояснили методику плазмофорезу. Окрім того, молодь мала можливість дізнатися і про специфіку роботи відділення ішемічної хвороби серця.

DSC08188

Найяскравіші враження у студентів залишилися після того, як вони спостерігали за оперативними втручаннями на серці, які виконував генеральний директор центру, професор Борис Тодуров. Перша операція була пов’язана з пластикою мітрального кільця, інша – з протезуванням мітрального клапана. Професор детально пояснив методику цих втручань, показав зміни в клапані, сам штучний клапан. Під час операції лікарі описали роботу апарату штучного кровообігу. Оперативні втручання супроводжувалися описовими коментарями і транслюванням деталей на моніторі. Зазначимо, що цього дня Борис Тодуров виконав 4 операції на серці.

IMG_20151210_110415

DSC08189

Потрібно зазначити, що студентам було надзвичайно цікаво, адже вони вперше побували на кардіохірургічній операції, побачили живе серце в роботі і те, як відбувається відновлення серцевої діяльності після зупинення апарату штучного кровообігу. У них залишилося чимало позитивних вражень. Молодь була зворушена доброзичливим ставленням до них керівництва і персоналу центру. Багато хто захопився професією кардіохірурга і, можливо, в майбутньому оберуть саме її. Такі екскурсії і ознайомлення з роботою новітніх медичних центрів сприяє визначенню майбутніх медиків щодо обрання спеціалізації і напрямків подальшого фахового зростання.

Ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда висловив подяку генеральному директору Київського міського центру серця, професору Борису Тодурову за надану можливість щодо ознайомлення із роботою новітнього клініки.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.