Меню Закрити

Ознайомча практика студентів ТДМУ з фізичної терапії у реабілітаційному центрі в м. Живець (Польща)

З 3 червня по 9 червня 2017 року під керівництвом завідувача кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання, проф. Попович Д.В. студенти 4 курсу напрямку підготовки «Здоров’я людини» (Лукащук І., Дяченко М., Коваль О., Перець С.) перебували з ознайомчим візитом в реабілітаційному центрі «Фундація допомоги дітям» в м. Живець (Польща) на запрошення директора центру пані Ренати Блехи. Цей візит відбувся завдяки підписаній спільній українсько-польській угоді між ТДМУ і Фундацією допомоги дітям.

Візит розпочався з прийняття участі студентів ТДМУ в благодійній акції, яка була присвячена Міжнародному дню дитини у реабілітаційному центрі.

image001

Участь студентів в благодійній акції під час забігу, присвяченому Міжнародному дню дитини.

Значна кількість дітей різного віку (здорових та неповносправних) разом із батьками прибули в реабілітаційний центр, щоб провести разом цей день. Програма свята розпочалась із забігу на коротку та довгу дистанцію, а ціллю акції було інтегрувати неповносправних осіб зі здоровими, які брали участь в забігу, та  заохотити їх до фізичної активності і здорового способу життя. Хочеться відмітити, що чудова атмосфера панувала серед дітей – вони спілкувалися між собою та з задоволенням брали участь у забігу. Студенти ТДМУ теж були учасниками заходу та отримали нагороди від організаторів свята.

Під час цього дійства були представлені реабілітаційні спорядження і різний інвентар багатьох фірм для дітей з різними захворюваннями та вадами. Відрадним було і те, що для дітей проводились ігри, заохочувались вони до малювання, ліпки з глини, макраме, в’язання, а також конкурсів.

Студенти мали змогу ознайомитися з роботою реабілітаційного центру, яка побудована таким чином, що дітей привозять на лікування в центр зранку транспортом, який подається Фундацією допомоги дітям, і повертаються вони додому тим же транспортом після проведеного лікування. Директором реабілітаційного центру є пані Рената Блеха, яка одночасно консультує дітей, направляє на консультацію до інших спеціалістів поліклінік.

image002

Ознайомлення з методикою оцінки фізичного розвитку дитини в реабілітаційному центрі Ренатою Блехою (директор реабілітаційного центру Фундації допомоги дітям).

На лікуванні в реабілітаційному центрі знаходяться діти від віку немовлят до 24 років з м. Живець та околиць. На лікуванні в центрі перебуває понад 350 дітей з різними захворюваннями (аутизмом, синдромом Дауна, ДЦП та багатьма іншими).

У центрі працюють лікар-реабілітолог, фізичні терапевти, логопеди, психологи, кінезотерапевти, помічники фізичного терапевта, які, як один механізм, злагоджено і організовано проводять лікування хворих дітей за індивідуальною реабілітаційною програмою згідно з певними методиками. Під час наступних днів студенти перебували на теоретичних заняттях.

image003

Цикл презентацій, проведений директором центру Ренатою Блехою та фізичним терапевтом Анною Павлак.

На практичних заняттях студенти вивчали реабілітаційні методики: метод Войти, метод Бобата і метод пропріо-рецептивного нервово- м’язового полегшення.

image004 image005 image006 image007

Практичні заняття з освоєння методів реабілітаційних методів  студентами під керівництвом співробітників реабілітаційного центру.

Освоювали студенти і фізіотерапевтичні методи (світлотерапія, магнітотерапія, термотерапія, гідротерапія), які застосовуються в реабілітаційному центрі.

image008 image009 image010

Застосування фізіотерапевтичних методів лікування в реабілітаційному центрі та освоєння їх студентами ТДМУ.

image011 image012 image013

Опрацювання студентами методів реабілітації за допомогою апаратів у реабілітаційному центрі.

Студенти з задоволенням закріплювали здобуті знання один  на одному і водночас мали нагоду перебувати під час проведення індивідуального сеансу із хворими дітьми. У наступні дні студенти мали змогу ознайомитись з роботою психолога, логопеда, педагога, які в своїй роботі використовують освітянські методи в реабілітаційному процесі.

image014 image015 image016 image017

Освоєння студентами освітянських програм відповідно до розроблених методів (психологічних, педагогічних та логопедичних) під керівництвом спеціалістів в реабілітаційному центрі м. Живець.

Щоденно кожен зі студентів мав змогу бути присутнім на індивідуальному сеансі фізичного терапевта із пацієнтом в присутності батьків.

image018

Проведення індивідуальних занять із дітьми спеціалістами центру.

Після завершення ознайомчої практики студенти отримали сертифікати, які засвідчують участь їх у навчальному процесі та проходження виробничої практики в реабілітаційному центрі м. Живець (Польща).

image019

Вручення сертифікатів.

Досвід, який набули студенти під час ознайомчої практики у реабілітаційному центрі, де освоювались різні реабілітаційні методи, освітянські програми, розвиваючі ігри та різноманітні фізіотерапевтичні процедури, які застосовувались під час лікування хворих дітей, дасть змогу студентам застосовувати набуті знання в майбутньому на практиці при виконанні своїх професійних обов’язків у закладах реабілітаційного спрямування.

Під час перебування в м. Живець відбувся візит завідувача кафедри фізичної реабілітації, здоров’я людини та фізичного виховання, проф. Попович Д.В.  та студентів 4 курсу напрямку підготовки «Здоров’я людини» на фармацевтичну фабрику компанії «BONIMED».

image020

Знайомство з роботою  фармацевтичної фабрики в м. Живець.

image021

Керівник фармфабрики Кристоф Блеха ознайомлює з процесом виготовлення продукції.

Керівник фармацевтичної фабрики Кристоф Блеха розповів про історію виникнення її та про монаха Гжегожа Сроку, який проводив збір різноманітних рослин і виготовляв рослинну продукцію, якою і лікував людей. Він був автором численних публікацій в області фітотерапії і був безперечним авторитетом в області фітотерапії. Дуже часто його спостереження щодо терапевтичних ефектів лікарських рослин були згодом позитивно підтверджені науковими дослідженнями. На основі рецептів монаха Гжегожа Сроку і почала виготовлятись продукція на невеликій фабриці, яка на сьогодні переросла в компанію BONIMED, що виготовляє різноманітну фармацевтичну продукцію у вигляді різноманітних чаїв, настоянок, суміші трав у формі капсул. Вся продукція відпускається в торговій мережі  і використовується при різних захворюваннях. Випускається фірмою також і косметична продукція. Всі препарати є сертифікованими і виробляються відповідно до належної виробничої практики GMP.

Під час перебування на ознайомчій практиці студентам була запропонована екскурсійна програма. Студенти мали змогу піднялись в гори Татри на канатній дорозі, де вони побачили прекрасний краєвид. Оглядання місцевості з гори справило неабияке позитивне враження – місто виглядало як на долоні, а чудові два озера між горами та низовиною малювали візитівку міста Живець.

image022

Екскурсія в гори.

Під час екскурсії у Краків відбулось знайомство з архітектурою міста, Вавельським костелом, що залишило незабутнє позитивне враження.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації університету за сприяння та надану можливість відвідати реабілітаційний центр м. Живець  та директору пані Ренаті Блехі і всьому колективу реабілітаційного центру за  організацію ознайомчої практики студентів ТДМУ.

Фінансування ознайомчої практики студентів ТДМУ відбулось за рахунок приймаючої сторони.