Меню Закрити

Доцент ТДМУ Леся Романчук-Коковська подарувала незабутній творчий вечір

Завершення робочого і навчального тижня у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулося на ноті поезії і музики. До аудиторії №3 17 березня поспішали викладачі і студенти, аби поспілкуватися з доцентом кафедри акушерства і гінекології №1,  відомою письменницею  Лесею Романчук-Коковською та поетом, перекладачем, автором та виконавцем власних пісень Тарасом Коковським.

DSC_5583

DSC_5565

Присутні захоплено слухали щиру розповідь Лесі Іванівни про медицину і художнє слово,  про те, як вдається їй, лікарю і науковцю, бути ще й хорошим поетом, прозаїком, бардом.

За її словами, лікарська діяльність і літературна творчість тісно  переплелися в її житі. Почала писати вірші  ще студенткою. Перша збірка поезій «Синьооке диво» вийшла у 1995 році. Наступного року побачила світ збірка лірики «Тобі», потім «Слово честі», «Над світом і собою», «Танок пера на обрії світанку», «Жінка з гітарою» , «На ноті ЛЮ», «З твого небесного крила». Чимало її віршів покладені на музику. Вона також автор романів «Не залишай», «Гравітaція» «4 дороги назустріч», «4 дороги за обрій», «Дорога додому», «Цвіте терен»», «Місто карликів»…

????????????????????????????????????

DSC_5367DSC_5490

Після закінчення університету  15 років Леся Романчук  працювала лікарем в Кременці. Роблячи все для  одужання пацієнтів, справжній лікар завжди співпереживає їхньому болю. Буває, що рівень чужого болю досягає критичної межі. У такий момент, мабуть, і виникає потреба довірити свої думки паперу.

DSC_5337 DSC_5410 DSC_5436 DSC_5440

«Переступивши поріг ТДМУ, ви стаєте на шлях лікарського мистецтва. Медицина – це мистецтво, казав ще Гіппократ. Лікар – це митець, творець. Беручи до рук скальпель, призначаючи лікування, він продовжує людське життя», – наголосила під час зустрічі Леся Романчук-Коковська.

Леся Іванівна згадала тих лікарів, які є творцями і в літературі. Серед них – випускник ТДМУ Олексій Волков, який працює хірургом в Козівській лікарні, чдовий прозаїк, лауреат «Коронації слова». Талановитими письменниками  є лікар з Борщова  Ганна Костів-Гуска, викладачі ТДМУ Роман Ладика,  Наталя Волотовська.

DSC_5399 DSC_5464 DSC_5468 DSC_5505

Сукупний наклад роману Лесі Романчук «Не залишай»  склав  понад 80 тисяч примірників. Перша книга роману (всього їх вісім) була видана у 2001 році. Нині її літературний доробок вражає  багатством і розмаїттям тем.

«Гравітація» і «Чотири дороги» – це романи про наших краян, яких обставини вигнали на заробітки за кордон. Українка, яка в Італії кілька років доглядала паралізовану жінку, згадуючи пережите,  в розмові зі мною сказала : «Якби не ваша книга, яку я взяла з собою на чужину,  я  б збожеводіла за ці роки». Я тоді подумала: навіть якби лише цій жінці потрібна була моя книга, її варто було б написати», – поділилася спогадами Леся Романчук-Коковська.

Книга «Лицарі любові і надії», видана у 2010 році,  – про  страдницьку долю в”язнів долі сталінських концтаборів, про героїв Кенгірського повстання. Дехто з них, на щастя,  дожив до наших днів.

DSC_5447

Продовженням розповіді, що іскрилася добром і людяністю, стали вірші і пісні письменниці, а також вірші і пісні її чоловіка – священика Тараса Коковського. Більшість пісень подружжя виконало удвох, дуетом, акомпануючи собі на гітарі. Вони зачарували аудиторію щирістю і високим рівнем виконання.

Асистент кафедри патологічної фізіології Наталя Волотовська, від імені прсутніх дякуючи за чудове дійство, зазначила. Побажавши  талановитому подружжю любові, щастя і здоров’я, Наталя Волотовська заспівала для них  пісню-молитву «Аве Марія».

За чудову поезію і спів тепло подякував гостям декан факультету іноземних студентів, доцент Петро Сельський.

«Леся Іванівна – мій перший викладач в Кременецькому училищі, потім в ТДМУ. Я цим пишаюся і хочу побажати їй добра, щастя, натхнення і нових книжок», – зазначив Петро Романович.

Завершилася творча зустріч зворушливою піснею випускників «Останній вечір» у виконанні Лесі Романчук-Коковської. І знову завмирали серця і час.  І вкотре тишу розірвали оплески.

DSC_5542 DSC_5546 DSC_5551

Зустріч з творчим подружжям Коковських організував Центр виховної роботи і культурного розвитку ТДМУ.

DSC_5572

DSC_5588

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.