Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у науково-практичній конференції «Проблемні питання патології у дітей: погляд на «сезонні» проблеми»

Декілька днів тому на базі КУТОР «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» науковці кафедри педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського організували науково-практичну конференцію на тему «Проблемні питання патології у дітей: погляд на «сезонні» проблеми», згідно з наказом управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Метою даної конференції було загострити увагу лікарів-педіатрів, загальної практики-сімейної медицини на діагностичних критеріях та правильній тактиці надання медичної допомоги при захворюваннях, які дуже часто зустрічаються у літній період.

IMAG6777

Професор Н.Банадига (завідувач кафедри педіатрії ННІПО) розпочала роботу конференції з лекції «Прояви шкірного синдрому: алергічна чи псевдоалергічна патологія, гельмінтози, паразитози? Діагностика, невідкладна допомога». Під час неї науковець висвітлила питання епідеміології, поширеності, захворюваності на гельмінтози та алергічну патологію. Вона також вказала на погрішності при діагностиці та особливості диференційної діагностики даних нозологій. Згідно наявних «Протоколів» проаналізовано надання невідкладної допомоги та тривалості лікування дітей згідно виставлених діагнозів.

IMAG6791

Наступну доповідь на тему «Хвороба Лайма: міф чи реальність?» представив доцент кафедри педіатрії ННІПО І.Рогальський, який коротко зупинився на проведених дослідженнях, розпочатих за сприяння ТДМУ з вересня 2015 року серед лісників з різних куточків Тернопільської області та міста Тернопіль. Сьогодні актуальним є вивчення цієї патології серед дітей, які проживають поруч лісових масивів та яких колись кусав кліщ. Доповідач зупинився на періодах цього захворювання, які тривають від декількох тижнів до декількох років з поширеною дисемінацією і ураженням нервової системи, суглобової та серцево-судинної систем. Представлено було методи і засоби та захисту, які повинні використовуватись при ймовірному контакті з кліщами. У доповіді також була представлена нова схема профілактики і терапії хвороби Лайма, яка запропонована була 10-11 червня 2016 р. на VI Європейській конференції щодо проблем бореліозу, яка відбулася в м.Хельсінкі. Дана тематика викликала зацікавленість у лікарів та гостру дискусію.

IMAG6779

Конференцію продовжила асистент кафедри педіатрії ННІПО О.Дутчак з доповіддю на тему «Сучасний погляд на етіологію, діагностику та терапію гострих кишкових інфекцій в світлі доказової медицини». Вона наголосила на етіологічних чинниках та проблематиці пізньої госпіталізації хворих до лікувальної установи, а також звернула увагу на тяжкість діагностики та медикаментозне забезпечення на до- та госпітальному етапах. Доповідачка проаналізувала етіотропну терапію та симптоматичну терапію на ранньому етапі звернення хворого.

На завершення професор Н.Банадига виступила з доповіддю «Застосуванням пробіотиків в педіатрії з позиції доказової медицини». На сучасному ринку є велика кількість засобів для корекції порушень мікрофлори кишківника, але всі вони мають різну реєстраційну форму. Зверталася увага на склад препарату, які саме бактерії і середовища вони містять, та їхню терапевтичну безпеку. На прикладі наведених даних доказової медицини було запропоновано алгоритм призначення пробіотиків при різних клінічних ситуаціях.

Про стан захворюваності серед дитячого населення у літню пору та аналіз проблем при наданні медичної допомоги дітям області доповіла головний педіатр управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації М.Голяк.

Інформацію подав доцент кафедри педіатрії ННІПО І.Рогальський.