Меню Закрити

Перебування науковців ТДМУ на V Міжнародній науковій конференції у Яновій Підлясці (Польща)

Упродовж двох днів, 19-20 травня, делегація Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського у складі проректора з наукової роботи професора Івана Кліща, завідувача кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини і фізичного виховання, професора Дарії Попович і доцента кафедри педіатрії №2 Світлани Никитюк перебувала в Урочищі Заборек на V Міжнародній науковій конференції «Хвороби цивілізації та стиль життя» в Яновій Підлясці (Польща), організованій Вищою школою імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці та Інститутом села в Любліні (Польща).

image001

Зліва на право доцент Світлана Никитюк, професор Йозеф Бергєр, професор Дарія Попович та професор Іван Кліщ.

Конференція розпочалася з пленарного засідання, яке відкрив ректор Вищої школи імені Папи Іоанна Павла ІІ в Білій Підлясці професор Йозеф Бергєр. Під час пленарного засідання конференції були заслухані доповіді професора Едварда Млечка з Академії фізичного виховання в Кракові на тему «Стан фізичної активності польської молоді на тлі світових досліджень» та професора Йозефа Бергєра, професора Дарії Попович на тему «Фізична активність, режим харчування та фізичний розвиток студентів і студенток Тернопільського державного медичного університету в Україні». Після доповідей відбулася жвава дискусія та обговорення цікавих і актуальних питань, які висвітлили доповідачі у своїх виступах.

Хочеться відмітити, що спільна доповідь професора Йозефа Бергєра та професора Дарії Попович, яка є підсумком спільних українсько-польських проектів «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя студентів медичного університету в м. Тернополі», «Активність фізична і режим харчування в залежності від стилю життя молоді в віці 15-17 років шкіл м. Тернополя» (дослідження яких проводились в ТДМУ),  викликала особливу зацікавленість у присутніх. Делегатами конференції були науковці різних навчальних і наукових закладів Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Білорусії та України.

Під час першого дня конференції виступив  проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ з доповіддю на тему «Ризик інфікування бореліозом у лісників Тернопільської області (Західна Україна)», співаторами якої є професор Михайло Корда, професор Михайло Андрейчин, доцент Марія Шкільна та доцент Ігор Рогальський, яка є логічним завершенням спільного українсько-польського проекту «Дослідження епідеміології, патогенезу, клініки та профілактики бореліозу». Великий інтерес викликала ця доповідь серед присутніх, що свідчило про ряд запитань, які були задані доповідачу.

image003

Проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ під час виступу.

Відповідно до програми конференції у перший і другий день проходили секційні засідання, на яких були представлені доповіді науковців з різних Європейських країн. В перший день проходили секція I (зал А) «Фізична активність і стиль життя» під головуванням професора Марціна Кравчинського, професора Барбари Бергєр, професора Владислава Минарського та професора Єжи Еідер та секція II (зал Б) «Харчі та харчування і стиль життя» під головуванням професора Терези СлавінськоїОхла, професора Терези Соха, а також «Сучасні хвороби цивілізації» під головуванням професора Яцека Левандовського та професора Єви Коздрон. Другий день розпочався з представлення стендових доповідей (20 постерів), серед яких були два, що представлені делегатами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського професором Дарією Попович та доцентом Світланою Никитюк. 

image005

Зліва на право доцент Світлана Никитюк, професор Іван Кліщ та  професор Дарія Попович.

Тема постера «Рівень фізичної активності студентів медиків та школярів міста Тернополя,Україна» висвітлена була професором  Дарією Попович (співавтори Йозеф Бергєр, Михайло Корда, Ольга Сопель, Людмила Цибульська). Даний постер отримав схвальну позитивну оцінку журі та викликав жваве обговорення присутніх.

image007

Професор Дарія Попович під час представлення постеру.

Тема постеру представлена доцентом Світланою Никитюк «Обізнаність студентів медичних і немедичних  університетів міста Тернополя (Західна Україна) про Лайм-бореліоз» (співавтори доцент Марія Шкільна, доцент Наталія Ткачук, професор Дарія Попович)  зацікавила присутніх своєю новизною та актуальністю.

image009

Доцент Світлана Никитюк під час представлення постеру.

 Конференція  продовжилась двома секційними засіданнями, назви яких були відповідно тем першого дня і проходила в рамках загальної теми конференції за головуванням професора Едварда Млечка, професора Хелени Поплавської, професора Станіслава Попческого та професора Єугенії Муравської-Цяловіч. Завершилась конференція підведенням підсумків і результатів.

image011

Зліва на право доцент Світлана Никитюк, викладач Наталія Ульяницька (Східноєвропейський національний університет), професор Іван Кліщ, професор Дарія Попович та професор Анатолій Цьось  (Східноєвропейський національного університет).

Тематика конференції є актуальною та викреслює наступні кроки до майбутньої співпраці між науковцями з різних країн з  цієї проблематики.

Інформацію подала професор Дарія Попович.