Меню Закрити

У ТДМУ створено стоматологічний фантомний клас

Адміністрація Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачеського постійно вдосконалює умови навчання студентів. З цією метою в ТДМУ сьогодні створено фантомний стоматологічний клас, в якому майбутні стоматологи зможуть відпрацьовувати практичні навички. На встановлених фантомах можна зімітувати терапевтичний, ортопедичний, хірургічний та дитячий прийоми, а викладачі допоможуть детально розібрати кожну ситуацію. Виконання практичних завдань у фантомному класі максимально наближена до реальних умов роботи лікаря-стоматолога.

DSC_6224

«Була створена робоча група, яка ретельно вивчила досвід діяльності симуляційних центрів у медичних вишах Грузії, Польщі та України (Львів, Ужгород, Івано-Франківськ). На підставі побаченого ми вирішили в нашому університеті створити свій симуляційний центр, в якому би студенти мали можливість відпрацьовувати практичні навички. Ми використали потенціал нашого вузу, зокрема власними силами виготовили столи, зробили ремонт приміщення. Поки що найновішим устаткуванням обладнано стоматологічний фантомний клас на 12 місць», – розповів проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан.

DSC_6226

Сьогодні триває робота над облаштуванням ще одного фантомного стоматологічного класу, який розрахований на 14 місць. Студенти ТДМУ уже з  1 вересня цього року зможуть відпрацьовувати практичні навички в цих кабінетах.

Доцент кафедри стоматології навчально-наукового інституту післядипломної освіти Віталій Щерба зазначив, що в таких класах одномоментно може працювати вся група.

DSC_6235

«Тут встановлено фантоми українського виробника, зокрема фірми, яка розташована в Сєвєродонецьку. Високотехнічне обладнання, за допомогою якого студенти виконують необхідні стоматологічні маніпуляції, італійського виробника «Галіт». На фантомах можна зімітувати терапевтичний, ортопедичний, хірургічний та дитячий прийоми. Це можливо зробити за допомогою змінних щелеп. Як бачимо, студенти можуть вдосконалити практичні навички з різних напрямків стоматології. Після відпрацювання майстерності в фантомному класі, молоді значно легше буде працювати з пацієнтами. Окрім того, студент може працювати зі своєю фантомною щелепою. Під час заняття викладач аналізує всі помилки і дає практичні рекомендації. Робота на стоматологічному місці у фантомному класі відповідає тим реаліям, в яких працює лікар-стоматолог. На кожну помилку студента обладнання відразу реагує, тому навчання в цих класах максимально сприятиме практичному вдосконаленню майбутніх медиків», – додав Віталій Щерба.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.