Меню Закрити

Студентський актив ТДМУ підготував вечір, присвячений 60-річчю університету

Студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачеського 28 лютого 2017 року з нагоди 60-річчя ТДМУ організували вечір «Історія університету: як це було», який відбувся в читальній залі бібліотеки нашого вишу.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028021

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028011

Як зазначили ведучі, медичний інститут у Тернополі був створений у 1957 році. Сьогодні він є провідним медичним університетом в Україні й здобув визнання за кордоном. Ініціатори заходу (студенти медичного факультету Тетяна Іваніцька, Назар Заник, Любомир Данилюк і Христина Гулик) запропонували присутнім ще раз згадати головні віхи історії Альма-матер, поговорити про те, з чого і як усе починалося, послухати хвилюючі спогади ветеранів.

«Зі стін ТДМУ вийшла плеяда відомих науковців і лікарів, якими наш університет пишається. Історія вишу – це історія  становлення і розвитку, перемог та вагомих здобутків. Сьогодні ми пропонуємо згадати людей, які самовіддано, чесно та щиро її творили», – звернувся до присутніх  ведучий, студент третього курсу медичного факультету Назар Заник.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028020

Про перші роки становлення тоді ще Тернопільського державного медичного інституту розповіла студентка четвертого курсу медичного факультету Мар’яна Варварук.

30 сiчня 1997 року згідно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України, Тернопільський медінститут  отримав статус медичної академiї і почався наступний етап  його історії. Про нього розповів студент першого курсу медичного фкультету Олег Панкратьєв.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028106

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028178

Нова сторінка історії ТДМУ датована 17 листопада 2004 року, коли розпорядженням Кабінету Міністрів України академію реорганізували в Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського. Нині у складі університету 5 факультетів – медичний, стоматологічний, фармацевтичний, іноземних студентів та післядипломної освіти, які об’єднують 48 кафедр. На базі теоретичних кафедр функціонують 4 навчально-наукових інститутів – морфологiї; медико-бiологiчних проблем; фармакологiї, гiгiєни та медичної біохімії iменi М.Скакуна; моделювання та аналiзупатологiчних процесiв.  «Історія університету» та «Університет  сьогодні». Про це розповіли студентка четвертого курсу медичного факультету Зоряна Вівчар і студентка другого курсу медичного факультету Юлія Бандрівська.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028023

 Цікаво спостерігати за життям університету крізь призму років. А ще цікавіше бути свідком творення цієї історії. Спогадами про студентські роки з молоддю поділилися гості вечора – відомий вчений-патофізіолог, доктор медичних наук, професор, академік академії Української екологічної академії наук Василь Васильович Файфура та знаний хірург, науковець, літератор, громадський діяч, кандидат медичних наук  Орест Іванович Березовський.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028052

«У 1957 році 1 вересня припало на неділю, тож навчання почалося 2 вересня, – почав свою розповідь професор Файфура. – А 1 вересня в інституті був, як тепер називають, День знань. Декан Андрій Олексійович Верисоцький дуже тепло нас привітав, зазначивши, що ми причетні до важливої історичної події – відкриття в Тернополі першого вищого навчального закладу. Хоча спочатку планували, що це буде не медінститут, а вища партійна школа для слухачів із західних областей України. І нинішній адміністративний корпус ТДМУ на майдані Волі будувався для партійної школи. Але перший секретар обкому партії Григорій Шевчук переконав ЦК Компартії України, що медичний інститут Тернополю потрібніший. До його організації були причетні також голова облвиконкому Василь Лисенко та голова міської ради Іван Сидоренко.

Обласна і міська влада надали інституту чотири  корпуси. В адміністративному корпусі на Театральній площі містилися кабінет ректора,  заступника, деканат, фотолабораторія, відділ кадрів і бібліотека. Першим ректором призначили Петра Омеляновича Огія, заступником – професора Арсена Григоровича Мартинюка, до речі, єдиного на той час професора в нашому медінституті.

Коли я подавав документи, корпус на Театральній площі ще стояв без вікон, пахло фарбою. Більшість першокурсників були мешканцями  нашого краю, на 2 і 3 курси перевели студентів з інших медичних вишів – Київського, Вінницького,Чернівецького, Станіславського, Одеського. Всього налічувалося 624 студенти, 66 викладачів. Студентський колектив був дуже строкатий. Колишні школярі і вже досвідчені  фельдшери, демобілізовані з армії і так звані стажники, які пропрацювали в колгоспі чи на виробництві два і більше років… І за віком це були дуже різні люди. Приміром, моя однокурсниця Поліна вступила в медінститут,  маючи трьох доньок-школярок».

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028125

Кандидат медичних наук, доцент кафедри медичної біоетики і деонтології  Орест Іванович Березовський про свою студентську юність теж згадував з ніжністю. Нині він відомий хірург, письменник і громадський діяч. Але день, коли вперше переступив поріг ТДМУ, пам’ятає до дрібниць, наче то було вчора.

«До медінституту я вступив у неповні 16 років, відразу після закінчення школи.  Навчався  захоплено, з ентузіазмом, був активним учасником  всіх цікавих подій студентського життя. А їх було доволі. Жодна субота і неділя не минали без культурно-масового заходу. В медінституті створили духовий і естрадний оркестри, драмгурток. Щосуботи і щонеділі організовували танці, які називалися «вечори відпочинку». На студентські вечори приходили викладачі, ректор. Про Петра Омеляновича Огія і його чарівну дружину у мене залишилися дуже теплі спогади», – зазначив ветеран ТДМУ.

Орест Іванович розповів про кумедні випадки зі студентського життя – нелегкого, зате цікавого і веселого. Він також додав, що гордістю інституту був хор. «Мені дуже приємно бачити , що традиції хорового співу в нашому виші збереглися. Слухаючи, як гармонійно співає університетський хор, згадую свої студентські роки. Я мав гарний голос і теж любив співати. Нас, четверо студентів, об’єдналися в один творчий колектив і їздили з виступами  у віддалені райони Тернопільщини», – поділився спогадами Орест Іванович.

Biblioteka-Istoria-TDMU-17028190

На завершенння присутні переглянули короткий фільм про Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського.

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.