Меню Закрити

Студентка ТДМУ Анастасія Максимович – переможець ІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т.Шевченка

Серед студентів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського чимало талановитої молоді, яка не тільки наполегливо здобуває фах лікаря, а й представляє свій виш на різних престижних конкурсах. Нещодавно студентка першого курсу медичного факультету Анастасія Максимович стала переможцем ІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т.Шевченка. Дівчина гарно навчається і  отримує  підвищену стипендію. Про свою любов до рідної мови і літератури Анастасія розповіла детальніше.

????????????????????????????????????

– Чому вирішила взяти участь в конкурсі

– Взяти участь в конкурсі мені запропнувала завідувач кафедри української мови Марія Павлівна Тишковець. Я подумала, що це гарна нагода долучитися до цікавого заходу, присвяченого вшануванню творчості великого Кобзаря. Готувалася до конкурсу під керівництвом Марії Павлівни і дуже вдячна їй за підтримку, добре ставлення, і, звичайно ж, за отримані знання. Марія Павлівна – чудовий викладач, чиї лекції з української мови за професійним спрямуванням завжди згадуватиму з теплом і вдячністю. Вони допомогли мені осягнути нові глибини українського слова.

– Розкажи трохи детальніше про сам конкурс.

– Конкурс відбувався в декілька етапів. У Тернопільській ЗОШ №24, де приймали  учасників міського етапу, організували невеликий концерт. Виступав шкільний оркестр, діти грали на різних інструментах. Потім конкурсантів запросили до аудиторії, де оголосили тему твору. Потрібно було написати твір-роздум про духовні цінності українського народу, про які писав Тарас Шевченко і які формують почуття патріотизму, оптимізму й віри в щасливе майбутнє нашої держави.

?

– Як відреагувала на перемогу?

– Перемозі, звичайно, зраділа. Мені вручили грамоту і флешку в подарунок та запросили взяти участь у фінальному,  обласному, етапі конкрсу. Він відбувся 13 лютого в Тернопільській спеціалізованій школі №3. У творчому змаганні взяли участь фіналісти міського етапу.  У новій творчій роботі писала про християнські  мотиви в творчості Тараса Григоровича,  про те, що Шевченко є незмінною і актуальною опорою української ідентичності, що його  поезія,  правдива, як Господа слово, робить український народ сильнішим.

20160213_091854

– Чому вирішила стати лікарем?

– У моїй сім’ї я буду першим медиком, а ось педагоги є. Мама –  вчитель математики. Тато працює в сільському господарстві. Обоє підтримали моє прагнення стати лікарем, бо бачили, з яким запалом я вивчаю біологію, хімію, мріючи продовжити навчання в медуніверситеті.  Документи подала в провідні медичні виші України : Київський, Вінницький, Чернівецький медуніверситети і в ТДМУ, про який мріяла найбільше, бо чула дуже гарні відгуки про наш університет від людей, які тут навчалися. Нині дуже задоволена своїм вибором. У ТДМУ чудові викладачі, які дають і теоретичні, і практичні знання, оцінювання – об’єктивне, для студентів створені гарні умови для навчання. Є все для успішного навчального процесу.

Навчання в університеті зі шкільним не порівняти. В школі все було набагато простіше. Взяти хоча б хімію. В школі вона здавалася такою легкою!  І лише зараз я зрозуміла, яка це складна і багатогранна наука. З нових дисциплін дуже цікаві анатомія, гістологія.

– Мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Т.Шевченка – перший у твоєму студентському житті конкурс?

– Так. А в шкільні роки я з успіхом брала участь в олімпіадах з біології, правознавства, математики. Відвідувала секцію «українська мова» Малої академії наук України і захистила науково-дослідницьку роботу на тему «Весілля в нашому регіоні». Про традиції і звичаї нашого краю мені багато розповіла моя прабабуся. Попри поважний вік, у неї чудова пам’ять. Тепер ми бачимося рідше, але я провідую прабабусю щоразу, коли приїжджаю додому. Вона мешкає в тому ж селі, що й мої батьки.

– Яка з нещодавно прочитаних книг сподобалася найбільше?

– Роман-антиутопія «Еліта» американської письменниці Кіри Касс. Книги люблю з дитинства. Більшість однокласників  надавали перевагу скороченій версії творів зі шкільної програми, я ж старалася прочитати їх повністю.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.