Меню Закрити

ТДМУ відвідала виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун

3 березня з робочим візитом до ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського завітала очільник Міністерства охорони здоров’я України Уляна Супрун.
Спочатку відбулася розмова виконувача обов’язків з ректором Михайлом Кордою, головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною, начальником обласного управління охорони здоров’я Володимиром Богайчуком, міським головою Тернополя Сергієм Надалом.

1

2

3

Під час спілкування йшлося про  концепцію реформування медичної галузі на найближчі три роки й підвищення якості медичних послуг,   підготовку кваліфікованих медичних кадрів – лікарів та медсестер. Ректор Михайло Корда коротко поінформував гостю про головні здобутки університету.

4

В актовій залі університету Уляна Супрун зустрілася з сімейними лікарями Тернопільщини. Мова йшла про ключові зміни в системі охорони здоров’я. Однією з нагальних потреб, зазначила очільник галузі,  є зміна фінансової системи таким чином, щоб кожен громадянин гарантовано мав доступ до медичної допомоги. За рекомендаціями зарубіжних експертів та громадськості держава змінює підходи до фінансування охорони здоров’я. Концепція реформування медичної галузі упродовж 2016-2018 років передбачає запровадження механізму оплати медичних послуг за принципом: «гроші йдуть за пацієнтом». Кожен громадянин, який проживає в Україні, матиме свого сімейного лікаря, з яким підпише відповідну угоду. Заробітна плата сімейного лікаря напряму залежатиме від кількості пацієнтів, з якими він підписав угоди. Лікар вирішуватиме, чи працюватиме він як фізична особа-підприємець, чи як працівник амбулаторії,  поліклініки. За інфраструктуру, фактично,  відповідатиме влада на місцях, а держава платитиме лікарю за послуги, які він надасть пацієнту. Виконувач обов’язки міністра охорони здоров’я зазначила, що реформування медицини розпочалося цього року з первинної ланки. Наступного року зміни торкнуться вторинної, а далі – і третинної ланки.

5

Йшлося на зустрічі й про профілактику хвороб, превентивну медицину. Лікарі первинної ланки мають виявляти недуги на ранніх стадіях, зауважила керівник МОЗу.  Адже у країнах Європи 80 % хвороб лікують на первинному рівні,  а  в Україні, навпаки, – 80 % пацієнтів звертаються за допомогою до медичних закладів вторинного і третинного рівнів.

Договори і медичні декларації, відповідно до якої пацієнт обиратиме лікаря, а лікар пацієнта, планують запровадити у липні. Тому важливо, щоб пацієнти вже шукали своїх лікарів, а лікарі готували пацієнтів до змін, які відбудуться цього року, наголосила Уляна Супрун. Також на часі створення єдиного реєстру пацієнтів. Щоб особиста карта кожної людини мала електронний вигляд і належну допомогу можна було отримати у будь-якому куточку держави.

  Уляна Супрун також зазначила, що в рамках реформування медичної галузі буде запроваджено систему реімбурсації ліків за трьома напрямками захворювань: серцево-судинних, цукрового діабету 2 типу і бронхіальної астми. Щоб отримати відшкодування  вартості ліків, пацієнти звертатимуться  до свого сімейного лікаря за рецептом, а потім – в аптеку.

Очільник галузі підкреслила, що паралельно з втіленням реформи первинної ланки, у Міністерстві не забувають і про екстрену медичну допомогу. Людям важливо розуміти різницю між невідкладним станом і повсякденною допомогою лікаря і не викликали «швидку» безпідставно, для прикладу, через несуттєве підвищення температури внаслідок вакцинації. Усе це пацієнту має роз’яснити його сімейний лікар. Також виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я  додала, що на допомогу лікарям створять спеціальний колл-центр. Медики, які працюватимуть у телефонному режимі, допоможуть розібратися, чи потрібно викликати невідкладну допомогу.

Протягом 2018 року буде запроваджено страхову медицину, що передбачає виділення бюджетних коштів на медичне страхування. Завдяки цьому будуть оплачені послуги вторинної і третинної ланок медичних послуг. Так поступово, до 2020 року, цілком зміниться  система фінансування охорони здоров’я й підвищиться якість послуг.

На зустрічі з сімейними лікарями Уляна Супрун порушила ще одну надзвичайно актуальну для України проблему – вакцинація. Дуже важливо пояснювати батькам значення і важливість вакцинації, адже це єдиний спосіб вберегти дітей від небезпечних хвороб.  На жаль,  сьогодні в Україні один з найнижчих у світі рівень планової вакцинації. Закуплені МОЗ через міжнародні організації вакцини – ті самі, якими користуються у Франції, Британії, США, Канаді.  Вони зараз є в Україні, і вони безпечні, сказала Уляна Супрун.

6

На завершення зустрічі з сімейними лікарями  виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я  відповіла на питання колег і запевнила, що такі спілкування з практичними лікарями ляжуть в основу нових документів, які формують у МОЗ.

У рамках візиту до ТДМУ Уляна Супрун зустрілася зі студентами старших курсів медичного факультету нашого університету.

Виняткова можливість безпосередньо поспілкуватися з міністром викликала великий інтерес у молоді, тим більше, що розмова була присвячена відразу двом актуальним питанням: медичній освіті та медицині в цілому.

7

Уляна Супрун на власному прикладі ознайомила студентів із системою здобуття медичної освіти в США, яка для в.о. міністра складалася з 4 років бакалаврату з біології, 4 років у медичному коледжі та чотирирічної резидентури. Сьогодні Міністерство працює над введенням резидентури для лікарів-інтернів. Уляна Супрун також порушила питання підвищення обов’язкового рівня знання англійської мови для медика, реформування інтернатури, створення університетських лікарень, вдосконалення тестових баз для проведення ліцензійних іспитів, які повинні не лише перевіряти знання, але бути орієнтиром для вибору майбутньої спеціалізації. В цьому контексті виконувач обов’язків міністра повідомила, що триває розробка схеми рівного конкурентного доступу до вибору вузької спеціальності, яка залежатиме тільки  від успішності студента та його нахилів.

8

В.о. міністра охорони здоров’я поговорила зі студентами і про реформу медичної галузі. Зокрема, зазначила Уляна Супрун, сьогодні система розподілу коштів у МОЗ не є ефективною, адже полягає у виплаті заробітної плати лікарям «за посаду», а не за кількість реальних пацієнтів чи професіоналізм. Один з напрямів реформи полягатиме в імплантації системи «гроші йдуть за пацієнтом», яка дозволить, за словами пані Уляни, справедливо винагороджувати кращих лікарів та забезпечить надходження коштів до лікарень, де такі медики працюють. Уляна Супрун висловила сподівання, що схема працюватиме вже під час працевлаштування присутніх у залі випускників. В.о. міністра не оминула увагою і проблеми первинної ланки медичної допомоги, які хвилюють й пацієнтів, і  сімейних лікарів. Вона запевнила присутніх, що реформа, над якою працює міністерство, дозволить сімейним лікарям отримувати в середньому у 3-4 рази вищу зарплату, ніж  зараз, і нагадала, що вже фактично почалася кампанія зі створення реєстру лікарів та пацієнтів країни і процес укладання угоди між медиком та пацієнтом.

9

Друга частина зустрічі проходила у формі запитання-відповідь. Помічник пані Супрун давала бажаючим мікрофон і кожен зміг задати своє питання чи поділитися власним баченням проблем у сучасній українській медицині. Студентів цікавили різноманітні питання: від зіставлення американських та українських ліцензійних іспитів та навчальних програм і до особливостей роботи лікаря в Україні та США. Більш розгорнуто пані Уляна відповіла на питання про отримання лікарських ліцензій та про створення системи безперервної освіти, яка б змушувала медика займатися реальною безперервною післядипломною підготовкою протягом усього життя. Відповідаючи на запитання про створення умов рівного доступу випускників до вакантних посад у госпіталях, Уляна Супрун зауважила, що триває робота зі створення інтернет-майданчиків, на яких лікувальні установи залишатимуть свої вакансії, а МОЗ допомагатиме їм підбирати відповідного спеціаліста.

10

Після більше ніж годинної зустрічі в.о. міністра подякувала студентам за діалог, побажала успіхів і попрощалася. Гостю провели оплесками, хоча розмова тривала ще декілька хвилин в кулуарах. Зустріч з Уляною Супрун вселила надію на позитивні зміни у медичній сфері.