Меню Закрити

Представники медичних служб Національної гвардії Західного регіону України пройшли навчання з тактичної медицини в ТДМУ

Упродовж трьох днів – 10-12 лютого – в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського на базі кафедри медицини катастроф і військової медицини для санінструкторів, керівників медичних пунктів та начальників медичних служб Національної гвардії Західного регіону України відбувся тренінг «Тактична медицина в умовах бойових дій».

DSC_8370 DSC_8381 DSC_8413

Як зазначив старший викладач кафедри, підполковник у відставці Микола Ярошенко, проведення таких навчань є вкрай необхідними, адже від медиків на фронті залежить порятунок життя військових на передовій. Під час тренінгу учасники не тільки вдосконалювали навички з тактичної медицини, а й вчилися орієнтуватися на місцевості, ознайомлювалися з наслідками дій різного роду озброєння, тобто які травми отримує боєць, наприклад, від розриву міни і яка медична допомога потрібна у цьому випадку.

DSC_8392

DSC_8393 DSC_8525

Викладач кафедри медицини катастроф і військової медицини Юрій Щирба наголосив на тому, що знання з тактичної медицини потрібні не лише військовим і медикам. Таких азів потрібно навчати, починаючи зі старшокласників і закінчуючи працівниками будь-якої ланки народного господарства.

DSC_8443 DSC_8472 DSC_8474

Важливість таких навчань підтвердив і начальник медичної служби військової частини № 4114 Національної гвардії, що дислокується у Львові, Петро Рябченко. Він зазначив, що до сучасних бойових дій медицина і суспільство загалом виявилися неготовими. За його словами, не було ні медикаментів, ні перев’язувальних матеріалів, ні злагодженості дій військових медиків, ні можливості евакуації поранених. «Кожен виживав, як міг. Ніхто тоді не знав про індивідуальні аптечки, а медики на передовій використовували санітарні сумки комплекту часів Другої світової війни, медикаменти і препарати яких були неефективними при пораненнях, отриманих від нових видів зброї. Перша реальна допомога надійшла від волонтерів, якби не вони, страшно уявити, якою б ще більшою катастрофою для українських солдат обернулося перебування в зоні АТО», – додав Петро Рябченко.

DSC_8558 DSC_8578 DSC_8582 DSC_8591

Кафедра медицини катастроф і військової медицини розробила і видала підручник для учнів 9-11 класів під назвою «Захист Вітчизни». Ця книжка є актуальною для кожного свідомого громадянина.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.