Меню Закрити

У ТДМУ «Ternopil Dental Summit» зібрав провідних стоматологів України

Дводенна науково-практична конференція з міжнародною участю «Ternopil Dental Summit», яка відбулася на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» і була присвячена 60-річчю Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського, зібрала понад двісті науковців і практикуючих лікарів-стоматологів, студентів та інтернів, які приїхали з різних областей України, а також Австрії.

image001

Від імені ректора ТДМУ, професора Михайла Корди з вітальним словом  до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан.

image003

«Як відомо, нещодавно нашому університету виповнилося 60 років. Стоматологічному факультету минулого року було 10 років. Цей факультет динамічно розвивається. За останні два з половиною роки для цього зроблено немало – відкрито тренінговий центр з новим сучасним стоматологічним обладнанням, де студенти здобувають практичні навички, клініко-біохімічну лабораторію. Відтак лікар-стоматолог може обстежити не лише ротову порожнину, а й діагностувати супутні патології пацінта. Найсучаснішіми фізіотерапевтичними засобами, якими лікують ту чи іншу патологію, невдовзі поповниться кабінет фізіотерапії. Також створено стоматологічне відділення університетської клініки. Науково-практична конференція з міжнародною участю «Ternopil Dental Summit» – це, безумовно, ще один позитивний імпульс для подальшого розвитку стоматології як науки і стоматологічної практики», – зазначив Степан Йосипович.

image005

Висловивши впевненість, що отримані на форумі нові знання і практичний досвід будуть з успіхом використані, професор Степан Запорожан побажав учасникам саміту плідної роботи.

image007

Поділитися досвідом, теоретичними і практичними напрацюваннями в галузі стоматології з молодими колегами, лікарями-інтернами, студентами – так окреслив мету саміту один з його організаторів, доцент ТДМУ Петро Гасюк.

image009

«Згідно з рейтингом 2014-2016 року, Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського посідає перше місце серед медичних вишів України і це поступ, яким ми пишаємося. На саміт запрошені найкращі лектори, які мають вагомі наукові здобутки і досвід їх успішного впровадження у стоматологічну практику. Надзвичайно приємно бачити в цій залі колег з Херсону, Миколаєва, Києва, Полтави, Харкова, Івано-Франківська, Ужгорода. Хмельницького та інших міст, з Віденського медичного університету (Австрія), представників провідних медичних вишів України, де викладають стоматологію», – зазначив Петро Гасюк.

image011

Також Петро Анатолійович виступив з доповіддю про необхідність інтеграції сучасної науки в стоматологічну практику, в якій розповів про здобутки  ТДМУ і, зокрема, про те, що завдяки зусиллям адміністрації вишу завершено капітальний ремонт й закуплена новітня апаратура для стоматологічного відділення університетської клініки. Він додав, що науковці ТДМУ разом з колегами з Ужгорода, Полтави є співавторами підручників та посібників українською та англійською мовами, їх здобутки висвітлені в монографіях, які виходять як в Україні, так і за кордоном. Йшлося й про наявні патенти. «Будемо і надалі впроваджувати наукові здобутки в клінічну стоматологічну практику, висвітлювати їх в методичних рекомендаціях для практикуючих лікарів. Бо, як відомо, теорія без практики мертва, практика без теорії сліпа», – зазначив доповідач.

image013

Завідувач кафедри хірургічної стоматології та реконструктивної хірургії  Української медичної стоматологічної академії (Полтава), професор Давид Аветіков свою доповідь присвятив темі «Пластична та реконструктивна хірургія в Україні, перспективирозвитку. Ускладнення та їх профілактика».

image015

Професор Аветіков розповів про роботу очолюваної ним кафедри, наголосивши, що пластична хірургія – це унікальна спеціальність і в Україні працюють видатні хірурги, в яких є чому повчитися. Він загострив увагу на проблемах в цій галузі медицини, детально проаналізувавши їх причини та наслідки.

«Протезування складних ортопедичних стоматологічних хворих на дентальних імплантатах» – такою була тема  виступу доцента Буковинського державного медичного університету (Чернівці) Романа Левандовського.

«Моя презентація стосуватиметься проблеми, яка є в усьому світі і якою, на жаль, мало хто займається, – зазначив Роман Адамович.- Мова йде про складне щелепно-лицьове протезування. Є багато клінік, де успішно виконують операції з видалення злоякісної чи доброякісної пухлини, оперативно допомагають при травмі – вогнепальній, спортивній чи такій, що сталася в результаті нещасного випадку в побуті. Натомість небагато клінік в світі займаються протезуванням з відновленням втрачених функцій, бо це кропітка справа, що забирає багато часу. Але після успішного протезування такі пацієнти знову повертаються до повноцінного активного життя, тому цей напрям медицини надзвичайно важливий».

Доповідач поділився досвідом успішного використання новітніх методик у галузі протезування з використанням дентальних імплантатів.

image017

Цікавою була доповідь доцента ТДМУ Наталії Гасюк «Новий погляд на патогенетичні механізми генералізованого пародонтиту з позиції поліморфізму ядерного фактора транскрипції NF-kB1».

Ternopil-Dental-Sammit-17063399 Ternopil-Dental-Sammit-17063454 Ternopil-Dental-Sammit-17063580 Ternopil-Dental-Sammit-17063647 Ternopil-Dental-Sammit-17063734 Ternopil-Dental-Sammit-17063750 Ternopil-Dental-Sammit-17063764 Ternopil-Dental-Sammit-17063782

Увагу присутніх привернули й інші виступи. Зокрема, професор Ужгородського національного університету Євген Костенко порушив проблему контролю за якістю стоматологічної допомоги населенню. «Мотивація до змін: нові погляди на співпрацю пацієнта та лікаря – стоматолога» – такою була тема доповіді представниці Віденського медичного університету (Австрія) Антонії Фартушної. Про жувальну ефективність як діагностичний критерій в ортопедичній стоматології вів мову завідувач кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології Української медичної стоматологічної академії (Полтава), професор Дмитро Король. Досвідом застосування сучасної 3D рентгенодіагностики в практиці лікаря-стоматолога поділилася асистент кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології Української медичної стоматологічної академії (Полтава) Юлія Коробейнікова.

Ternopil-Dental-Sammit-17063148 Ternopil-Dental-Sammit-17063160 Ternopil-Dental-Sammit-17063169 Ternopil-Dental-Sammit-17063180 Ternopil-Dental-Sammit-17063208 Ternopil-Dental-Sammit-17063211

Загалом, всі виступи були цікаві та актуальні. Важливі теми були порушені на секційних зсіданнях. Завідувачі та завучі кафедр ортопедичної стоматології вишів України взяли участь у виїздному засіданні опорної кафедри ортопедичної стоматології, де обговорили актуальні питання оптимізації навчального процесу. Ще одним пунктом програми симпозіуму став розіграш подарунків та безкоштовної участі у практичних майстер-класах від партнерів заходу. Під час майстер-класів з імплантології, реставрації зубів, ендодонтії, що відбулися в рамках конференції, їх учасники мали змогу вдосконалити свої практичні навички і поглибити знання з використання перспективних методик та сучасних технологій в стоматології.

Більше фото тут: https://www.facebook.com/pg/tdmu.official/photos/?tab=album&album_id=1253570318098429

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.