Меню Закрити

У ТДМУ розпочато роботу над вивченням епідеміології, клініки та профілактики Лайм-бореліозу серед населення різних регіонів України

20-23 червня 2017 року відбулися візити робочої групи науковців кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського до лісників Житомирської області та військовослужбовців військової частини В1428 Тернополя. Метою цієї роботи стала оцінка знань у представників груп ризику (лісників та військовослужбовців низки областей України) щодо епідеміології, основних клінічних проявів та профілактики Лайм-бореліозу і проведення клінічних та лабораторних досліджень на наявність збудника Лайм-бореліозу у цієї верстви населення.

Ці дослідження проводяться в рамках науково-дослідної роботи «Вивчення епідеміології, патогенезу і клініки Лайм-бореліозу в ендемічних регіонах України, в тому числі в Тернопільській області, та вдосконалення його діагностики, терапії, реабілітаційних заходів і профілактики», яка виконується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Проведено анкетування працівників Житомирського та Попільнянського лісових господарств Житомирської області, а також військовослужбовців військової частини В1428 м. Тернополя.

Було використано уніфіковану анкету-опитувальник, яку розробили працівники кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського спільно з науковцями Польщі.

Усі обстежені відповіли на питання анкети, в якій вказали число та місце укусів кліщів, способи видалення кліщів, проведення обстеження кліщів на наявність збудника Лайм-бореліозу, скарги після укусів кліщів, застосування репелентів при вході в лісову зону, огляд шкірних покривів після виходу з неї.

image002

Усього було проведено анкетування 100 працівників двох лісових господарств Житомирської області та 176 військовослужбовців військової частини В1428 м. Тернополя.

 image004

Анкетування серед працівників Житомирського лісового господарства та військовослужбовців м. Тернополя проводить доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Шкільна Марія Іванівна.

Паралельно з анкетуванням проведено забір крові для лабораторних досліджень на наявність збудника Лайм-бореліозу у лісників Житомирської області та військовослужбовців військової частини В1428 м. Тернополя.

 image005

Забір крові для лабораторних досліджень на наявність збудника Лайм- бореліозу у медичному пункті військової частини В1428 м. Тернополя проводить старший лаборант кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТДМУ Катерина Яворська.

 image007

Активними учасниками проекту стали майбутні дерматологи, які проходять інтернатуру на базі Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру Оксана Зінько та Інна Голубець.

З 28 по 31 червня 2017 року проведено лабораторне дослідження сироваток крові працівників двох лісових господарств Житомирщини та військовослужбовців в/ч В1428 на наявність антитіл до антигенів комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato (збудника Лайм-бореліозу). Інфікованість збудниками даної трансмісивної інфекції склала 58% серед лісників Житомирщини та майже 50 % серед військовослужбовців в/ч В1428.

Інфіковані працівники лісових господарств Житомирщини та військовослужбовці в/ч В1428 м. Тернополя потребують додаткового поглибленого лабораторного та клінічного дообстеження щодо Лайм-бореліозу, та визначення подальшої тактики їх лікування.

Отримані дані свідчать про погіршення епідемічної ситуації щодо Лайм-бореліозу не лише на Тернопільщині, а й в Житомирській області.

Учасники проекту висловлюють щиру вдячність ректору ТДМУ, проф. М.М. Корді, проректору з науково-педагогічної та лікувальної роботи, проф. С.Й. Запорожану та проректору з наукової роботи, професору І.М. Кліщу за організацію в проведенні цих досліджень.