Меню Закрити

Студенти ТДМУ увійшли до десятки кращих команд швидкої допомог під час Всеукраїнського чемпіонату

Нещодавно команда студентів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського взяла участь у першому зимовому Всеукраїнському чемпіонаті бригад екстреної медичної допомоги з міжнародною участю «Галицькі медичні ралі 2016», які відбулися в Сколівському районі Львівської області на спортивній базі «Тисовець». Наші майбутні медики на рівних змагалися з професійними працівниками служб екстреної медичної допомоги. Їм вдалося увійти до десятки кращих команд України. Загалом взяло участь 22 бригади «швидкої» допомоги, дві яких були з інших країн – Республіки Польща та Литви.

12717299_1685949951674777_5847075491299312868_n

index index7 index8

Організаторами заходу виступили Департамент охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України та Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за участі Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги».

12745577_1139445262734713_4187905327967870769_n

index11 index15 index16

Ректор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда привітав студентів із цим досягненням і вручив їм грамоту «За волю до перемоги» та кубок. Очільник вишу побажав молодим людям не зупинятися у професійному розвитку і надалі гідно представляти університет на різних конкурсах.

IMG_1921

IMG_1925

«Ще в 2006 році в Україні були започатковані конкурси бригад швидкої та екстреної медичної допомоги. Перших три організував Львівський територіальний центр екстреної медичної допомоги в рамках реалізації проекту транскордонної співпраці «Білорусь-Україна-Польща». У цих змаганнях брали участь і тернопільські команди. Паралельно ми ознайомилися з системою проведення подібних конкурсів у Польщі, в результаті чого в 2008 році започаткували Всеукраїнський чемпіонат бригад швидкої допомоги, який відбувся двічі в Тернополі, а також в Кам’янці-Подільському, Рівному і Києві. У зв’язку з початком антитерористичної операції ці чемпіонати почали проводити у Харкові. Минулого року, на жаль, змагання не відбулися. Цього року львів’яни вирішили відродити цю традицію і організували перший зимовий чемпіонат. Як правило, в європейських країнах такі змагання проводяться двічі на рік – влітку і взимку. Відтепер зимові змагання щорічно відбуватимуться в Тисовці, а літні – у Харкові», – розповів професор кафедри медицини катастроф і військової медицини Арсен Гудима.

IMG_1932

Зазначимо, що Арсен Арсенович був головою журі цього конкурсу, а також автором завдання «Сюрприз», під час якого було імітовано вибух в приміщенні з сімома постраждалими. Як зазначає професор Гудима, судді однозначно висловили думку, що команда ТДМУ була достатньо компетентна і не поступалися професійним бригадам.

index21 index23 index24

«Наші студенти виконали поставлене завдання, а саме досягти середини турнірної таблиці за результатами. Таким чином ми довели те, що тільки молодь, яка активно готується зі студентської лави для роботи в галузі екстреної допомоги, здатна вирішити теперішні проблеми служби швидкої допомоги. Начальник управління надзвичайної медицини МОЗ України Тетяна Тімошенко заявила, що ставитиме питання про введення в вищих навчальних медичних закладах України нової спеціальності з підготовки кадрового потенціалу для служби швидкої допомоги», – додав Арсен Гудима.

12744705_1138350606177512_5390185010544387821_n

Студенти, які брали участь у змаганнях, є сертифікованими інструкторами від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги. Це дало їм можливість краще підготуватися до участі у конкурсі, адже вони мали достатній базовий рівень у порятунку потерпілих.

«Нам допомогло чимало тернополян. Хочу висловити подяку начальнику територіального медичного об’єднання УМВС України в Тернопільській області Михайлу Василишину, який посприяв нам у наданні карети швидкої допомоги. За підтримки ректора ТДМУ, професора Михайла Корди ми змогли відпрацювати усі необхідні навички в симуляційному центрі нашого університету. Значну  допомогу нам надав асистент кафедри анестезіології, реаніматології Юрій Сорока, який навчив групу студентів швидко і якісно забезпечувати прохідність дихальних шляхів. Судинний хірург Тернопільської університетської лікарні Юрій Свідерський працював з членами команди щодо зупинки зовнішньої кровотечі і ознайомив зі специфікою інфузійної терапії. У підготовці команди щодо базових питань з тактичної медицини брав участь асистент кафедри медицини катастроф і військової медицини Віктор Шацький. Доцент кафедри акушерства і гінекології Наталія Петренко допомогла студентам опанувати практичні навички у наданні допомоги вагітним жінкам у різних випадках. У Тисовці наші студенти отримали можливість перейняти практичний досвід від лікаря-кардіолога Заліщицької центральної районної лікарні Галини Цимбалюк, яка є чемпіоном України і Європи з швидкої допомоги. До речі, саме завдяки їй команда з Заліщиків здобула перемогу на чемпіонаті у Польщі.

index25 index26

Також вдячні представнику медичної служби ДСНС в Тернопільській області Богдану Ягельському, який забезпечив нас електричним дефібрилятором та іншим обладнанням. Допоміг і Центр екстреної медичної допомоги у Тернопільській області, зокрема ми тісно співпрацювали з заступником директора з лікувальної роботи Ганною Мончак. Найголовніша нагорода для всіх – це вдячні очі студентів і те, що всі знання і навички лягли на благодатний грунт», – наголосив Арсен Арсенович.

Наша команда має в планах взяти участь в закордонних змаганнях бригад швидкої допомоги. Студенти уже розпочали підготовку до обласного чемпіонату та всеукраїнського етапу літніх змагань.

IMG_1936

До складу команди ТДМУ увійшли студентка четвертого курсу медичного факультету Богдана Перевізник, яка виконувала обов’язки лікаря, студентка другого курсу медичного факультету Настя Гудима (перший фельдшер), студент третього курсу медичного факультету Денис Кошарський (другий фельдшер), студент третього курсу медичного факультету Ігор Бигар (водій).

index27

«Ми були налаштовані на перемогу з перших днів підготовки. Це дало нам сили пройти всі завдання гідно. В одному з завдань потрібно було нести потерпілого 300 метрів вгору. У нашій команді двоє дівчат, але ми справилися. У душі кожного з нас працювала установка: «Допомогти людині за будь-яких обставин». Завдяки конкурсу ми глибше і краще зрозуміли, наскільки цікавою і потрібною є лікарська допомога і як важливо вчасно та якісно її надати», – поділилася враженнями Богдана Перевізник.

IMG_1946

За результатами змагань у загальному командному рейтингу перше місце посіла команда з м. Каунас (Литва), друге – команда з м. Краків (Польща), третє – команда Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Україна).

На адресу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського надійшла подяка від Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги за участь нашої команди у цих змаганнях.

IMG_1997

Ми бажаємо команді студентів наснаги, ентузіазму і нових перемог!

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.