Меню Закрити

Науковці ТДМУ взяли участь у конференції «Здоров’я українців у руках сімейного лікаря»

Представники Тернопільського державного медичного університету, зокрема завідувач кафедри ПМСД та ЗПСМ, професор Лілія Бабінець та доцент кафедри Ірина Боровик, взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Здоров’я українців в руках сімейного лікаря», яка відбулась наприкінці 2016 року у Києві.

Делегація Асоціації сімейної медицини Тернопільської області (20 активістів ГО «АСМТО» на чолі з президентом ГО, головним позаштатним спеціалістом з питань СМ управління ОЗ ТОДА Олексієм Ткачем, віце-президентом АСМТО Лілією Бабінець та секретарем АСМТО, доцентом Іриною Боровик) представляла понад 300 членів своєї громадської організації. Масштабна конференція, яка зібрала сумарно понад 900 представників медичної спільноти зі всіх куточків України, які працюють у сфері первинної медичної допомоги (ПМД) і сімейної медицини (СМ), була організована Українською асоціацією сімейної медицини (УАСМ) за сприяння МОЗ України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Шупика і за підтримки Бюро ВООЗ в Україні, БФ «Відродження» та МБФ «Альянс громадського здоров’я».

p61209-152001-1

Члени делегації Асоціації сімейної медицини Тернопілля разом з Президентом УАСМ Ларисою Матюхою на конференції у м. Київ.

Конференцію відкрила Президент УАСМ, головний позаштатний спеціаліст з сімейної медицини, професор Лариса Матюха (НМАПО імені П.Шупика, завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги), привітавши колег зі всіх куточків України, представників практичної медицини, викладачів СМ, а також організаторів охорони здоров’я у сфері ПМД. Висловлюємо щиру вдячність нашому Президенту, людині натхненній та ідейній у впровадженні СМ в Україні, яка своєю енергією надихає медиків на активну послідовну фахову і громадську діяльність на такому важливому і самому наближеному до потреб людей напрямку медицини як сімейна медицина.

15443210_1316011915137402_9023860471185381325_o

Президент УАСМ, професор Лариса Матюха, ректор НМАПО імені П.Шупика, академік НАМН України, професор Юрій Вороненко, президент EURАCT Джо Бучанан (Велика Британія) у президії конференції.

Привітав учасників конференції очільник НМАПО імені П.Шупика, ректор, академік НАМН України, професор Юрій Вороненко, який висловив підтримку державному курсу на пріоритет ПМД на засадах СМ, і наголосив на тому, що система післядипломної освіти кадрів для первинки та її потреби – один з основних напрямків очолюваного ним навчального закладу.

З вітальним словом виступили представники Бюро ВООЗ в Україні (Анастасія Думчева, представник Бюро ВООЗ в Україні), МБФ «Альянс громадське здоров’я» і МФ «Відродження», які надають методичну, просвітницьку і фінансову допомогу УАСМ. Без підтримки цих шановних організацій було б неможливо провести такий представницький захід, який, думається, дасть наступний поштовх до розвитку СМ в Україні.

Професор Тель-Авівського університету, Президент асоціації сімейних лікарів Ізраїлю, член правління EGPRN, член правління WONCA Шломо Вінкер (Ізраїль) виступив із доповіддю «Доказові основи скринінгу і превентивних заходів в українській популяції: від застарілої вітчизняної системи і диспансеризації до доказового скринінгу за прикладом західних держав», розповівши про досвід проведення скринінгів у своїй країні, джерела фінансування їх, ефективність, а також складнощі у їх впровадженні».

Напередодні заходу відбулися воркшопи, де було проведено інтерактивне навчання груп активістів УАСМ під керівництвом закордонних гостей. Професор Шломо Вінкер провів одноіменний з темою його доповіді тренінг, де активну участь взяла професор Лілія Бабінець. Всі учасники отримали навички з ведення навчального тренінгу за даною тематикою.

img_1564

Учасники тренінгу щодо доказових основ скринінгу: зліва направо у першому ряду проф. Н.Медведовська (Київ), проф. Л.Матюха (Київ), Н.Пучкова (Дніпро), Ш.Вінкер (Тель-Авів), П.Колесник (Ужгород), Т.Титова (Київ), Л.Бабінець (Тернопіль) та ін.

Професор медичного факультету Університету Любляни, тренер EURACT Ігор Шваб (Словенія) виступив на тему «Кроки у системі фінансування доказового скринінгу на рівні ПМД: передумови, економічна вигода  для держави і системи охорони здоров’я». Він поділився досвідом вирішення позитивних і проблемних питань впровадження доказових скринінгів на державному рівні. Важливим посилом до очільників медичної галузі і представників урядів країн, які починають впровадження скринінгів, повинні стати дуже відверті слова доповідача про те, що аморальним є впровадження скринінгів без серйозного державного підходу до фінансування цього процесу.

Президент EURАCT (Європейської академії викладачів сімейної медицини) Джо Бучанан (Великобританія) доповіла на тему «Тема превенції і скринінгу – невід’ємна частина безперервної підготовки лікаря загальної практики-сімейного лікаря на до- та післядипломному рівні. Зміна методик навчання, системи навчання. Тренери та інтерактивні моделі навчання – перспективний напрямок підготовки сімейного лікаря». Це було особливо цікавим для присутніх на заході працівників кафедр СМ практично усіх медичних закладів України.

У воркшопі щодо питань викладання основ проведення скринінгів у системі підготовки сімейних лікарів, який провела Джо Бучанан (Великобританія), активну участь взяла доцент кафедри ПМСД та ЗПСМ ТДМУ Ірина Боровик.

p61207-164246-1

Спілкування після воркшопів з закордонними колегами: Ніно Кікнадзе (Грузія), Лариса Матюха (Київ), Джо Бучанан (Велика Британія), Ігор Шваб (Словенія), Шломо Вінкер (Ізраїль), Лілія Бабінець (Тернопіль), Ірина Боровик (Тернопіль).

Надзвичайно цікавою була доповідь «Функції медичної сестри загальної практики – сімейної медицини при проведенні скринігу і превентивних заходів у популяції» Анне Баїрд – магістра сестринської практики, керівника медсестринської групи міської клініки СМ, Шеффілд (Великобританія). Лейтмотивом виступу для нас стала необхідність підвищення компетенцій сімейних медсестер не тільки у проведенні скринінгів, але і взагалі у практичній діяльності ПМД на засадах СМ, а також підвищенні поваги до середнього медичного персоналу у сфері СМ на рівні держави і у медичній сфері.

Актуальним для українських сімейників став виступ «Досвід Грузії в організації системи доказового скринінгу» Ніно Кікнадзе – доцента Тбіліського ДМУ, члена Грузинської асоціації сімейних лікарів, представника  EURАCT (Грузія). Ця країна у медицині проходить шлях реформ, який схожий до українського досвіду, тому успіхи та прорахунки грузинських колег необхідно враховувати, хоча й цілком зрозуміло, що за розміром території, кількістю населення Україну й Грузію тяжко порівнювати. Крім того, для Грузії був притаманний активний реформаторський період команди президента Саакашвілі, солідна підтримка Євросоюзу, а також наступність в основних напрямках розвитку держави, зокрема, й у медичній сфері.

Поділився власним досвідом доцент Ужгородського НМУ, керівник Міжнародного напрямку УАСМ Павло Колесник під час свого виступу на тему «Практичний досвід проведення скринінгу як наукова робота».

Цікавими були виступи на багаточисельних пленарних засіданнях конференції: «Фактори ризику найбільш поширених неінфекційних захворювань. Тактика команди первинної медичної допомоги» (модератори –  професор Євгенія Заремба  – почесний президент УАСМ (Львів), Анастасія Думчева (Бюро ВООЗ в Україні), професор Людмила Хіміон, керівник Навчального напрямку УАСМ (Київ)); «Інтегроване ведення дітей до 5 років сімейним лікарем та медичною сестрою (Доказовий інструмент ВООЗ) (модератори – професор Галина Бекетова, головний позаштатний педіатр МОЗ України, Анастасія Думчева (Бюро ВООЗ в Україні))».

Високою честю для керівників напрямків УАСМ було стати модераторами представницьких секційних засідань. Вони також мали можливість виступити з науково-практичними доповідями. Зокрема, пленарне засідання №1 «Найчастіші клінічні проблеми в практиці сімейного лікаря та їх вирішення. Доказова база» провели професори Неоніла Чухрієнко – керівник методичного напрямку УАСМ (Дніпро),  Лілія Бабінець – керівник наукового напрямку УАСМ (Тернопіль). Доповіді на різні актуальні теми у практиці СМ представили найкращі фахівці галузі – професори Ольга Коваленко, Лариса Матюха, Наталія Харченко, Віталій Мамчур, Вячеслав Бережний, Людмила Хіміон, Лілія Бабінець, Тетяна Уманець, Наталія Медведовська, Леонід Пінський, Вячеслав Чорнобровий, а також доценти Павло Колесник, Наталія Малютіна, Ольга Процюк, Ліліана Клименко, Людмила Матвієць, Тетяна Титова, Олександр Клименко, Юрій Гавриленко, Людмила Палатна, Олександр Кононов, лікар Августина Яценя. У ході засідання відбувалася наукова і практично орієнтована дискусія.

Змістовним і представницьким було секційне засідання №2 «Медична сестра загальної практики-сімейної медицини: її роль в профілактиці та забезпеченні долікарської опіки над пацієнтом» (модератори проекту: Лариса Головащук – керівник напрямку медсестринства УАСМ; Ненсі Веспетал – лікар загальної практики-сімейний лікар, волонтер (США)).

Секційне засідання №3 «Громадське здоров’я і взаємодія з первинною медичною допомогою» (модератори: Юрій Вороненко – академік НАМН України, професор ректор НМАПО; Марина Варбан – канд. психол. наук, керівник проекту МБФ «Альянс громадського здоров’я» (м. Київ)) також викликало цікавість делегатів конференції. У суспільстві існує розуміння необхідності системних змін у державницькому підході до всіх аспектів, пов’язаних з поняттям «громадського здоров’я».

Висловлюємо щиру подяку Бюро ВООЗ в Україні, БФ «Відродження» та МБФ «Альянс громадського здоров’я», які надати реальну фінансову та організаційну допомогу у проведенні такого заходу, а також низький уклін за сприяння розвитку паліативної і хоспісної допомоги, організації системи послуг у сфері ВІЛ-інфекції, подолання проблеми стигми і дискримінації у суспільстві, проблемі психічного здоров’я українців. А найголовніше – ці організації сприяють активному залученню працівників ПМД і СМ до вирішення цих болючих питань суспільства, системно навчають сімейників, підтримують укріплення ролі і повноважень СМ в українському суспільстві за зразком найкращих світових і європейських стандартів.

На секційному засіданні №4 «Організаційні засади впровадження сімейної медицини в сьогоденні» (модератори: представник МОЗ-стажер Олександр Марців, Олександр Толстанов – професор НМАПО імені П.Л. Шупика; Костянтин Надутий – керівник напрямку менеджменту УАСМ) було розглянуто низку важливих питань менеджменту ПМД та СМ, фінансування та матеріально-технічного забезпечення первинки, ефективної співпраці ЦПМСД з органами місцевого самоврядування і територіальними громадами, післядипломної підготовки менеджерів ОЗ.

Під час роботи конференції відбулась постерна сесія науковців і практиків за фахом «ЗП-СМ», представників багатьох регіонів України. Молоді вчені ТДМУ достойно представили наш навчальний заклад на цьому представницькому форумі.

img_20161213_095902

Молоді науковці ТДМУ – здобувачі кафедри ЗП-СМ представили свої власні розробки у галузі ЗП-СМ: Катерина Кицай, Ірина Галабіцька, Юлія Коцаба, Ігор Медвідь, Наталія Мельник.

Інформацію подала професор Лілія Бабінець.