Меню Закрити

Науково-практична конференція «Прикладні аспекти морфології» у ТДМУ

20-21 жовтня 2016 року в Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася науково-практична конференція «Прикладні аспекти морфології». Науковий симпозіум організований навчально-науковим інститутом морфології та обласним товариством АГЕТ. У її роботі взяли участь 47 делегатів з різних вищих медичних навчальних закладів України.

До початку конференції на адресу оргкомітету надійшло 122 роботи, авторами яких є науковці Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, Національного медичного університету імені О.Богомольця (Київ), Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького, Української медичної стоматологічної академії (Полтава), Буковинського державного медичного університету (Чернівці), Запорізького державного медичного університету, Івано-Франківського національного медичного університету, Одеського національного медичного університету  та інші.

За період роботи конференції на 2 пленарних та 2 секційних засіданнях було заслухано і обговорено 22 наукові доповіді, які стосувалися таких напрямків:

  • Особливості макро- і мікроскопічної організації органів і тканин в нормі та їх ремоделювання за умов клінічної та експериментальної патології;
  • Структурна організація  тканин  за  умов  клітинної патології;
  • Морфологічні, гістохімічні,  імуногістохімічні  аспекти практичної патоморфології;
  • Моделі, методи, алгоритми та програмні засоби аналізу морфологічної інформації.

За результатами конференції прийнято рішення щодо підвищення рівня методичного забезпечення досліджень морфофункціонального стану органів систем організму, ширшого впровадження результатів наукових досліджень у практичну медицину.

1

Організаційний комітет під час реєстрації учасників конференції.

 З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай.

Він звернув увагу на  актуальність запропонованої тематики конференції.  Саме завдяки таким заходам науковці мають змогу висвітлити результати досліджень, ознайомитися з науковими здобутками передових наукових морфологічних шкіл України, взяти участь у дискусіях. На завершення Аркадій Гаврилович побажав усім учасникам конференції плідної праці.

 2

Від організаційного комітету навчально-наукового інституту морфології з вітальним словом виступила його директор, доцент Зоя Небесна. Доповідь “Організація навчального процесу та перспективи наукових досліджень ННІ морфології”.

3

Професор Української медичної стоматологічної академії Галина Єрошенко в своїй доповіді широко висвітлила особливості морфологічних аспектів перебудови великих слинних залоз після стимуляції слиновиділення.

4

На першому пленарному засіданні з доповіддю “Морфологічна реорганізація шкіри та внутрішніх органів при експериментальній термічній травмі та за умов корекції” виступив професор ТДМУ Костянтин Волков.

5

6

Головуючі на секційних засіданнях – професор Оксана Попадинець (Івано-Франківськ),  професор Наталя Мельник (Київ), професор Антоніна Ященко (Львів), професор Оксана Жураківська (Івано-Франківськ), професор Оксана Кущ (Запоріжжя).

На секційних засіданнях було заслухано низку доповідей Львівської гістологічної школи. Романія Іванкевич презентувала доповідь про морфункціональну та лектиногістохімічну характеристику слизової оболонки шлунку потомства, що розвивалося на тлі гіпотирозу материнського організму.

7

Ігор Заставний доповів про модифікацію рецепторів лектинів структур ворсинок хоріона ембріонів людини, як однієї з можливих причин раннього невиношування вагітності.

8

Науковими здобутками Запорізької морфологічної школи поділилися: Олександр Зайцев, який присвятив свою доповідь морфункціональним особливостям щитоподібної залози після пренатального антигенного навантаження; Світлана Ключко розповіла про особливості місцевої імунної системи слизової оболонки маткових труб людини зрілого віку.

9

Наталія Васильчук акцентувала увагу на розподілі рецепторів до лектину ікри окуня (PFA) в капсулі медіастенального лімфатичного вузла в нормі та після внутрішньоплідної дії спліт-вакцини “Ваксігрип”.

10

Серед учасників конференції відбулася активна  та плідна наукова дискусія. Жваве обговорення доповідей свідчили про актуальність та високу практичну цінність отриманих результатів експериментальних досліджень.

11 12 13 14

Також в секційних засіданнях прийняли участь молоді науковці з Тернополя, Києва, Чернівців, Івано-Франківська, Одеси, та інших.

15

Учасники конференції.