Меню Закрити

Викладачі і студенти ТДМУ взяли участь у змаганнях бригад екстреної допомоги

На що ми очікуємо, зателефонувавши за номером «103»?  Сподіваємося на допомогу, справді медичну, справді швидку. І потрібно сказати, що працівники «швидкої» сумлінно виконують свої професійні обов’язки. Робота Е(Ш)МД – це постійний екстрим, помножений на колосальну відповідальність.

З метою підвищення рівня теоретичної підготовки та практичних навичок фахівців екстреної медичної допомоги в Тернополі традиційно проводять змагання бригад Е(Ш)МД. Цьогоріч відбувся сьомий конкурс, який успішно завершився 12 травня в парку імені Т.Шевченка. У ньому взяли участь 15 районних команд та дві бригади швидкої обласного центру. Організаторами виступили КЗТОР «ЦЕ (Ш)МД та МК» та Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського. Викладачі кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги М.І.Швед, Л.П. Мартинюк, Р.М.Ляхович, О.Л.Сидоренко, О.Б.Сусла, Л.В.Левицька, О.А.Прокопович, Я.М.Кіцак, клінічні ординатори М.П.Ковальська, В.К.Водвуд та І.О.Ястремська, магістри М.Я.Бенів та Н.М.Ковбаса організували п’ять конкурсних завдань, де науковці одночасно були й суддями на цих змаганнях. Головним суддею цього заходу став був доцент Р.М.Ляхович. Студенти вишу, члени наукового гуртка курсу екстреної медичної допомоги, також активно взяли в них участь.

image001

Відкриття змагань.

Початку змагань передувало урочисте відкриття, у якому брали участь начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА В.Г.Богайчук, проректор медуніверситету імені І.Горбачевського С.Й.Запорожан, директор-головний лікар КЗТОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» М.Я.Джус, працівники служби Е(Ш)МД Тернопілля, співробітники медуніверситету, після чого відбувся проїзд колони автомобілів через центр міста до місця конкурсних завдань. Після жеребкування учасникам змагань були роздані маршрутні листи та карти місцевості з чітко визначеними часовими рамками їх діяльності на кожному етапі, а саме до 10 хвилин роботи бригади на місці події. За цей час команди повинні були оцінити, чи місце є безпечним, при наявності декількох потерпілих провести медичне сортування, здійснити первинне та  вторинне обстеження, розпочати надання невідкладної медичної допомоги. Позитивною особливістю цих змагань було те, що бригади виступали в рівних умовах, маючи в своєму арсеналі нові санітарні автомобілі та сучасне обладнання. За основними положеннями  змагань, воно задіювалося з максимальною адаптацією до реальних життєвих ситуацій. Це вимагало від учасників вміння застосувати різну апаратуру, зокрема дефібрилятор, апарат ЕКГ, інфузомат, пульсоксиметр, відсмоктувач, глюкометр тощо.  Сценарії конкурсів були досить різноманітними і передбачали ті випадки, які найчастіше трапляються у повсякденній роботі бригад.

У легенді «Дорожній поцілунок» команди виявляли автомобіль з чотирма потерпілими, у яких були травми різної важкості, де потрібно було визначити пріоритетність надання екстреної медичної допомоги, за потреби залучити допоміжні рятувальні служби, провести евакуацію важко травмованих з дотриманням відповідних сучасних алгоритмів.

image003

Один з травмованих потерпiлих на конкурсi  «Дорожнiй поцiлунок».

Особливий інтерес в учасників змагань та глядачів викликав також конкурс «Нещаслива лавочка».  За умовами його сценарію, дівчина виявила юнака, якому раптово стало погано і він перестав дихати. Не гаючи часу, вона розпочала реанімаційні заходи (масаж серця та штучну вентиляцію), попередньо зателефонувавши на швидку. Приїхавши на виклик, команди надавали медичну допомогу на манекені, який дає можливість реально оцінити вид зупинки кровообігу, провести дефібриляцію, інтубацію трахеї, ввести необхідні медикаменти.

image005

Реанiмацiйнi заходи на конкурсi «Нещаслива лавочка».

Ще одна легенда, що називалась «Несподіванка», полягала в тому, що одному з двох молодих іноземців раптово стало погано, перехожі викликали швидку. Потерпіла англійською мовою емоційно розповіла, що трапилось з її коханим та просила допомогти. Це завдання вимагало від конкурсантів хоча б елементарного знання іноземної мови, ретельного збору анамнезу, оцінки електрокардіограм та на основі вставленого діагнозу призначення лікування згідно з відповідним  сучасним протоколом «Медицини невідкладних станів».

image007

Робота бригади Е(Ш)МД на конкурсi «Несподіванка».

Родзинкою у суперництві учасників турніру стало конкурсне завдання «Фатальна знахідка». За умовами конкурсу, безхатченко, прогулюючись парком, знайшов пакет, у якому спрацював вибуховий пристрій, що призвело до великої кількості потерпілих. Реалізація даного сценарію полягала у взаємодії бригад Е(Ш)МД з рятувальниками, проведенні якісного первинного сортування, визначення пріоритетності в наданні екстреної медичної допомоги потерпілим «червоним», а також виклик додаткових бригад та поліції.

image009

«Фатальна знахідка».

Ще один конкурс «А я все знаю» передбачав оцінювання рівня теоретичної підготовки з основ невідкладної та екстреної медичної допомоги шляхом тестування.

Переможцями змагань стала команда станції №1 з Тернополя, очолювана студентом 5 курсу ТДМУ, фельдшером Е(Ш)МД Олександром Сорокіним. Саме вона й поїде на чемпіонат України в Суми, що відбудеться наприкінці травня. Друге місце зайняла команда лікарів-інтернів медицини невідкладних станів, в складі якої виступала нещодавня випускниця нашого університету Анастасія Шевчук, почесне третє місце виборола команда з Ланівців. Переможцям та призерам  урочисто було вручено кубки, грамоти та медалі.

image011

Команда міста Тернополя-переможцi VII чемпiонату бригад  Е(Ш)МД.

На червень запланована обласна науково-практична конференція з Е(Ш)МД, де буде проведено детальний моніторинг діяльності бригад на всіх конкурсних завданнях,  а також будуть прочитані лекції викладачами кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги.

Поза всяким сумнівом, подібні  навчання, як, власне, і змагання служби екстреної (швидкої) медичної допомоги Тернопільщини в кінцевому результаті здатні підвищити рівень готовності цієї важливої ланки в системі охорони здоров’я населення і в подальшому сприятимуть своєчасному та якіснішому наданню екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Інформацію подали:

завідувач кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги проф.  М.І.Швед;

доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Р.М.Ляхович.