Меню Закрити

Науковець ТДМУ проходила стажування у Великій Британії за програмою академічної мобільності Erasmus Mundus MEDEA

Асистент кафедри внутрішньої медицини № 3 Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, кандидат медичних наук Оксана Ружицька в рамках проекту Еrasmus Mundus MEDEA (staff exchange) з 16 жовтня по 18 листопада 2016 року проходила стажування в Університеті Кардіф Метрополітен у місті Кардіф (Велика Британія).

Кошти на стажування виділила EACEA – (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency European Commission – Європейська виконавча агенція з питань освіти, аудіовізуальної продукції та культури) з метою реалізації проекту Erasmus Mundus MEDEA.

1

Ландаф кампус Університету Кардіф Метрополітен.

 Університет Кардіф Метрополітен, коріння якого бере початок з 1865 року, знаходиться в місті Кардіф – столиці Уельсу. До складу університету входять 5 академічних шкіл: мистецтва та дизайну, освіти, медичних наук, менеджменту, спорту. Університет пропонує понад 100 курсів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», на яких навчається близько 11 000 студентів з понад 140 країн. Більше 96% випускників університету працевлаштовуються за спеціальністю упродовж 6 місяців.

Сьогодні  Університет Кардіф Метрополітен є провідним провайдером Erasmus Mundus 2 у Великій Британії.

2

Асистент О.Ружицька зі співробітником відділення міжнародних відносин Університету Кардіф Метрополітен Ларою Благоєвич.

Школа медичних наук розташована в Ландаф кампусі, складається з 4 кафедр та пропонує понад 50 програм за 13 напрямами навчання (біомедичні науки, комплементарна терапія, стоматологічні технології, харчування та дієтологія, психологія, соціальна робота та ін.). Викладання програм забезпечують понад 160 членів академічного та допоміжного персоналу, в тому числі, спеціалізовані викладачі неповного робочого дня професійних клінічних напрямків. 93 % випускників школи медичних наук працевлаштовуються або продовжують подальше навчання протягом 6 місяців після випуску. Школа є потужною науковою базою, на якій навчається понад 60 PhD студентів.

Стажування відбувалося на базі кафедри біомедичних наук, яку очолює доктор Річард Веб. Штат кафедри включає 37 членів професорсько-викладацького складу, пост-докторантів, докторантів, технічного та адміністративного персоналу.

3

Асистент О.Ружицька з зав. кафедри біомедичних наук доктором Університету Кардіф Метрополітен доктором Річардом Веб.

На кафедрі викладаються курси біомедичних наук, наук охорони здоров’я, спортивної медицини та харчування, а також підготовчий курс для бакалаврату біомедичних наук. На кафедрі навчається майже 600 студентів.

4

Асистент О.Ружицька з колективом кафедри біомедичних наук Університету Кардіф Метрополітен.

 Тривалість навчання на курсі біомедичних наук на рівні бакалавра складає 3 роки. Випускники цього курсу можуть працювати в індустріальних, біотехнологічних, медичних та харчових лабораторіях або продовжити навчання для отримання вищої кваліфікації. Під час навчання в магістратурі на курсі біомедичних наук студенти обирають спеціалізацію (медична біохімія, медична мікробіологія, імуногематологія, клінинна та молекулярна патологія).

Наукові інтереси кафедри зосереджені навколо вивчення клітинних та молекулярних механізмів, що лежать в основі розвитку захворювань, а також стратегій лікування, які можуть бути використаними для лікування та/або профілактики захворювань.

Основними темами наукової роботи кафедри є:

  • клітинне старіння та васкулярна біологія;
  • діабет та метаболічне здоров’я;
  • мікробіологія та інфекції;
  • васкулярна фізіологія.

Важливим додатковим завдання кафедри є навчання PhD студентів та Post Doctoral стипендіантів. Особлива увага при цьому спрямована на здобуття молодими науковцями необхідних навичок для глибокого розуміння молекулярної основи нормальної фізіології, патогенетичних механізмів, а також новітніх методів дослідження та лікування.

Стажування в Університеті Кардіф Метрополітен (Cardiff Metropolitan University) дало можливість ознайомитися з організацією системи освіти у Великій Британії, вивчити нові методики викладання та сучасні методи проведення наукових досліджень, здобути нові знання з клітинної біології, мікробіології та дієтології, встановити контакти з науковцями університету, ознайомитися з культурою та традиціями Великої Британії, покращити знання англійської мови.

Отриманий досвід буде використано у навчальному процесі під час читання лекцій та проведення практичних занять з внутрішньої медицини, у науковій роботі кафедри внутрішньої медицини № 3, а також у клінічній практиці на базі нефрологічного відділення КЗ ТОР «Тернопільська університетська лікарня».

Результатом цього стажування буде розширення міжнародних контактів та спільних наукових проектів з науковцями Університету Кардіф Метрополітен (Cardiff Metropolitan University).

Хочу висловити щиру подяку координаторам проекту в ТДМУ – доценту Наталії Лісничук та професору Олександрі Олещук, а також головному менеджеру ERASMUS MUNDUS MEDEA в університеті Тулузи (Франція) Елоді Балонас, співробітнику відділення міжнародних відносин Університету Кардіф Метрополітен Ларі Благоєвич, завідуючому кафедри біомедичних наук Університету Кардіф Метрополітен доктору Річарду Веб за допомогу в організації та виконанні програми академічної мобільності ERASMUS MUNDUS MEDEA.

Інформацію подала асистент кафедри внутрішньої медицини №3 Оксана Ружицька.