Меню Закрити

Стажування науковця ТДМУ в університеті Перуджі (Італія)

З 2 грудня 2015 року по 30 травня 2016 року аспірант кафедри фармакології з клінічною фармакологією Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Галина Островська у рамках проекту академічної мобільності Erasmus Mundus MEDEA проходила стажування за PhD-програмою в університеті Перуджі (Università degli Studi di Perugia),  Італія.

  DSC_0085

Перуджа, Італія

Цей університет є одним з найстаріших вищих навчальних закладів Італії.  Він був заснований ще в 1308 році. Університет отримав міжнародне визнання у 1355 році, коли імператор Карл І своїм наказом гарантував Перуджі утримання університету та надав йому право видавати дипломи студентам усіх національностей.

logo_instance

Університет

Сьогодні університет Перуджі пропонує широкий спектр освітніх програм, які охоплюють майже всі галузі освіти. Навчальний процес поєднує класичні міцні традиції викладання з прагненням до інновацій та міждисциплінарного підходу, які забезпечують студентам сприятливі умови, необхідні для набуття освітньої підготовки високого рівня. Програми післядипломного навчання представлені у найпопулярніших напрямках спеціалізації магістерськими і PhD програмами з базових та інноваційних дисциплін.

Університет Перуджі уклав угоди з 361 вищими навчальними закладами Європейського Союзу щодо участі у програмі Erasmus, а також має близько 90 угод про співпрацю з європейськими та позаєвропейськими інституціями щодо розвитку спільних ініціатив у галузі наукових досліджень і освіти.

Загалом в університеті Перуджі за програмою Erasmus Mundus щорічно навчаються близько 30 студентів, науковців та стажерів з різних країн світу. Зокрема, за проектом «Альянс медичних університетів – Erasmus Mundus MEDEA», який розпочався в 2013 році, навчаються та стажуються студенти та аспіранти в галузі медицини та фармації з України, Вірменії, Грузії та Молдови.

Виконання моїх наукових досліджень проходило на базі лабораторій фармацевтичного факультету даного університету, а саме:

  • підрозділу досліджень продуктів харчування та нутриціології (науковий керівник – професор Томмасо Беккарі);
  • підрозділу біохімічних наук та охорони здоров’я (науковий керівник – професор Массімо Моретті);
  • підрозділу хімії та фармацевтичної технології (науковий керівник – професор Марія-Карла Маркотулліо).

DSC_0072 

Керівник відділу нутриціологічних досліджень університету Перуджі професор Томмасо Беккарі, учасниця PhD-програми Medea Галина Островська

  DSC_0069

Професор відділу фармацевтичної хімії Марія-Карла Маркотулліо, учасниця PhDпрограми Medea Галина Островська

         Основними напрямками досліджень науковців фармацевтичного факультету є:

  • екстракція біологічно-активних речовин з рослинної сировини та дослідження їх якісного та кількісного вмісту;
  • хімічного синтезу нових лікарських речовин;
  • дослідження фармакологічної активності in vivo та in vitro (з використанням культур клітин людини та тварин).

Отримані результати широко застосовуються для розробки нових лікарських засобів, зокрема, для лікування онкологічних та неврологічних захворювань.

Під час стажування мною було проведено ряд фармакологічних дослідження ліофілізованого екстракту трави хамерію вузьколистого з використанням культури клітин печінки людини Hep G2 щодо їх генотоксичності та цитотоксичності .

Хочу висловити щиру подяку адміністрації університету, а також керівнику відділу міжнародних зв’язків ТДМУ, доценту Наталії Лісничук, науковому керівнику та координатору проекту ERASMUS MUNDUS MEDEA в нашому університеті, професору Олександрі Олещук, а також головному менеджеру ERASMUS MUNDUS MEDEA в університеті Тулузи, Франція Елоді Балонас за допомогу в організації та виконанні PhD програми академічної мобільності ERASMUS MUNDUS MEDEA.

 Інформацію подала аспірант кафедри фармакології з клінічною фармакологією Галина Островська.