Меню Закрити

Cвітла енергія творчості доцента ТДМУ Валерія Дідуха

Доцент кафедри медичної фізики та лікувальної діагностики Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, член обласного літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників України Валерій Дідух продовжив традицію ліриків у нашому виші. Валерій Дмитрович – автор низки поетичних збірок і краєзнавчих книг, які знайшли свого вдумливого читача. Поспілкуватися з поетом, послухати вірші – нові і вже знайомі – мали нагоду шанувальники його літературної творчості, які зібралися в одній з університетських аудиторій ТДМУ.

Didukh-tvorchyi-vechir-17017335

Didukh-tvorchyi-vechir-17017318

На творчий вечір «Година власних поезій Валерія Дідуха» завітали його колеги, друзі, студенти-медики, представники творчої інтелігенції Тернополя, товариші по перу.

Розпочалося спілкування з аудиторією з гранично щирих поетичних рядків, які, мабуть, найкраще ілюструють те сокровенне, що  живе в душі і серці їх автора:

«Боже, мій голос почуй і мудрість мені пошли.

І прошу мене порятуй від заздрості і похвали,

Дорогу життя освіти жителям міста й села

І душу мою освяти, щоб  святість у ній жила».

Didukh-tvorchyi-vechir-17017403

У короткому виступі Валерій Дмитрович розповів про свою літературну творчість, про те, як і коли була надрукована його перша книжка.

Didukh-tvorchyi-vechir-17017270 Didukh-tvorchyi-vechir-17017283 Didukh-tvorchyi-vechir-17017286 Didukh-tvorchyi-vechir-17017288

«З початком становлення незалежної України я, неочікувано для себе і навколишніх, став писати вірші. І коли вони заповнили зошит, мій добрий приятель Василь Гоцуляк, завідувач кабінету української мови Інституту вдосконалення вчителів, передав його видатному українському поетові і відомому тернополянину Борису Демкову. Борис Миколайович опублікував мої вірші, давши їм схвальну оцінку. У 1995 році вийшла моя перша поетична збірка з передмовою Бориса Демкова «Кванти думок». Її прорецензував у австралійській газеті «Вільна думка» знаний український  літературознавець, письменник і громадський діяч, що жив і працював в Австралії, Дмитро Нитченко. Вказавши на певні недоліки і помилково назвавши мене кандидатом філологічних наук, Дмитро Васильович зазначив, що ця книжка корисна для нашої літератури. А член Національної спілки письменників України, поет, літературознавець, журналіст Володимир Барна в передмові до моєї поетичної збірки «Думок і серця протуберанці», яка побачила світ у 2006 році, написав: «У серці автора знаходять свої віддзеркалення найглобальніші проблеми сучасності і одвічні духовні устремління людини», – зазначив винуватець заходу.

Didukh-tvorchyi-vechir-17017302

Про те, що він є палким прихильником поетичного таланту Валерія Дідуха, сказав у своєму виступі Володимир Барна.

«Радий, що нині маємо можливість краще ознайомитися з творчістю мого давнього колеги, побратима по перу, по творчому цеху. Кажуть, що фізики – це приховані лірики. Валерій Дмитрович саме з цієї когорти. Його поетичне слово має особливу енергетику, особливий ритм і вплив на тих, до кого воно звернене. Воно приходить як одкровення і раптом ти починаєш відкривати незвідані досі площини. Його талант – це світла енергія,  раптове сколихування душі через слово. Як це відбувається – таїна. Нині ми маємо нову зустріч з поетичним словом поета, що відкриває перед нами нові обрії. Йдеться, зокрема, про сто катренів Валерія Дідуха, об’єднаних одною збіркою «Думок і серця протуберанці». Читайте – і знайдете в них прекрасні зблиски поетичного одкровення», – поділився своїми враженнями Володимир Барна.

Didukh-tvorchyi-vechir-17017347

Начальник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик розповів про багатогранність таланту Валерія Дідуха. «Дуже важливо – знайти своє слово. Слова – це маленькі зернинки, якими ми засіваємо нашу життєву ниву, щоб дочекатися щедрих сходів. Тож хай талановиті поети не втомлюються писати. Бо гарні сходи дає лише поезія високого ґатунку», – наголосив Олександр Іванович.

Didukh-tvorchyi-vechir-17017365 Didukh-tvorchyi-vechir-17017378 Didukh-tvorchyi-vechir-17017388 Didukh-tvorchyi-vechir-17017401

Плідного творчого довголіття бажали своєму колезі і другу професор кафедри загальної гігієни Володимир Кондратюк та Мирослав Закалюжний, який свого часу завідував кафедрою іноземних мов ТДМУ.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.