Меню Закрити

На кафедрі філософії та суспільних дисциплін провели круглий стіл з нагоди Дня Соборності України

На кафедрі філософії та суспільних дисциплін провели круглий стіл

з нагоди Дня Соборності України

22 січня 2016 року в аудиторії №303 А в корпусі ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського №11 відбувся круглий стіл, присвячений 96-ій річниці Акту Злуки ЗУНР та УНР в єдину Соборну та Незалежну державу. Ця подія має дуже важливе значення для історії України та актуальна на сьогодення. Студенти медичного факультету під керівництвом доцента кафедри філософії та суспільних дисциплін Кравчука Л. В. провели круглий стіл з питання актуальності та важливості Дня Соборності для Української держави.

image02

На заході була присутня завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін доктор педагогічних наук, професор Мельничук Ірина Миколаївна та кандидат історичних наук, доцент кафедри Бондаренко Сергій Васильович.

image04

Леонід Васильович Кравчук звернувся до студентів з розповіддю про цю важливу подію для кожного українця. Викладач акцентував увагу студентів на взаємозв’язку поняття культури та історії у значенні побудови Української держави. Обговорювалися питання цінності держави для кожного свідомого українця.

image03

Студенти висловлювали свої думки з позиції майбутніх фахівців у галузі медицини та патріотів України. Обговорювались питання: Що таке нація і держава? Які є складові частини держави? Чи Акт Злуки та День Соборності це випадковість чи закономірність для українців 1919-го року. Студенти висловлювали свої міркування з позиції сьогодення. Думки з цього приводу в студентів були різноманітні. Але всі прийшли до спільного висновку, що українці того часу були єдині у прагненні незалежної Української держави.

image06

 

image05

Доцент Бондаренко С. В. звернувся до студентів із аналізом суспільно-політичних процесів того часу і зазначив, що дуже важливим питанням сьогодення є збереження пам’яті українських визначних подій, пов’язаних із творенням Української держави. Викладач звернув увагу присутніх на події дворічної давності в Україні, загибель першого майданівця, вірменина за походженням, Сергія Нігояна, який був застрелений 22 січня 2014 року в час Революції Гідності на Майдані та провів паралелі між цими подіями і Днем Соборності України 22 січня 1919 року, а також звернув увагу на бажанні українців в той час і сьогодні жити у незалежній та європейській Україні.

image01

Леонід Васильович представив студентам книги гуртка «Терполяни» під назвою «Жасмин» 2014 рік, «Калина» 2015  року в яких є вірші вітчизняних та іноземних студентів присвячених розвитку національних ідей в Україні і запропонував усім бажаючим прийняти участь у підготовці та виданні наступної студентської науково-краєзнавчої збірки «Явір», що згодом буде презентуватися.

Наприкінці заходу завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін, професор Мельничук Ірина Миколаївна подякувала студентам за їхнє бажання підтримувати українські традиції й надалі залишатися свідомими і патріотично налаштованими людьми.