Меню Закрити

У ТДМУ відбулися перші фізіологічні читання

Напередодні дня народження засновника сучасної фізіології Вільяма Гарвея на кафедрі нормальної фізіології Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулися читання, присвячені цій фундаментальній дисципліні.

У заході взяли участь студенти другого курсу медичного та стоматологічного факультетів, члени студентського наукового гуртка, викладачі кафедри. Фізіологічні читання в ТДМУ започатковані вперше.

IMG_8916

Ось що розповів з цього приводу завідувач кафедри нормальної фізіології, професор Степан Вадзюк: «Минулого року у Львові відбувся ХІХ з’їзд українського фізіологічного товариства імені П.Костюка з міжнародною участю, під час якого мова йшла про відзначення Дня фізіолога в Україні. Фізіологія в медичних вишах – одна з основних теоретичних дисциплін у системі підготовки майбутніх лікарів. Це наука про життєдіяльність здорової людини, що навчає основам здорового способу життя, визначає критерії здоров’я, норми. Перспективних молодих науковців-фізіологів з України після захисту дисертацій запрошують працювати в лабораторії країн Європи, Канади, США, а це – безцінний інтелект нації, який наша держава втрачає.

IMG_8904

Щоб привернути увагу влади до фізіології як фундаментальної науки делегати з’їзду тоді ухвалили рішення підтримати ініціативу про запровадження Дня фізіолога. Його запропоновано відзначати першої неділі квітня, що пов’язано з біографією засновника сучасної фізіології. Вільям Гарвей жив і працював у ХVII столітті. 1628 року він опублікував свою першу фундаментальну роботу «Анатомічні дослідження руху серця та крові у тварин». Вона була невелика за обсягом, але її наукова цінність – надзвичайна. Це був справжній подвиг науковця в тогочасних умовах, коли заперечувався сам факт руху крові в організмі, коли інквізиція переслідувала вчених, які вивчали основи життєдіяльності. Але Гарвей був придворним лікарем і, хоча нападки були шалені, його наукові напрацювання збереглися. День народження засновника вчення про кровообіг – 1 квітня».

Саме тому напередодні цієї дати й вирішили провести фізіологічні читання і запровадити День фізіолога, який припадає на першу неділю квітня. Відповідні заходи цьогоріч відбулися і в інших університетах України – в Києві, Івано-Франківську, Чернівцях, Одесі, Полтаві. Їх організаторами стали кафедри фізіології медичних вишів, а також викладачі та науковці споріднених дисциплін інших ВНЗ.

Відкриваючи перші фізіологічні читання в ТДМУ, професор Степан Вадзюк нагадав студентам про роль Вільяма Гарвея в започаткуванні фізіології як науки. Він також наголосив, що в становленні геніального вченого-біохіміка, гігієніста, епідеміолога Івана Яковича Горбачевського, чиє ім’я носить наш університет, надзвичайно важливу роль зіграло його навчання та наукова робота в лабораторіях фізіологів. Ще студентом він провадив дослідження слухового нерва і в 22 роки написав та опублікував свою першу наукову працю про вестибулярний нерв.

IMG_8913

На кафедрі активно працює студентський науковий гурток з фізіології. Про результати своїх досліджень розповіли гуртківці : Петро Табас (студент 4 курсу медичного факультету), Наталка Боднарчук та Ігор Стець (3 курс медичного факультету), Христина Гладчук (2 курс медичного факультету).

У доповіді «Вивчення проблеми вестибулярного забезпечення життєдіяльності організму» нові цікаві дані з фізіології озвучив асистент кафедри нормальної фізіології Роман Шмата. Асистент кафедр, кандидат медичних наук Богдан Паласюк свій виступ присвятив результатам дослідження на тему «Психофізіологічні особливості у дітей з різним станом пародонта». Про ендотелій судин як основний регулятор локального кровотоку розповів доцент кафедри нормальної фізіології Ігор Папінко.

На завершення заходу відбувся брейн-ринг з фізіології. За умовами змагання, потрібно було швидко й правильно відповісти на запитання в межах навчальної програми з фізіології, що їх підготували гуртківці. Студенти під час інтелектуальної гри були активними й продемонстрували гарні знання та вміння швидко мислити. Переможцям, які за підрахунками журі набрали найбільшу кількість балів, вручили довідники з фізіології.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.