Меню Закрити

ТДМУ – співорганізатор обласних змагань бригад швидкої допомоги

У Тернополі 14 червня відбулися обласні змагання бригад швидкої медичної допомоги, організовані Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і кафедрою екстреної та невідкладної медичної допомоги Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського. Їм передували змагання на звання найкращої бригади «швидкої» в районах. За їх результатами було визначено 18 команд, які взяли участь в обласних змаганнях. На чемпіонат прибуло 16 бригад з районів Тернопільської області і 2 – з Тернополя. Характерною особливістю цьогорічних змагань було те, що багато команд представляли не районні центри, а пункти перебування екстреної медичної допомоги (смт. Копичинці, смт. Товсте, с. Озерна та інші).

1

У актовій залі Центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф учасників конкурсу привітав начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук.

Konkurs-shvydkyh-16068884

2

«Мені дуже приємно бачити таку потужну команду висококваліфікованих фахівців. Ви рятуєте людські життя, працюючи вміло і самовіддано. Недаремно під час VI Всеукраїнського чемпіонату бригад швидкої допомоги, що відбувся у Харкові в травні, тернопільська команда екстреної медичної допомоги здобула 1 місце. Це говорить про ваш високий професіоналізм. Хочу привітати вас з професійним святом – Днем медичного працівника, і побажати успіху! Здоров’я вам і нових досягнень!», – зазначив посадовець.

Konkurs-shvydkyh-16068886

Завідувач кафедри екстреної та невідкладної медичної допомоги, професор Микола Швед від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди привітав учасників з початком змагань. Нагадаємо, що ці змагання відбуваються вшосте.

«Ви вже переможці, бо стали кращими в своєму районі. Приємно, що бригада екстреної медичної допомоги області посіла перше місце на Всеукраїнському чемпіонаті. Переконаний, що такі змагання потрібні і дуже важливі, адже щодня трапляються випадки, коли громадяни потребують екстреної медичної допомоги. Різні етапи конкурсу передбачають відповідні конкурсні завдання. Зокрема, вони стосуватимуться серцево-судинної патології, різного роду травм і надання допомоги одночасно великій кількості потерпілих… Члени журі звертатимуть увагу на якість, швидкість та чіткість алгоритму дій бригад «швидкої» на всіх етапах надання екстреної медичної допомоги», – розповів Микола Швед.

Він також підкреслив, що роль медиків «швидкої» важко переоцінити, адже прибуваючи на виклик, вони рятують життя у найскладніших ситуаціях, коли діяти потрібно особливо швидко і ефективно.

Konkurs-shvydkyh-16068917

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи ТДМУ, професор Степан Запорожан, вітаючи учасників конкурсу, поділився спогадами про той час, коли сам працював на «швидкій»: «Навчаючись в Києві в аспірантурі, я три роки виїжджав на виклики у складі бригади швидкої медичної допомоги і знаю, що значимість вашої професії переоцінити неможливо. Лікарі і фельдшери «швидкої» перші приходять на допомогу».

Степан Йосипович побажав присутнім успіху у нелегкій роботі заради здоров’я громадян та усіляких гараздів.

3

Місцем проведення змагань став парк імені Т.Шевченка. Для усіх бригад організували 4 конкурсні завдання, які були присвячені основним напрямкам надання екстреної та невідкладної медичної допомоги. На першому етапі бригади надавали невідкладну допомогу потерпілим у масштабному ДТП. Оцінювалися навички та вміння швидко оцінювати важкість ситуації, проводити сортування потерпілих та координувати свої дії з іншими рятувальними службами, надавати допомогу різним категоріям постраждалих, в тому числі дітям і вагітним жінкам.

4 5

Одне з завдань завданням передбачало надання допомоги при наїзді автомобіля на пішохода. Родзинкою конкурсу було вміння медиків розпізнати серцевий напад у водія та визначитися з правильною лікувально-діагностичною тактикою.

6

Надання допомоги пацієнтам з отруєннями та комою невідомої етіології було суто фельдшерським завданням. Така клінічна ситуація є рутинною і зустрічається в щоденній практиці чи не кожної бригади екстреної медичної допомоги. На даному етапі важливим є швидкість надання допомоги та запобігання розвитку ускладнень внаслідок отруєнь.

7

Конкурс з умовною назвою «Чорні археологи» є дуже актуальним у наш нелегкий період розвитку і становлення. За легендою група людей шукала метал, а знайшла артилерійський снаряд. Завданням бригад було правильно надати медичну допомогу потерпілим з мінно-вибуховою травмою.

7-1 7-2

Потрібно відзначити хороший теоретичний та практичний рівень підготовки усіх учасників чемпіонату, але звичайно метою конкурсу було виявити кращі команди. Злагоджену роботу суддівської колегії забезпечили працівники кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги та лікарі екстреної медичної допомоги – призери та переможці минулорічних Всеукраїнських та Європейських змагань.

8

З поставленими завданнями добре справилися студенти нашого університету, правдиво вдаючи потерпілих, жертв та свідків подій.

9 9-1 9-2

Під час конкурсу всі бригади  екстреної меддопомоги  діяли професійно та злагоджено, тож журі нелегко було визначити переможців. А підсумки такі: перше місце посіла бригада швидкої допомоги з Тернопільської підстанції № 1 (лікар – Ольга Прохоренко, фельдшери – Ірина Фецко і Олександр Сорокін, водій – Мирон Баяк), друге місце в бригади «швидкої» з Ланівців, а на третьому – бригада швидкої допомоги з Тернопільської підстанції №2.

9-3

Проте жоден із учасників не повернувся додому без заохочення. Були визначені переможці у кожному окремому конкурсі, нагороджені кращі фельдшери.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.