Меню Закрити

Польські студенти ТДМУ відсвяткували День незалежності своєї країни у Тернополі

Чимало польської молоді здобуває фах медика у Тернопільському державному медичному університеті імені І.Горбачевського. 11 листопада – дуже важлива дата для поляків, адже цього дня Польща отримала незалежність у 1928 році після 123 річного загарбання.

poliaky-sviato-16118733 poliaky-sviato-16118726 poliaky-sviato-16118737

Цьогоріч 11 листопада студенти з Польщі мали нагоду спільного святкування, а також інтеграції під час «Вечору полонезу», організованого осередком навчання і забави «Moja Polska» у «Bunkermuz». Гості свята взяли участь у конкурсах та вікторинах, за допомогою яких перевіряли знання польської мови, культури та історії. Українці, які цікавляться польською культурою, продемонстрували високий рівень знань. Комунікаційною точкою дотику став полонез – польський народний танець. Спершу майстри клубу «World Dance» навчили всіх бажаючих базових кроків та елементів танцю. Після цього майстер-класу було станцьовано спільний фрагмент полонезу під музику Шопена.

poliaky-sviato-16118833 poliaky-sviato-16118843 poliaky-sviato-16118854 poliaky-sviato-16118876

То був незабутній вечір. Студенти ТДМУ та всі учасники заходу щиро вдячні організації «Moja Polska», танцювальному клубу «World Dance» і галереї «Bunkermuz» за чудову ініціативу. Польська молодь мала не лише чудову нагоду відсвяткувати важливий для неї день, а й відчути велику симпатію й зацікавлення культурою свого народу з боку українських друзів. Також разом зі студентами на заході були присутні доцент кафедри фармакології з медичною ботанікою Марія Шанайда та фахівець відділу міжнародних зв’язків Юлія Починок.

poliaky-sviato-16118719 poliaky-sviato-16118817

«Організовувати такого роду імпрези – це вже добра традиція, започаткована осередком. Головна мета – краще ознайомити тернополян з мовою та культурою Польщі, щоб наш західний сусід сприймався не через призму «кордон – заробітки – шопінг», а власне як велика і дуже цікава нація, яка має багато спільного із нами, але також багато відмінного», – розповіла організатор заходу Наталія Лобас.

poliaky-sviato-16118743 poliaky-sviato-16118750

Осередок «Moja Polska» навчає дітей та дорослих польської мови. При цьому одним з основних принципів його роботи є педагогіка забави – вчися граючись, грайся навчаючись. Саме такий підхід і визначив концепцію вечора. Учасникам було запропоновано нестандартний майстер-клас з читання польською мовою, різні конкурси та вікторину «Що ти знаєш про Польщу». Приємним завершенням стала маленька лотерея з призами від осередку «Moja Polska». Хоча вечірка була розрахована на україномовну публіку, родзинкою стала участь польських студентів. Найголовніше, що під час заходу відбулося тісне спілкування представників двох націй. Також до Дня незалежності Польщі «MojaPolska» підготувала дві невеличкі експозиції. Одна «Легендарні та міфічі створіння у польській культурі» розповіла відвідувачам про таких знакових для польсьскої культури істот, як Варшавська Русалка, Вавельський Дракон, Ляйконік та ін. Інша виставка «Це не те, про що ви подумали» складалася з добірки так званих «фальшивих друзів перекладача» – слів, які дуже подібно звучать українською та польською мовою, однак мають зовсім різне значення.

poliaky-sviato-16118763

Маємо надію, що свято вдалося і присутні відчули себе причетними  до польської культури та традицій.  Бо ж недаремно кажуть, що близкий сусід – те саме, що далекий родич.

Інформацію подав голова Асоціації студентів Польщі ТДМУ Хуберт Мікоша.