Меню Закрити

Свято бібліотеки в ТДМУ

У останній день вересня в Україні відзначають Всеукраїнський  день бібліотек. З нагоди свята в книгозбірні Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського була організована декада відкритих дверей, в рамках якої викладачі і студенти відвідали низку тематичних заходів. 30 вересня в читальній залі бібліотеки ТДМУ відбулося урочисте святкування. Привітати колектив з професійним святом завітали представники влади, адміністрації вишу, професорсько-викладацького складу та профспілкової організації нашого університету, а також колеги і друзі.

dsc_4990 dsc_5002 dsc_5025

dsc_5010

Директор бібліотеки Олена Проців зазначила, що запроваджений 18 років тому Указом Президента Всеукраїнський день бібліотек  є свідченням глибокої поваги українців до освіти, культури й духовних надбань людства, інтелектуальних, культурних цінностей української нації і визнання відповідальної місії, покладеної на бібліотеку.

dsc_5030

Від імені голови Тернопільської обласної ради та всього депутатського корпусу до присутніх звернувся його заступник Любомир Крупа, який зазначив, що «бібліотека ТДМУ – це справді сучасний храм науки, де за підтримки ректорату студентам створені гарні умови для роботи з книжками і зосередженої праці задля отримання знань. Книги – основа всіх основ. Вони зберігають нашу історію, всю інформацію про людину, культуру. Тож в день професійного свята бажаю працівникам бібліотеки подальших успіхів і натхнення в роботі».

dsc_5056

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук сказав, що йому приємно бачити  якою сучасною стала університетська книгозбірня.

dsc_5065

dsc_5081 dsc_5084

Зі святом привітав ректор ТДМУ, професор Михайло Корда. Очільник вишу від імені адміністрації, ректорату, вченої ради ТДМУ подякував бібліотекарям за їхню роботу. Михайло Михайлович зазначив, що книгозбірня має сучасну читальну залу, де все організовано належним чином, функціонує інтегрована бібліотечно-інформаційна програма «Ірбіс», на веб-сторінці бібліотеки вже розміщено 53 тисячі книг і робота з оцифрування триває досі. Ректор наголосив на тому, що бібліотека – це не лише книгосховище, а сучасний науковий, інформаційний, культурно-освітній центр, де є читальні зали, клуби за інтересами, відбуваються цікаві культурні заходи з участю творчих колективів… «Приємно, що бібліотека ТДМУ відповідає цим вимогам», – додав Михайло Михайлович. Він також запевнив, що керівництво університету й надалі підтримуватиме працівників книгозбірні у їх роботі і сприятиме її подальшому розвитку.

dsc_5143

Плідної праці і нових здобутків побажав винуватцям свята проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

dsc_5136

Декан факультету іноземних студентів Петро Сельський зазначив, що послугами університетської бібліотеки активно користуються юнаки і дівчата, які приїхали з інших країн здобувати вищу медичну освіту. За його словами, ТДМУ займає лідерські позиції в плані організації навчання і забезпечення студентів підручниками як паперовими, так і електронними.

dsc_5099

Завідувач кафедри медичної реабілітації, науковий консультант бібліотеки, професор Ігор Мисула, вітаючи присутніх, нагадав про ухвалену  Національну програму створення Всеукраїнського інформаційного простору, де ключовою ланкою є бібліотека. Ігор Романович подарував бібліотеці книжку «Історія української ікони» і виноградні лози різних сортів. Виноград, як відомо, символ плодючості. Подаровані лози буде посаджено на подвір’ї бібліотеки.

dsc_5040

З нагоди професійного свята колектив книгозбірні привітала директор ННІ медсестринства, доцент Світлана Ястремська, зазначивши, що умови для читачів створені дуже гарні. Вона також сказала, що популярності бібліотеки сприяють і цікаві заходи, які тут відбуваються. Тож студентів приходить все більше.

dsc_5155

«Після добудови другого поверху і ремонту бібліотека оновилася. З розповідей студентів знаю, що їм тут дуже подобається. Позитивно відгукуються вони і про культурно-мистецькі заходи, які організовують працівники книгозбірні», – зазначила керівник центру виховної роботи та культурного розвитку, доцент Ольга Яремчук.

dsc_5119

dsc_5120 dsc_5122 dsc_5123

Зі святом колектив книгозбірні привітав також голова профкому університету, доцент Петро Лихацький. Групі бібліотекарів були вручені почесні грамоти.

З вдячністю згадували присутні тих, хто нині перебуває на заслуженому відпочинку, але для кого бібліотечна справа стала справою всього життя. Зокрема, у вересні  відсвяткувала 90-річний ювілей Марія Гурьба, колишня працівниця університетської книгозбірні. Голова профкому Петро Лихацький зачитав привітання Марії Петрівні від ректорату та профкому ТДМУ.

dsc_5159

Від імені ветеранів з вітальним словом виступила Олександра Колесникова. Олександра Михайлівна розповіла, що починала свій трудовий шлях 30 років тому. «Книгозбірня тоді містилася в підвалі морфологічного корпусу, але я завжди йшла на роботу як на свято, бо любила своїх читачів. Щаслива бачити, якою стала університетська бібліотека нині», – додала пані Олександра.

dsc_5111

Директор книгозбірні Олена Проців у своєму виступі щиро подякувала ректору ТДМУ, професору Михайлу Корді та всій адміністрації вишу за уважне ставлення і підтримку ініціатив, спрямованих на розвиток бібліотеки – одного з важливих підрозділів університету.

dsc_5170 dsc_5202 dsc_5215

dsc_5191

На завершення відбувся невеликий концерт з участю студентів Тернопільського обласного державного музичного училища імені С.Крушельницької, лауреатів Всеукраїнських конкурсів. Святковим подарунком для всіх стали виступи Богдана Коваля (баян), Віталія Гормусяка (бандура), Володимира Парація (гітара), Степана Буранича (аккордеон), спів і гра на бандурі Марії Корчак. Ведучою концерту була Аліна Чорній.

Вітаємо ще раз бібліотекарів з професійним святом і зичимо їм усіляких гараздів, побільше читачів і поповнення книжкового фонду!

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.