Меню Закрити

Аспірант ТДМУ взяв участь у програмі академічних обмінів у США

Аспірант Тернопільського державного медичного університету імені І.Горабчевського Євген Лоза взяв участь у програмі «Відкритий світ». Вона призначена для молодих громадських лідерів, а саме для представників різних рівнів державної влади, академічного співтовариства, некомерційних організацій й інших структур, що займаються громадськими питаннями та, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи, а також зацікавлені в побудові демократії, ринкової економіки й верховенства права.

image001 image003

Програма була заснована Конгресом США в 1999 році з ініціативи двох видатних учених і суспільно-політичних діячів Росії та США: академіка Дмитра Лихачова та директора Бібліотеки Конгресу США др-а Джеймса Біллінгтона. В 2003 році вона була поширена на Україну.

image005

Програма «Відкритий Світ» покликана зміцнювати взаєморозуміння й співробітництво між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань. Програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів усередині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США.

image007

Представник ТДМУ брав участь у ній в місті Рочестер (штат Нью-Йорк) у травні цього 2017 року. Програма була присвячена посттравматичному стресовому розладу та реінтеграції.

image009

Упродовж свого перебування у США Євген Лоза мав можливість ознайомитися з навчальним процесом в університеті штату Нью-Йорк в місті Баффало, брати участь у дискусії з викладачами кафедри, студентами та соціальними працівниками, які працюють в організаціях, що опікуються ветеранами.

image011

За словами аспіранта ТДМУ, в своїй навчальній програмі факультет соціальних наук поєднує аспекти розпізнання наслідків травми та захисту прав людини. «Це робиться з метою підготовки кваліфікованих соціальних працівників, готових до викликів ХХІ століття. Випускники програми вміють розпізнавати в своїх клієнтах приховані наслідки травми. Прикладом запитань, які вони ставлять, може бути: «Що сталося з вами?», а не «Які у вас проблеми?». Починаючи з 2002 року, Центр міжнародної освіти коледжу «Назарет» започаткував понад 80 партнерських стосунків з коледжами та університетами у всьому світу. В рамках цього партнерства студентам пропонується вивчати цінний досвід навчання за кордоном. Центр також запросив студентів з інших країн поділитися їхніми поглядами та напрацюваннями з педагогічним колективом та вихованцями коледжу «Назарет». До речі, нещодавно тут приймали двох студентів з Острога і Харкова», – розповів Євген Лоза.

image013

Він додав, що було відвідано багато центрів, які займаються допомогою ветеранам. У них пропонують психологічні консультації та підтримку ветеранам війни, а також членам їхніх родин, які мають проблеми, пов’язані з проходженням військової служби в зонах бойових дій. Консультанти мають високу підготовку та досвід у розпізнаванні симптомів ПТСР і його лікуванні.

image015

День Вишиванки в Америці.

У результаті участі в програмі було здобуто новий досвід у роботі з пацієнтами з посттравматичним стресовим розладом та їх реінтеграції. Також були налагодженні контакти з науковцями американських вишів, керівниками і співробітниками центрів допомоги ветеранам.

image017

З «кіборгом», який захищав донецький аеропорт і втратив дві руки через те, що відкидав гранату. Таким чином він врятував побратимів, які були разом з ним.

Окрім того, створено передумови для майбутнього розвитку співпраці ТДМУ з університетом штату Нью-Йорк в місті Баффало та коледжем «Назарет» в місті Рочестер. Встановлено контакт з центрами допомоги ветеранам.

image019

З керівником програми «Open World» Lewis Madanick.

Євген Лоза висловлює подяку Фундації Україна-США (US-Ukraine Foundation), а саме Ph.D., research director Peter Voitsekhovsky, також president Rochester Global Connections Tamara Denysenko, рrogram manager програми «Open World» Lewis Madanick та всій українській діаспорі за теплий прийом. Окремі слова подяки приймаючій родині Olha та Steve Szylo.

image021

https://www2.naz.edu/news/2017/May/327/nazareth-hosts-ukrainian-leaders-examining-health-issues-and-ptsd-for-vets