Меню Закрити

ТДМУ взяв участь у Всесвітньому тижні первинних імунодефіцитів

Викладачі і студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського 22-29 квітня цього року долучилися до заходів, які відбулися в рамках Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів (WPIW).  Така масштабна акція проводиться в Україні вдруге. Головна мета – привернути увагу до проблеми пацієнтів з первинними імунодефіцитами.

IMG_5233

З цієї нагоди фахівці в галузі охорони здоров’я і громадськість об’єдналися, щоб закликати усіх до підвищення обізнаності, щоб вивести з тіні реальний стан проблем пацієнтів з ПІД. Первинні імунодефіцити є рідкісними вродженими розладами розвитку та дозрівання імунної системи, результатом чого є підвищена чутливість до інфекцій.

IMG_5165

Сьогодні день первинні імунодефіцити налічують більше 180 захворювань, які відрізняються між собою характером успадкування, локалізацією генетичного дефекту, ланкою ураження імунної системи. Вони об’єднані в декілька груп за ланкою ураження імунної системи: дефекти утворення антитіл (найбільш часті ПІД), комбіновані імунодефіцити (найбільш важкі за клінічною картиною і прогнозом), дефіцити фагоцитозу, дефіцити системи комплементу, дефекти імунної регуляції тощо.

IMG_5141 IMG_5176 IMG_5182

У рамках Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів 27 квітня в актовій залі Тернопільської обласної комунальної дитячої клінічної лікарні за участю науковців ТДМУ, громадських діячів, імунологів відбувся «круглий стіл» щодо проблем пацієнтів з ПІД та перспектив їх вирішення у Тернополі та Тернопільській області.

IMG_5142

«Ця проблема є актуальною у світі, в нашій країні і Тернопільській області зокрема. Сьогодні ми вирішили зосередити увагу суспільства на питаннях первинних імунодефіцитів. Це рідкісні захворювання, але вони потребують особливого підходу. Лише у Європі дітей з ПІД налічується 25 мільйонів, а щотижня у світі виявляють 5 нових невивчених хвороб. Щороку на наукових конференціях дослідники доповідають про нові генетичні дефекти.

На жаль, у нас 70-80% первинних імунодефіцитів є недіагностованими, тому сьогодні ми спілкуємося з лікарями першого контакту, зокрема педіатрами і сімейними лікарями, щоб дати їм орієнтири у напрямку покращення діагностики таких захворювань», – зазначила декан медичного факультету, професор Оксана Боярчук.

12-problem

У своїй доповіді Оксана Романівна детально проаналізувала симптоматику первинних імунодефіцитів у дітей, коли батькам і педіатрам варто звернутися за консультацією до імунолога.

IMG_5169

«Цей тиждень спрямований на створення інформаційного поля щодо подібних захворювань. На жаль, в нашій країні низький рівень обізнаності з приводу рідкісних імунодефіцитів як серед лікарів, так і населення загалом. Деякі батьки  і дорослі з цими захворюваннями приховують свій стан здоров’я, адже вони стикаються з певними елементами дискримінації у суспільстві. Здебільшого люди первинні імунодефіцити плутають з набутими, тобто зі СНІДом. У нас є й інша проблема – це забезпечення ліками з боку держави. Якщо в Україні зареєстровано 600 дітей з первинними імунодефіцитами, то лише 111 централізовано забезпечуються необхідними препаратами. Всі решта лікуються завдяки волонтерам або батькам. Звичайно, в цьому випадку маємо непостійну замісну терапію, тому багато дітей мають значні ускладнення щодо здоров’я», – розповіла директор громадської організації «Рідкісних імунних захворювань» Галина Павук.

IMG_5202

Обласний дитячий імунолог Любов Дмитраш зазначила, що в нашій області на обліку є 11 дітей з первинними імунодефіцитами і всі вони проходять лікування в обласній дитячій лікарні. Проте це не відтворює реальної картини, адже в Тернопільщині дуже багато недіагностованих пацієнтів. За словами фахівця, труднощі у діагностуванні виникають через те, що встановити такі захворювання нелегко і обстеження є досить дороговартісними. Також медики і батьки малообізнані щодо цих захворювань і рідко звертаються за консультацією до імунологів.

IMG_5227

IMG_5258 IMG_5261  IMG_5267 IMG_5271

Після «круглого столу» студенти-волонтери ТДМУ запустили 80 кульок «Burst the Bubble», які спеціально були передані до Тернополя від американських партнерів. Аналогічний флеш-моб відбувся цього дня у всьому світі.

IMG_5276

IMG_5285 IMG_5287 IMG_5289 IMG_5293

Окрім того, на Театральному майдані Тернополя майбутні медики разом з викладачами інформували громадян міста про первинні імунодефіцити, роздаючи друковані матеріали і спілкуючись усно.

Заходи відбулися за підтримки Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, громадської організації «Рідкісні імунні захворювання» та Тернопільської обласної комунальної дитячої клінічної лікарні.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.