Меню Закрити

Викладачі і студенти ТДМУ взяли участь в урочистостях з нагоди Дня захисника України

Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, який в Україні відзначають також як День українського козацтва і День захисника, група студентів та викладачів Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського відвідала село Бережанка Лановецького району, відоме історичними пам’ятками козацької доби. Поблизу Бережанки і сусіднього села Жуковець збереглася відома козацька могила – величний курган, де, за переказами, поховано понад 300 відважних воїнів загону Максима Кривоноса, які загинули в бою з польськими гусарами. Пам’ятник на честь полеглих був встановлений за кошти місцевих мешканців ще до Другої світової війни. За радянських часів була загроза його знищення, але завдяки небайдужим людям, які переховували пам’ятник, він вцілів. Впорядкували козацьку могилу вже в 1990 році з ініціативи Лановецької районної організації Народного руху України. Зустріч зі студентами і викладачами нашого університету 12 жовтня відбулася в приміщенні Бережанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

tdmu-berezhanka-16108548

tdmu-berezhanka-16108568 tdmu-berezhanka-16108576 tdmu-berezhanka-16108579

Усіх присутніх привітав доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін ТДМУ Леонід Кравчук, який зазначив, що Лановеччина – край, багатий на унікальну історичну спадщину. Цього дня також виступив голова Лановецької районної ради Руслан Кушнір.

tdmu-berezhanka-16108607 tdmu-berezhanka-16108695

Перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Батожний у своєму виступі нагадав про те, що  хто не пам’ятає історії, той не знає життя. І від імені очільника району подякував усім, хто дбає про збереження пам’яті про наше історичне минуле. До таких людей належить краєзнавець, член Національної  спілки журналістів  України і член ради громадської організації «Лановеччина європейська» Григорій Басюк, який поділився спогадами  про події  25-річної давності.

tdmu-berezhanka-16108701 tdmu-berezhanka-16108705 tdmu-berezhanka-16108708 tdmu-berezhanka-16108713

З Днем захисника України, Днем українського козацтва та 74-ї річницею створення УПА присутніх привітав директор навчально-наукового наукових досліджень та моделювання  ТДМУ Віктор Лотоцький.

«Нині, коли на Сході України триває збройна агресія, захисниками батьківщини є не лише люди у військовій формі, а й ті, хто надає медичну допомогу, збирає продукти і теплі речі, малює листівки, які передають на передову. Як підтвердили події останніх років, так зване свято збройних сил 23 лютого, яке відзначали в минулому, нам чуже. Наше свято – День захисника України – 14 жовтня під час святкування на Покрови Пресвятої Богородиці. Тож з цієї нагоди зичу всім міцного здоров’я і віри в те, що з цієї ситуації ми вийдемо сильнішими, а в України попереду щасливе майбутнє», – зазначив Віктор Лотоцький.

tdmu-berezhanka-16108753

Запрошений до слова також був доцент кафедри медичної фізики та лікувальної діагностики Валерій Дідух. Він зізнався, що перебуваючи в стінах школи, відчуває особливе хвилювання.

tdmu-berezhanka-16108731 tdmu-berezhanka-16108732 tdmu-berezhanka-16108760

Валерій Дмитрович прочитав свій вірш «На козацькому кургані».  Прозвучали також пісні у виконанні групи студентів стоматологічного факультету. Студентка медичного факультету Віта Васильчук пісню «А я живий» присвятила захисникам нашої держави. Студентка Тетяна Ковальська презентувала свій вірш, який  назвала «Тобі, Україно», а Лілія Іськів заспівала пісню «Я козачка твоя», акомпануючи собі на бандурі.

tdmu-berezhanka-16108584 tdmu-berezhanka-16108667

Учні школи  теж старанно підготувалися до свята і показали гостям цікаві сценки на історичну тематику.

«Сила і слава  козацька не гине. Захищати свою рідну землю – честь для українців, – на цьому наголосив доцент кафедри філософії та суспільних дисциплін Сергій Бондаренко. – Український народ – глибокодуховний і свято Покрови Пресвятої Богородиці завжди було одним з найбільших і найзначущих свят для козаків. Під покровом Божої Матері українці захищали свої кордони. На жаль, ворог завжди намагався захопити Україну і знищити все українське. Люди змушені були братися за зброю, щоб захистити рідну землю і своє життя. Так було і в часи козацтва. Той незламний дух воїна, патріота сьогодні живе в серцях кожного з нас».

tdmu-berezhanka-16108774 tdmu-berezhanka-16108785 tdmu-berezhanka-16108800

Зі світлим днем Покрови Пресвятої Богородиці, Днем українського козацтва і захисника Вітчизни дорослих і школярів привітали старший викладач кафедри терапевтичної стоматології Ангеліна Серватович та представник Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя, доктор історичних наук Андрій Крисько.

tdmu-berezhanka-16108809 tdmu-berezhanka-16108815 tdmu-berezhanka-16108819

На заклик сільського голови Бережанки Віктора Михащука зала піднялася, щоб хвилиною мовчання вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні і українських воїнів, які загинули в зоні АТО.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.