Меню Закрити

У ТДМУ підсумували результати реалізації українсько-канадського проекту

Всеукраїнський науково-практичний симпозіум «Наукове обґрунтування запровадження заходів з медико-психологічної реабілітації при посттравматичному стрес-синдромі» відбувся 22-23 лютого в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського.

DSC_0334

DSC_0400 DSC_0402 DSC_0408

У ньому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, викладачі і студенти медичних коледжів, училищ та інститутів Львова, Тернополя, Житомира, Києва, Харкова, Черкас, Теребовлянського, Чортківського і Кременецького районів Тернопільської області, голова Асоціації медичних сестер Тернопільської області Надія Фарійон, голова Асоціації медичних сестер України Галина Івашко, головні медсестри та лікарі загальної практики сімейної медицини всіх лікувальних закладів Тернополя.

DSC_0352

Плідної роботи всім присутнім побажав ректор ТДМУ, професор Михайло Корда. Він наголосив на тому, що сьогоднішній захід є фінальним акордом у реалізації спільного проекту «Сестринська ініціатива – медсестри щодо полегшення психічної травми» Тернопільського медуніверситету і партнерів з Канади. Цей проект підтримано Посольством Канади в Україні.

DSC_0405

Ректор Тернопільського медичного університету Михайло Корда висловив слова вдячності усім партнерам, які підтримали важливу ініціативу ТДМУ щодо подолання посттравматичного синдрому у бійців АТО, котрі повернулися з фронту. Нагадаємо, що допомогу і підтримку надав Університет імені Гранта МакЮена (MacEwan University) (Едмонтон) та Український центр засобів та розвитку (Ukrainian Resource and Development Centre), який входить до складу цього університету. У розробці навчальних матеріалів допомогли Канадсько-українська фундація (Canada Ukraine Foundation) і її президент Віктор Гетьманчук, Українська фундація вищої освіти (Ukrainian Foundation for College Education) і її президент Ернест Скакун. ТДМУ отримав сприяння від Посольства Канади в Україні та Канадського фонду місцевих ініціатив (Canada Fund for Local Initiatives). Адміністрація вишу також вдячна за співпрацю  партнеру в цьому проекті – громадській організації «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій».

DSC_0356

Директор Центрального методичного кабінету підготовки молодших спеціалістів Міністерства охорони здоров’я України Тетяна Чернишенко наголосила на тому, що запровадження елективного курсу для медичних сестер, який був започаткований в Тернопільському медичному університеті, є актуальним для всіх медичних навчальних закладів як на рівні підготовки медсестер, так і лікарів.

«Наші бійці, ризикуючи своїм життям, захищають кордони української держави. Повертаючись в рідні домівки, вони часто, окрім фізичних поранень, мають ще й психологічні травми. Їм потрібно допомогти соціалізуватися в мирному житті, знайти своє місце і призначення вже в інших умовах. В цьому аспекті надзвичайно важливою є підготовка всіх медичних працівників. Мені приємно, що наша співпраця і вивчення міжнародного досвіду розпочалися з Канади. Якраз ця країна найбільше підтримує Україну. Завдяки реалізації проекту «Партнери в охороні здоров’я» Канада зробила великий внесок у реформування і розвиток медсестринської освіти в Україні, яка сьогодні відповідає всім вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я. Щиро дякую за високий рівень організації роботи конференції», – зазначила Тетяна Іванівна.

DSC_0366

Директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук передав усім присутнім вітання від голови Тернопільської ОДА Степана Барни.

DSC_0373

Пленарне засідання з доповіддю «Реалізація проекту «Сестринська ініціатива – медсестри щодо полегшення психологічної травми» розпочала директор навчально-наукового інститут медсестринства ТДМУ Світлана Ястремська.

DSC_0378

Доцент кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології ТДМУ Олена Венгер ознайомила присутніх з особливостями реакції на важкий стрес та розладами адаптації, а також специфікою посттравматичного стресового розладу.

DSC_0515

Ззавідувач кафедри психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.Богомольця, консультант медичного управління Державного управління справами Президента України за напрямком «психіатрія» Олег Чабан за допомогою відеозв’язку детальніше зупинився на особливостях роботи медичних сестер у роботі з пацієнтами з посттравматичним синдромом, методиками уникнення формування ПТСР.

DSC_0535

З доповіддю «Групи взаємодії та духовний супровід» виступив доктор морального богослов’я Українського католицького університету, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ Ігор Бойко.

DSC_0554

Про надзвичайні ситуації як джерело посттравматичного стресового розладу розповів завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима.

Лікар-психіатр Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні М.Винницький проаналізував можливі ресурси у роботі зі стресом, тривогою, травмою.

DSC_0588

Координатор центру психологічної допомоги «Крок назустріч» Любов Медведь виступила з доповіддю «Особливості спілкування з хворими з посттравматичним стресовим розладом. Запобігання повторної травматизації».

DSC_0562

На ролі практичної медичної сестри у впровадженні різних видів реабілітації у стаціонарних відділеннях наголосила у своєму виступі голова Асоціації медичних сестер Тернопільської області, заступник головного лікаря з медсестринства Тернопільської обласної клінічної комунальної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон.

Асистент кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології ТДМУ Володимир Білоус зупинився на практичних аспектах впровадження в навчальний процес медичних сестер елективного курсу «Допомога пацієнтам з посттравматичним стресовим розладом».

Посттравматичні стресові розлади проаналізувала завідувач центру психосоматичних розладів, обласний психолог, завідувач денного стаціонару Вінницької обласної психоневрологічної лікарні імені академіка О.Ющенка Ірина Коваленко.

DSC_0580

Про «Особливості клінічного перебігу психічних розладів після пережитих травматичних подій» доповів доцент кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології Юрій Мисула.

Асистент кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології  Ольга Костіна ознайомила з арт-терапевтичними методами реабілітації пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом.

DSC_0461 DSC_0469 DSC_0470 DSC_0484 DSC_0490

Під час наступного дня симпозіуму було заслухано і обговорено ще низку доповідей.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.