Меню Закрити

Стажування науковця ТДМУ в Словаччині

Доцент кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивним технологіями імені професора Л.Ковальчука Тернопільського державного медичного університету Олена Якимчук нещодавно перебувала на стажуванні в Братиславі (Словаччина) у рамках програми Academia Medical Education, RFA.

img_7266

Під час проходження воркшопів і майстер-класів викладач ТДМУ ставила за мету опанувати новітні методики лікування усіх видів хронічної венозної патології; оволодіти методикою лазерної/радіочастотної та клейової абляції варикозних магістралей; вивчити методику проведення ехосклеротерапії; оволодіти методикою інтраопераційного УЗД-контролю.

Практичні навчання на базі Angiocentrum s.r.o. провів Францішек Зерновіцький (dr. Frantisek Zernovicky). Це дало можливість всім учасникам детально ознайомитися з особливостями здійснення лікувально-діагностичного процесу у Ангіоцентрі.

img_7193

«Робочий день лікаря у клініці розпочинається о 9.30 годині зі спільного обговорення цікавих клінічних випадків упродовж 10-15 хвилин. Система охорони здоров’я побудована на засадах страхової медицини. Є два типи страхування: державне та комерційне. Державні страхові установи мають загальну базу застрахованих осіб по всій Словаччині, а у кожної комерційної компанії – своя база.

img_7236

Державне страхування вимагає соціальних відрахувань з заробітної плати найманих працівників або приватного підприємця. Комерційне – це те, яке може укласти будь-який житель країни. Зазвичай, комерційні страхові компанії працюють з приватними або державними установами, з якими вони укладають договір співпраці. Вартість розраховується залежно від виду страхування: від нещасних випадків, здоров’я та інше.

img_7219

Медицина в Словаччині розділена на рівні. Робота побудована таким чином, щоб не відволікати вузькоспеціалізованих фахівців від їх безпосередньої роботи «непрофільними» відвідувачами. До такого спеціаліста запис відбувається тільки при наявності направлення від дільничного (загального) лікаря-терапевта. Терапевти в Словаччині мають більше повноважень, ніж терапевти в Україні. У них більше обов’язків, більше функцій і можливостей. Кожен мешканець цієї країни має перебувати на обліку у дільничного лікаря», – розповіла Олена Якимчук.

За її словами, направлення на аналізи може видати як лікуючий лікар, так і медсестра. Практично всі аналізи здаються у терапевта в кабінеті. Прийом аналізів робить медсестра, яка потім відправляє їх в лабораторію на дослідження. Лабораторія надсилає відповідь в клініку до лікаря.

Така схема роботи медицини в Словаччині сприяє відсутності черг в лабораторіях і поліклініках. Медична сестра веде амбулаторну карту, бере аналізи, отримує їх результати з поліклініки, проводить попередні обстеження, а після неї терапевт.

«Профільний лікар після огляду і встановлення діагнозу призначає курс лікування. Це може бути лікування вдома, або виписується направлення в санаторій, лікарню, клініку або медичний центр. Всі центри приймають тільки з наявністю направлення від лікуючого лікаря або вузького спеціаліста. У державних клініках прийом лікаря відбувається на безкоштовній основі – все оплачує страхова компанія, в якій застрахований пацієнт.

Особливу увагу привернула відсутність найменшого натяку на поліпрагмазію. Прийом у флебологічній клініці проводиться у кілька етапів, котрі включають первинну консультацію з УЗД-доплерографією судин нижніх кінцівок, вибір методу мініінвазивного лікування, найбільш оптимального у кожному конкретному випадку, реабілітаційна терапія при відповідному ступені венозної недостатності», – додала пані Олена.

Загальний для всіх методик сучасного лікування варикозної хвороби принцип лікувальної дії – це усунення того чи іншого способу рефлюксу – зворотного току крові на ділянках великих поверхневих венозних стовбурів і перфорантних вен з порушеною роботою клапанного апарату. Цей ефект може бути досягнутий як шляхом перев’язки і видалення уражених ділянок судини (класичні хірургічні методики – різні варіанти флебектомії), так через вплив на внутрішню поверхню вени (ендотелій) без його видалення – внутрішньосудинні методики. В даний час найбільш динамічно розвиваються дві принципово різні внутрішньосудинні методики, які за механізмом впливу на венозний ендотелій можна розділити на хімічний вплив (це так звана ЕХО-контрольована склеротерапія Foam form sclerotherapy) і фізичний вплив, шляхом застосування радіохвиль (радіочастотна абляція, RFA) або лазерного випромінювання (лазерна облітерація).

На симуляційному манекені проводилось відпрацювання практичних навиків УЗД-контрольованої венозної пункції, вивчалися особливості проведення тумінісцентної анестезії, проведення катетерів для RFA під доплер-контролем.

Необхідність європейської інтеграції України в галузі вищої освіти вимагає від вітчизняних навчальних закладів зміни стратегічних підходів до системи підготовки майбутніх фахівців. Реформування вищої медичної освіти передбачає, зокрема, й активізацію наукового пошуку, модернізацію дослідницької роботи.

Стажування  в рамках програми Academia Medical Education, RFA в Angiocentrum s.r.o. (м. Братіслава, Cловаччина) дало можливість покращити кваліфікацію в галузі флебології та здійснити обмін досвідом щодо діагностики та лікування захворювань венозної системи з метою подальшого впровадження новітніх науково-обґрунтованих методів діагностики та лікування у клінічну практику.

Отримані навички наш викладач планує використати у навчальному процесі ТДМУ на базі кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивними технологіями імені професора Л. Ковальчука; в практичній роботі при організації спеціалізованої медичної допомоги хворим судинного профілю на базі КЗТОР «Тернопільська університетська лікарня»; для обміну досвідом шляхом обговорення на науково-практичних, клінічних конференціях у лікувально-профілактичних закладах Тернопільської області та України.