Меню Закрити

У ТДМУ душу лікували піснею

У Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського 22 вересня відбувся літературно-музичний вечір «Пісня лікує душу» за участю нашого доцента, автора і виконавця власних пісень Юрія Футуйми.

dsc_2384

dsc_2376 dsc_2377 dsc_2381  dsc_2387 dsc_2388

Знаний лікар, чудовий співак і композитор, заслужений діяч естрадного мистецтва України Юрій Футуйма – людина багатогранного таланту. Чимало його пісень – ліричні, задушевні – вже стали народними, їх знають і люблять. І звучать вони у виконанні автора неперевершено.

Про життєвий і творчий шлях Юрія Футуйми присутнім нагадала ведуча літературно-музичного дійства , бібліотекар Тетяна Майковецька.

dsc_2406 dsc_2416 dsc_2417

Вона зазначила, що Юрій Михайлович народився 30 жовтня 1971 року в містечку Бучач на Тернопільщині. Стати лікарем мріяв з дитинства. Батьки дарували йому іграшки з серії «Айболить», тож малий Юрій облаштував вдома домашню «лікарню». В школі його улюбленими уроками були біологія та хімія. Із семи років відвідував музичну школу, співав  хорі, грав у духовому оркестрі, був солістом шкільного ансамблю. 2001 року Юрій Футуйма з відзнакою закінчив Тернопільський медичний інститут ( тепер – університет). Впродовж шести років навчання у виші брав активну участь у студентському самоврядуванні, грав в ансамблі. З 2006 року Юрій Футуйма – асистент кафедри шпитальної хірургії, 2007 року захистив кандидатську дисертацію, виконану під керівництвом члена-кореспондента НАМН України, професора Леоніда Ковальчука. Одружений, виховує двох дітей: доньку Юлію та сина Віктора.

dsc_2462

 «Йти вперед!» – його життєве кредо. І не лише в професії, а й у творчості. Поєднуючи працю хірурга, науковця, педагога, Юрій Футуйма є лауреатом всеукраїнських пісенних конкурсів та фестивалів – «Ліра Гіпократа», «Пісенний вернісаж» та інших. В його репертуарі понад 70 авторських пісень, чимало з них – на медичну тематику. Разом з колегою Іваном Чонкою  створив дует «Музична ескадрилья», записано вже кілька музичних дисків з піснями у виконнні дуету. Попереду – нові  здобутки в роботі, пісенній  творчості. Недарма кажуть, що талановита людина  – талановита у всьому.

Виступ Юрія Футуйми став справжнім святом  для шанувальників  його творчості. У виконанні Юрія Михайловича прозвучали пісні «Берегиня», «Коли я приїжджаю у Карпати», «Друзі мої», «Мамо моя, голубко сива», «Циганська балада», «Поцілунки у Карпатах», «Горобина». Мелодійні, образні, вони підкорили серця слухачів. Юрій Футуйма розповів про те, як народжувалися  найпопулярніші з його музичних хітів, про свою творчу співдружність з лікарем і поетом Іваном Чонкою, який теж був гостем літературно-музичного вечора, поділився творчими планами. Глядачі дякували за кожну пісню дружними  оплесками і самі підспівували, підхоплюючи  улюблену мелодію.

dsc_2531

Директор бібіліотеки Олена Проців від імені присутніх тепло подякувала Юрію Футуймі за чудовий виступ і побажала гостю  наснаги в роботі і нових творчих злетів.

dsc_2501

dsc_2508 dsc_2511

Літературно-музичний вечір відбувся в рамках декади відкритих дверей, який працівники бібліотеки зорганізували з нагоди організатори Всеукраїнського дня бібліотек, що його відзначаємо щороку 30 вересня.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.