Меню Закрити

ТДМУ уклав угоду про співпрацю з Центром допомоги дітям (Республіка Польща)

Президент Центру допомоги дітям у місті Живец (Республіка Польща) Рената Блеха зустрілася 9 лютого 2017 року з ректором Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професором Михайлом Кордою з метою обговорення напрямків співпраці.

MED_7474

Центр допомоги дітям – один з найпотужніших, найсучасніших і найкраще обладнаних закладів Польщі та Європи. Тут працює понад 80 досвідчених фахівців (логопеди, олігофрен-терапевти, фізіотерапевти, реабілітологи, психологи та інші), які надають допомогу 300 дітям з особливими потребами. У закладі забезпечують комплексний підхід до реабілітації. Понад 50 діток відвідують шкільні заняття при центрі. Вони навчаються за спеціальною програмою. У центрі надають допомогу від немовлят до осіб 25 років з проблемами опорно-рухового апарату, з такими захворюваннями як ДЦП, аутизм, з вадами розвитку слуху, мови, зору і т.д. У закладі опікуються пацієнтами Польщі, Великобританії, Франції, Словаччини.

MED_7460

За словами Ренати Блехи, щодня автобусом дітей забирають з дому і доправляють до центру. Батьки ідуть на роботу і ведуть повноцінний спосіб життя. Вечері маленьких пацієнтів привозять додому.

У центрі проходять практику і стажування студенти польських медичних вишів, які цікавляться реабілітацією і в майбутньому будуть працювати за цією спеціальністю. Центр готовий працювати не тільки з дітьми, а й з дорослими. Останнє буде реалізовано на теренах України.

Рената Блеха та її колеги не вперше в Україні. Вони надавали гуманітарну допомогу сім’ям, де виховують дітей з особливими потребами.

MED_7519

Михайло Михайлович висловив вдячність директору і працівникам центру за їхню благодійну діяльність і зацікавленість у співпраці з ТДМУ. Він наголосив на важливості співробітництва з метою розвитку та обміну досвідом, оскільки в ТДМУ готують фахівців зі спеціальностей «охорона здоров’я», «медична реабілітація», «фізична реабілітація».

Щодо напрямків співпраці з ТДМУ, то наш університет разом з Центром допомоги дітям подав заявку на здобуття грантових коштів до Міністерства закордонних справ Польщі в рамках програми надання допомоги дітям з особливими потребами та людям, які переселені зі Східних областей України. Останні потребують психологічної та фізичної реабілітації.

Ще одним з пріоритетних напрямків в межах проекту є співпраця центру з ТДМУ з метою покращення фахової мотивації, компетенцій спеціалістів з реабілітації. Висококваліфіковані фахівці польського закладу читатимуть лекції для наших викладачів, лікарів, студентів, які мають причетність до реабілітації дітей і дорослих. У межах проекту запланована закупівля надсучасного обладнання для реабілітації, яке буде встановлено на площах, виділених університетом. Це буде зроблено для того, щоб студенти мали можливість оволодівати новітніми технологіями, зокрема таким методом, як терапія подовженими хвилями. Цей метод є новим для Європи, натомість його використовують в США. Результати конкурсу будуть відомі наприкінці квітня цього року.

MED_7505

Інший напрям співпраці з ТДМУ – організація стажування за кошти Центру допомоги дітям для викладачів і студентів на базах цього закладу. Бажаючі зможуть пройти двотижневе навчання. Стажування заплановані на червень та вересень 2017 року. Перша половина навчання складатиметься з теоретичного матеріалу, а інша – практична частина (робота з пацієнтами, освоєння методів реабілітації, майстер-класи).

У листопаді 2017 року Рената Блеха разом з колегами планує приїхати в ТДМУ з метою прочитати лекцію на тему «Раннє розпізнавання вад розвитку у немовлят і сучасні методи їх корекції». Також заплановане видання посібників українською мовою з залученням фахівців центру та їхніх колег у Польщі, які будуть надані університету в електронному форматі. Посібники стосуватимуться охорони здоров’я та реабілітології.

MED_7514

Результатом зустрічі стало підписання угоди про співпрацю.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.