Меню Закрити

На базі ТДМУ відбулася розширена виїзна колегія Міністерства охорони здоров’я України

Минулого тижня в конгрес-центрі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відбулося розширене засідання виїзної колегії Міністерства охорони здоров’я України під головуванням виконуючого обов’язки Міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського. Захід був присвячений особливостям функціонування системи охорони здоров’я в умовах децентралізації та співпраці з об’єднаними територіальними громадами.

DSC_6622 DSC_6683

Перед початком роботи колегії Віктор Вікторович провів робочу зустріч з ректорами, начальниками управлінь і відділів охорони здоров’я. «Я запросив вас, колеги, до абсолютно щирої, відвертої, конструктивної дискусії, яка дасть можливість знайти відповіді на багато запитань, а саме покращання функціонування первинної ланки в умовах децентралізації, питання фінансування, створення окремих юридичних осіб, забезпечення лікарняними листками, яке сьогодні повинно бути врегульоване в об’єднаних територіальних громадах, розбудови мережі амбулаторій сімейної медицини. На деякі з них ми маємо певні відповіді. Але саме у широкому колі наших колег, базуючись на досвіді, який ви вже отримали, сподіваюся, напрацюємо правильні рішення, які будемо впроваджувати в життя», – зазначив Віктор Вікторович.

DSC_6758

Вітаючи учасників виїзної колегії з початком роботи, Віктор Вікторович зачитав лист голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець, в якому вона побажала плідної праці учасникам виїзної колегії МОЗ України. «Сьогодні в умовах проведення кардинальних структурних перетворень на місцевому рівні саме новоствореним територіальним громадам належатиме провідна роль у подальшому просуванні медичної реформи та вирішенні нагальних питань охорони здоров’я населення», – говориться в документі.

DSC_6769

Віктор Шафранський під час свого виступу висловив подяку голові Тернопільської ОДА Степану Барні, голові Тернопільської обласної ради Віктору Овчаруку та ректору Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Михайлу Корді, а також начальнику управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимиру Богайчуку за проведену організаційну роботу.

DSC_6838

«Провівши час у плідних, конструктивних та позитивних дискусіях, зацікавлена і фахова спільнота знайде відповіді на питання, які потрібно вирішити медикам, для того, щоб система охорони здоров’я держави функціонувала в умовах децентралізації, щоб населення України мало доступ до медичної допомоги, щоб ми позитивно вирішували питання функціонування первинної ланки, а особливо кадрові питання, матеріально-технічного забезпечення, заохочення медичних працівників працювати в територіальних громадах і покращувати стан надання медичної допомоги. В сучасних реаліях нам необхідно створити мережу госпітальних округів. Без розмежування первинної і вторинної ланки надання медичної допомоги нам буде важко забезпечити її якісне надання», – зазначив виконуючий обов’язки Міністра охорони здоров’я України.

DSC_6786

Віктор Шафранський наголосив на тому, що є багато позитивних зрушень, які потребують підтримки. За його словами, останнім часом спостерігається позитивна динаміка у наданні допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда. Як повідомив виступаючий, в багатьох напрямках є позитивні результати, що дало можливість знизити смертність, покращити профілактичні і реабілітаційні аспекти.

«Президент, уряд, прем’єр-міністр ставлять завдання вирішити проблемні питання, які існують, сфокусуватися на тих зонах, які можуть дати якнайшвидший результат, покажуть кожному жителю нашої держави, що зміни в системі охорони здоров’я є.

Наше завдання, використовуючи той ресурс, який сьогодні є, забезпечити швидкі зміни. Перша з них – це здешевлення ліків і покращання доступу до медичного лікування. Саме тому прем’єр-міністр вийшов з ініціативою внести зміни до закону України «Про лікарські засоби», щоб максимально спростити процедури реєстрації якісних і ефективних медичних препаратів, які виготовляються в країнах з жорсткою регуляторною системою. Упродовж останніх 9 місяців нам вдалося радикально покращити ситуацію щодо розробки європейського рівня стандартів, протоколів і клінічних настанов. Ми йдемо до того, щоб на 1 червня цього року 90% всіх нозологій мали якісні клінічні протоколи. Після цього вже можна переходити до обрахунку вартості медичної послуги, а відповідно і до впровадження страхової медицини в Україні. Без мережі служб екстреної медичної допомоги ми не зможемо зменшити ту кількість смертей, яка трапляється на до госпітальному етапі. В Україні в цьому плані сумна статистика – 110-120 летальних випадків на 10 тисяч населення. В Європі цей показник становить 30-40 випадків. Проте у нас є позитивний досвід налагодження ефективної служби екстреної допомоги у Харкові, який ми можемо запровадити в інших регіонах», – додав Віктор Шафранський.

Він також зазначив, що колегія є знаковою, оскільки відбувається на території, яка має славні традиції в медичній галузі.

DSC_6829 DSC_6844

Своє бачення щодо впровадження заходів з децентралізації саме у галузі медицини Тернопільщини висловили під час виїзного засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України головні очільники області Степан Барна та Віктор Овчарук.

DSC_6887

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук розповів, що для ефективного впровадження реформ потрібно змінити деякі законодавчі акти. «Ми хочемо, щоб Міністерство охорони здоров’я почуло, з якими проблемами зустрілася Тернопільська область у січні місяці, коли було уже створено 26 територіальних громад. Конкретно хвилює фінансування закладів охорони здоров’я. Громади отримали всю медичну субвенцію на первинну і вторинну медичну допомогу. Зараз разом з Міністерством ми хочемо законодавчо врегулювати фінансування первинної і вторинної ланки. Є пропозиція виділяти 30% коштів на первинну допомогу і 70% – на вторинний рівень», – зауважив у своїй доповіді Володимир Богайчук.

Під час колегії свої пропозиції озвучили начальники управлінь і відділів охорони здоров’я кожного обласного центру нашої країни.

DSC_6746

Результатом засідання колегії стало прийняття рішення, до якого були включені пропозиції виступаючих.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.