https://www.youtube.com/watch/default.jpg" /> https://www.youtube.com/watch/0.jpg" /> https://www.youtube.com/watch/1.jpg" /> https://www.youtube.com/watch/2.jpg" /> https://www.youtube.com/watch&hl=en&fs=1&rel=0&autoplay=1" /> https://www.youtube.com/watch&hl=en&fs=1&rel=0&autoplay=1">
Меню Закрити

Відомий британський нейрохірург Генрі Марш прочитав в ТДМУ лекцію

Засновник та старший нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії, член Лондонського Королівського коледжу нейрохірургів та Асоціації нейрохірургів Великобританії, професор Генрі Марш разом зі своїми колегами лікарем-нейрохірургом Андрієм Мизаком (м. Львів, Україна) і Романом Жолтовскі (м. Познань, Польща) 21 вересня цього року приїхали до Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського на запрошення адміністрації вишу та Студентської ради.

dsc_1816 dsc_1918

Під час зустрічі з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою Генрі Марш відзначив високу мотивацію наших студентів до навчання і вдосконалення в професії. Його вразило те, що майбутні медики Тернопільського медуніверситету приїхали на зустріч з ним до Львова, а потім запросили і до Тернополя.

dsc_1837

dsc_1878

Зі свого боку Михайло Михайлович ознайомив гостей з діяльністю університету і наголосив на тому, що під час складання матрикулів і ОСКІ однією зі складових оцінки є вміння спілкуватися з пацієнтом. На це Генрі Марш зауважив, що такі навички важливо прививати студентам під час навчання, адже у лікаря і хворого мають бути довірливі стосунки, медик повинен вміти балансувати між правдою і тим, щоб дати пацієнту надію.

dsc_1923

Після цього відбулася довгоочікувана зустріч студентів ТДМУ з британським нейрохірургом. Актова зала в адміністративному корпусі, що на Майдані Волі, 1, не змогла вмістити всіх бажаючих, тому у сусідній аудиторії організували трансляцію лекції. Переглянути виступ Генрі Марша в он-лайн режимі можна було і на сайті ТДМУ.

dsc_1947

Нагадаємо, що Генрі Марш є автором відомого бестселера «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», який побачив світ у львівському «Видавництві Старого Лева». Окрім того, про медичну діяльність лікаря знято документальний фільм «Англійський хірург» (2007), події якого відбуваються в українській лікарні. Генрі Марш часто навідує Україну і активно працює тут з початку 90-х років.

dsc_1957

З викладачами і студентами ТДМУ відомий нейрохірург привітався українською мовою і повідомив, що радий бути у файному місті Тернополі. Це викликало шквал оплесків. Після цього Генрі Марш перейшов безпосередньо до лекції на тему «Як стати добрим лікарем».

dsc_1936

dsc_1978 dsc_1982 dsc_1995 dsc_2027

Насамперед, він наголосив на тому, що «життя нейрохірурга ніколи не буває нудним і може стати надзвичайно успішним, але за це доведеться сплатити високу ціну. Ви не уникнете помилок і навчитеся жити з їх жахливими наслідками». Він зазначив, що для того, щоб стати кваліфікованим лікарем, потрібно постійно над собою працювати, а саме читати наукові статті, цікавитися всіма новинками і аналізувати багато різної інформації, вміти спілкуватися з пацієнтами, мати доброзичливі стосунки зі своїми колегами, бути фахівцем, дослідником, керівником і т.д. Окрім того, важливо балансувати під час прийняття рішення оперувати чи не оперувати хворого, опираючись на знання і власний досвід.

dsc_1961

На переконання гостя, важливою складовою в роботі лікаря є стосунки з пацієнтами і вміння з ними спілкуватися. Хворі, як правило, вважають, що лікар майже Бог і може допомогти їм одужати. «Ми повинні розуміти, що ніхто з лікарів не є Богом. Ми – всі люди, тому робимо помилки. Від наших помилок потерпають пацієнти. Медицина ніколи не є певною. І ми повинні приймати важливе рішення в тому, яку інформацію можемо дати пацієнту, а яку ні. З власного досвіду скажу, що найважчими завжди є емоційні муки, коли у лікуванні чи оперуванні щось пішло не так. Між лікарем і пацієнтом має бути обопільна довіра. Очевидно, що довіра базується на чесності. І, рано чи пізно, виникає питання чесності лікаря з пацієнтом, лікаря з колегами. І, щонайважливіше, – чесність лікаря з самим собою», – додав Генрі Марш.

dsc_2030 dsc_2034 dsc_2035

Це нейрохірург проілюстрував власними прикладами з життя і професійної діяльності, але водночас звернув увагу на те, що помилки дають дуже цінний досвід. Він порадив студентам, що перед тим, як дати відповідь пацієнту у складній ситуації, варто побути наодинці з собою і бути максимально чесним. І це дуже важливо, адже разом з професійним ростом лікарю доведеться працювати зі все складнішими випадками.

На його думку, на шляху професійного вдосконалення потрібно мати колег, які будуть об’єктивно критикувати. Водночас потрібно бути і самому таким же. Це допоможе уникати багато кількості помилок. Також потрібно прислухатися до пацієнтів і їх родичів.

dsc_2084 dsc_2085 dsc_2095 dsc_2099 dsc_2120 dsc_2131 dsc_2143

Наприкінці зустрічі Генрі Марш розповів про специфіку охорони здоров’я і ще раз наголосив на тому, що головний обов’язок лікаря – допомагати пацієнту.

dsc_2087 dsc_2110

Після лекції студенти мали можливість отримати автограф Генрі Марша. Майбутні лікарі довго не відпускали гостя.

Переглянути лекцію можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=NU3KxXqjy54

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.