Меню Закрити

В ТДМУ уклали угоду про співпрацю зі Всеукраїнською радою реанімації та екстреної медичної допомоги

Минулого тижня ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда і голова Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги, керівник навчально-тренувального відділу Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Віталій Крилюк підписали меморандум про співробітництво, в рамках якого передбачено проведення низки проектів.

Изображение 080

Відтепер ТДМУ і Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги спільно працюватимуть в напрямку попередження або мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій, зменшення жертв від аварій і катастроф та покращання рівня знань і вмінь з питань надання екстреної медичної та домедичної допомоги в Україні. Окрім того, спільними зусиллями вдосконалюватимуть надання екстреної медичної допомоги як медичними, так і немедичними фахівцями. Обидві сторони підтримуватимуть один одного та надаватимуть допомогу при співпраці з Європейською радою реанімації, Американською асоціацією серця, Національною асоціацією швидкої допомоги (США) та іншими міжнародними організаціями у галузі реанімації і наданні екстреної медичної та домедичної допомоги.

З 2014 року в університеті постійно проводиться навчання цивільного населення азам домедичної допомоги. За цей час навички освоїло понад три тисячі осіб різного віку і соціального статусу, сотні медиків-волонтерів отримали навички з тактичної медицини. Як показав досвід попередніх років, найпопулярнішими все-таки є тактична медицина і домедична допомога. Меморандум про співпрацю дає змогу інструкторам ТДМУ проводити навчання для всіх бажаючих на базі університету, а також аналогічні навчання ширшого формату в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина». До речі, цей комплекс Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги розглядає як потужний навчально-тренувальний центр, який може мати всеукраїнське значення. Тут створені всі умови для проведення занять різного формату, комфортного проживання і здорового харчування. Окрім того, згідно з законом «Про екстрену медичну допомогу», певні категорії громадян в обов’язковому порядку повинні вміти надавати першу допомогу. Це стосується поліцейських, працівників державної пожежної служби, фармацевтичної галузі, а також тих осіб, робота яких пов’язана з транспортом і т.д. Відповідно на базі такого центру можна буде здійснювати навчання вищезгаданих категорій. В «Червоній калині» може відбуватися як первинна підготовка, так перепідготовка і вдосконалення навичок.

Варто зазначити, що низка викладачів ТДМУ упродовж тривалого часу тісно співпрацює зі Всеукраїнською радою реанімації та екстреної медичної допомоги. Фахівці цієї громадської організації провели вишкіл 16 студентів та трьох викладачів ТДМУ, які отримали сертифікати інструкторів-викладачів. Відповідно ці особи мають право проводити навчання з домедичної допомоги і видавати сертифікати.

Окрім того, Всеукраїнська рада реанімації тісно налагодила співробітництво з Європейською радою реанімації і невдовзі буде підписана угода, яка дасть можливість проходити навчальні курси вже від європейської організації і отримувати їхній сертифікат. Студенти ТДМУ зможуть не тільки підвищувати свій професійний рівень, а й в майбутньому це допоможе їм в отриманні грантів від світових фондів, успішному продовженні навчання за кордоном чи працевлаштуванні в інших країнах.

Також Всеукраїнська рада реанімації та екстреної допомоги логістично забезпечує той чи інший навчальний курс, тобто надає підручники, манекени, муляжі, розхідні матеріали. Члени організації моніторять усі світові новинки галузі екстреної медичної допомоги і відразу впроваджують їх в начальні курси.

Додамо, що ця організація активно бере участь у створенні і виданні підручників, зокрема з домедичної допомоги, які користуються чималим попитом в Україні. До цієї книги увійшло 28 стандартів, які доцільні для освоєння цивільними громадянами. Всеукраїнська рада реанімації і екстреної медичної допомоги взяла участь в розробці підручників «Екстрена медична допомога в бойових умовах» та «Екстрена медична допомога. Вибрані аспекти».

Отже, співпраця цікава не тільки в напрямку проведення навчань, вдосконалення професійних навичок студентів ТДМУ, а й щодо дослідницької діяльності, законодавчих ініціатив і розширення міжнародного співробітництва.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.