Меню Закрити

У ТДМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря»

Уже стало традицією серед фахівців сімейної медицини навесні збиратися на свою найвищу раду, щоб в атмосфері глибокого та всебічного аналізу оцінити надбання пройденого шляху та обговорити перспективи розвитку сімейної медицини, окреслити завдання на наступний період.

image001

Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря» (внесена до реєстру МОЗ з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій на 2017 рік за № 107 (НПК)) відбулася 16-17 травня у Тернопільському державному медичному університеті. Вона була організована з ініціативи кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини (завідувач кафедри – професор Лілія Бабінець), управління охорони здоров¢я Тернопільської обласної державної адміністрації, ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» та ГО «Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області».

image003

Зазначимо, що форум відбувся наступного дня після Міжнародного дня сім’ї і напередодні Всесвітнього дня сімейного лікаря. З різних куточків Тернопільщини прибуло понад 350 лікарів загальної практики-сімейної медицини, а також провідних науковців з Грузії та Естонії, а також зі столиці, Сум, Вінниці, Чернівців, Дніпра, Ужгорода, Харкова. Делегатами конференції були, крім сімейних лікарів, дільничні педіатри та терапевти, клінічні фармакологи, гастроентерологи, фізіотерапевти, рефлексотерапевти та реабілітологи. Вперше на конференцію були запрошені фельдшери та медсестри ПМСД, які активно долучились до роботи асоціації.

image005

Нині інституція сімейної медицини є однією з найбільш потужних у галузі охорони здоров’я України. Про це у вступному вітальному слові наголосив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Степан Запорожан. У контексті реформ медичної галузі сімейну клінічну практику визначено ключовою, бо саме первинна допомога має формувати здоров’я нації. Наостанок, побажав учасникам форуму плідної праці, цікавого спілкування й приємних вражень від перебування на Тернопіллі.

image007

Проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ визначив процес становлення і розвитку сімейної та страхової медицини як один з найперспективніших напрямків удосконалення системи охорони здоров’я населення України. Впровадження сімейної медицини – це інноваційний процес в охороні здоров’я, що супроводжується розробкою та апробацією різноманітних моделей, кожна з яких має свої переваги та недоліки і потребує адаптації до реалій сьогодення. За цих обставин особливого значення набуває питання підготовки та перепідготовки спеціалістів сімейної медицини.

image009

З вітальним словом до учасників конференції звернувся начальник управління охорони здоров¢я Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Богайчук, котрий зазначив, що у шостій редакції «Концепції охорони здоров’я Тернопільщини» первинна ланка займає пріоритетні позиції. Окремо він зупинився на питаннях фінансово-економічного забезпечення сімейної медицини, що може здійснюватись як адміністративними, так і ринковими методами. Принципи фінансування визначаються суспільними можливостями та державною політикою у галузі охорони здоров’я, котра має бути спрямованою на децентралізацію управління, розвиток самоврядування та самостійність сімейного лікаря на правовій, договірній основі.

image011

У рамках конференції відбулось чергове засідання правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини» за участі керівників центрів ПМСД Тернопільської області, де було запропоновано внести актуальні додаткові пропозиції щодо реформування ПМД.

Чудовою патріотично спрямованою піснею привітала учасників конференції магістрант кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини Мар’яна Палихата.

image013

Загалом для учасників конференції було підготувлено чимало доповідей, які стосувались різних аспектів діагностики, лікування, раціональної фармакотерапії, диспансеризації та реабілітації в практиці сімейного лікаря, а також порушили низку актуальних питань розвитку сімейної медицини.

Із зацікавленням слухали присутні виступи іноземних гостей. MD, PHD, Assoc. Prof. Pkhakadze Irine, MD, PHD Ketevan Jugheli (Georgia), яка у доповіді «Innovation in Georgian Higher Education – Implementation of Joint Programme» висвітлила основні досягнення у реформуванні медичної освіти у Грузії, впровадження в практику інноваційної програми міжвузівської освітницької кооперації та закликала керівництво ТДМУ до активної співпраці.

image017

Значний інтерес учасників зібрання викликала доповідь MD Karmen Joller (Estonia) «Highlights of Estonian Family Medicine». Доповідач на власному прикладі розповіла практичним лікарям про становлення сімейної медицини в Естонії, поділилася досвідом формування ефективної моделі функціонування первинної ланки медико-санітарної допомоги.

image019

Доповідь завідувачки кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ, віце-президента ГО «Асоціація сімейних лікарів Тернопільської області», члена правління ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», керівника департаменту науки ВГО «Українська асоціація сімейної медицини», професора Лілії Бабінець, була присвячена ключовим аспектам тактики ведення хворого на дисциркуляторну енцефалопатію в амбулаторній практиці.

image021

Багато інформації почерпнули учасники форуму з виступу завідувача кафедри внутрішньої та сімейної медицини Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова, професора В’ячеслава Чорнобрового «НПЗП-гастропатія: актуальні питання діагностики, лікування та профілактики в практиці сімейного лікаря».

image023

Про клінічну ефективність лікувальної фізкультури при терапії ішемічної хвороби кінцівок йшла мова у виступі професора Львівського Національного медичного університету імені Д.Галицького Лук’яна Андріюка.

image025

Чималий інтерес викликала доповідь завідувачки кафедри сімейної медицини Дніпропетровської медичної академії МОЗ України проф. Ірини Височиної «Відновлення мукоциліарного транспорту при гострих захворюваннях слизових оболонок дихальних шляхів в практиці сімейного лікаря».

image027

У своїй доповіді «Ерадикація H.pylori – можливості забезпечення належної ефективності» Олег Швець, директор Державного науково-дослідницького центру з проблем гігієни харчування МОЗ України, доцент кафедри внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця, головний позаштатний дієтолог МОЗ України, Міжнародний член Американської гастроентерологічної асоціації чітко сформулював межі компетенцій сімейних лікарів у діагностиці та лікуванні гастроентерологічної патології.

image029

Тамара Христич, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології БДМУ, розповіла про методи корекції астенії при хронічному панкреатиті у поєднанні із серцево-судинними захворюваннями.

image031

Практичні питання механізмів взаємообтяження гастроезофагеальної рефлюксної хвороби й ІХС та ефективні способи корекції висвітлила проф. Оксана Хухліна – завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ.

image033

Із доповіддю «Клінічний досвід застосування сучасних ентеросорбентів з доведеною ефективністю» виступив Вадим Терьошин, д-р мед. наук, професор кафедри інфекційних хвороб ХНМУ (Харків).

image035

Багато питань порушила у своїй доповіді «Інноваційна методика гепатопротекції у практиці сімейного лікаря» Ірина Боровик, доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ та один із засновників професійної асоціації.

image037

Практичні кроки до вирішення проблемних питань супроводу пацієнта з цукровим діабетом для сімейних лікарів висвітлила Неоніла Корильчук, доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини (м. Тернопіль).

image039

Доцент кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини ТДМУ Наталія Боцюк розповіла про особливості ведення дітей із гострими бронхітами на тлі алергійних захворювань.

image041

Проф. Віктор Орловський, завідувач кафедри сімейної медицини СумДУ висвітлив питання частоти генотипів та алелів за -204А>C поліморфізмом гена СYP7A1 у осіб із артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2-го типу.

Важливим результатом роботи конференції було планування подальшої роботи Асоціації сімейних лікарів Тернопільської області.

У рамках конференції було проведено форум друкованих робіт молодих вчених за фахом «ЗПСМ», що увійшли до фахового журналу «Здобутки клінічної та експериментальної медицини». Нагородження переможців відбудеться на наступному засіданні правління УАСМ.

Завершився форум прийняттям важливих рішень, відображених у резолюції.

17 травня 2017 року учасники конференції за участі іноземних гостей з Грузії та Естонії провели виїзне засідання на базі амбулаторії сімейного лікаря села Шляхтинці Тернопільського району.

image043

Гості та учасники конференції ознайомилися з реальними можливостями діяльності ПМД у формі амбулаторії, яка працює під патронатом місцевої територіальної громади, що є однією з новацій сучасної реформи ПМД за умов децентралізації.

image045 image047

Делегати та гості конференції відвідали духовний центр Тернопільщини – Свято-Успенську Почаївську лавру.

image049 image051 image053 image055 image057